Την ημέρα που η Άρσεναλ συμπλήρωνε 49 ματς αήττητη, σταμάτησε και το μεγαλύτερο εκτός έδρας σερί στην ιστορία της Premier League για την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ!

Ήθελε να επεκτείνει το σερί της! Να βάλει τον αριθμό… 3 μπροστά από το διψήφιο ρεκόρ της. Δεν τα κατάφερε όμως. Η Γιουνάιτεντ ηττήθηκε στο 30ο παιχνίδι της εκτός έδρας ύστερα από 22 μήνες, την ίδια ημέρα όπου πριν από 17 χρόνια, η Άρσεναλ συμπλήρωνε 49 ματς αήττητη. Δύο διαφορετικά ρεκόρ, αλλά δύο… ρεκόρ, που καθιστούν την 16η Νοεμβρίου, μία σημαντική ημέρα για το αγγλικό ποδόσφαιρο!



Την ημέρα που η Άρσεναλ συμπλήρωνε 49 ματς αήττητη, σταμάτησε και το μεγαλύτερο εκτός έδρας σερί στην ιστορία της Premier League για την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ!

Πέρασαν 17 χρόνια από τότε που η Άρσεναλ σάρωνε τα πάντα στο πέρασμά της. Από τότε που το αήττητο πρωτάθλημα, προς έκπληξη όλων, έγινε πραγματικότητα, και πέρασε στην ιστορία ως ένα κατόρθωμα που πιθανότατα δεν θα επαναληφθεί ποτέ ξανά επί αγγλικού εδάφους.

Μιλάμε άλλωστε για 49 παιχνίδια, σε όλες τις διοργανώσεις! Ένας απίστευτος αριθμός, που σαφώς δεν ταυτίζεται λόγω συνθηκών με το αήττητο πρωτάθλημα της Πρέστον στις αρχές του 1900, και δεν είχε μέτρο σύγκρισης. Ο Αρσέν Βενγκέρ έβλεπε την ομάδα του να επικρατεί της Άστον Βίλα στο «Χάιμπουρι» και να συνεχίζει το μοναδικό σερί της, και ο Τιερί Ανρί, ο Ντένις Μπέργκαμπ, ο Ρόμπερτ Πιρές και οι… υπόλοιποι, συνέχιζαν ένα ταξίδι που εν τέλει σταμάτησε στο «Όλντ Τράφορντ».

Στο γήπεδο δηλαδή που θα μπορούσε να έχει πάψει να υφίσταται πριν από το… ξεκίνημά του, καθώς στις αρχές της αγωνιστικής περιόδου 2003-04, ο Ρουντ φαν Νίστελροϊ σημάδεψε το δοκάρι, στην τελευταία φάση του ματς!

Η «χρυσή» αυτή εποχή της Άρσεναλ έχει παρέλθει αλλά δεν παύει να λησμονείται! Το Νοέμβριο του 2004, τα 49 ματς έγιναν πραγματικότητα!

Μπορεί να μην μιλάμε για ένα αντίστοιχο επίτευγμα, όμως και η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, εδώ και 22 μήνες, ήταν αήττητη εκτός έδρας. Έφτασε τον αριθμό… 29, έσπασε κάθε ρεκόρ στη ιστορία της Premier League, και ταξίδεψε στο «Κινγκ Πάουερ» με σκοπό να το διατηρήσει.

Προηγήθηκε με τον Γκρίνγουντ, ισοφάρισε στο 82ο λεπτό, με τον Κριστιάνο Ρονάλντο να παίρνει αμέσως την μπάλα από τα δίχτυα του Σμάιχελ για να… παίξει γρήγορα, αλλά η κατάληξη της αναμέτρησης, δεν ήταν η επιθυμητή!

Τελικό σκορ; 4-2 υπέρ της Λέστερ, τέταρτο συνεχόμενο γκολ για τον Βάρντι, και τέλος του παραμυθιού. Οι εξορμήσεις μακριά από το «Όλντ Τράφορντ» αποδείχθηκαν γήινες.

Την ημέρα λοιπόν που η Άρσεναλ έφτανε στο…49, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ δεν μπόρεσε να κάνει ακόμη μεγαλύτερο το ρεκόρ της! Ουδεμία σχέση βεβαίως έχει το ένα κατόρθωμα με το άλλο. Παρά ταύτα, η 16η Νοεμβρίου για το αγγλικό ποδόσφαιρο, είναι πάντα μία διαφορετική ημέρα…

Δημήτρης Μανάκος