Το μόνο που πετυχαίνουν οι ρατσιστές είναι να την πεισμώνουν κι άλλο!

Η Αγγλία έχει μάθει να αγωνίζεται σε εχθρικές έδρες όπως αυτή στη Βουδαπέστη και όσο και να αυξάνονται τα ρατσιστικά παραληρήματα κατά των παικτών της, εκείνοι θα έχουν πάντα μία αποστομωτική απάντηση πάνω στο χορτάρι. 



Το μόνο που πετυχαίνουν οι ρατσιστές είναι να την πεισμώνουν κι άλλο!

Η Αγγλία είναι μία χώρα που προσπαθεί όσο το δυνατόν περισσότερο να μειώσει τα περιστατικά ρατσιστικών επιθέσεων στον αθλητισμό, με την Πρέμιερ Λιγκ να πραγματοποιεί αρκετές καμπάνιες κατά των διακρίσεων και τους ιθύνοντες του ποδοσφαίρου να ορίζουν σκληρές ποινές στους παραβάτες .

Για την ομάδα του Σάουθγκεϊτ, ο ρατσισμός είναι ένα συχνό φαινόμενο λόγω των πολλών εθνικοτήτων που υπάρχουν ανάμεσα στους παίκτες. Σε κοινωνίες όπως αυτές της Ουγγαρίας, όπου ο ρατσισμός είναι κομμάτι της καθημερινότητας, δεν μοιάζει κατακριτέο να είσαι ρατσιστής. Αυτός ήταν και ο λόγος που την Πέμπτη τα «τρία λιοντάρια» έπεσαν θύματα απάνθρωπων συμπεριφορών που όχι απλά δεν έχουν θέση στον αθλητισμό αλλά και πουθενά αλλού. Δυστυχώς όμως για τους Ούγγρους, η Αγγλία έμαθε να ζει με αυτές τις ατμόσφαιρες και μετέτρεψε τον πόνο και την αηδία σε κίνητρο για τη νίκη.

Η εθνική Αγγλίας έχει αγωνιστεί ξανά σε έδρες με αποπνικτική ατμόσφαιρα από τις ιαχές ρατσιστών που ουδεμία σχέση έχουν με το ποδόσφαιρο και γενικότερα τον αθλητισμό. Ωστόσο έχει αποδείξει πως δεν πτοείται και συνεχίζει να σφυροκοπάει τους αντιπάλους της με το παιχνίδι της, όπως έκανε και πριν δύο χρόνια στην Ποντγκόριτσα.

Τα «τρία λιοντάρια» ταξίδευαν στην αφιλόξενη έδρα του Μαυροβουνίου για τα προκριματικά του Euro 2020. Κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού και παρά το μεγάλο εύρος στο σκορ, οι Μαυροβούνιοι επιτέθηκαν ρατσιστικά στον αριστερό μπακ της εθνικής Αγγλίας, Ντάνι Ρόουζ, πριν πάρουν πληρωμένη απάντηση από τον Στέρλινγκ που διαμόρφωσε το τελικό 5-1, με τον Άγγλο επιθετικό να «μην ακούει» τους ρατσιστές από τις κερκίδες.

Σε ακόμη ένα παιχνίδι που η Αγγλία απέκτησε ακόμα μεγαλύτερο κίνητρο λόγω των ρατσιστικών επιθέσεων και των ναζιστικών χαιρετισμών. Απέναντι στη Βουλγαρία, σε ένα παιχνίδι που ακόμη και ο Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ που βρισκόταν στον πάγκο της εθνικής ενοχλήθηκε από τον ήχο και την εικόνα του γηπέδου, η Αγγλία «έκλεισε στόματα» με ένα εμφατικό 6-0 μέσα στη Σόφια.Το παιχνίδι διακόπηκε δύο φορές λόγω των ναζιστικών χαιρετισμών και αισχρών συνθημάτων των Βούλγαρων από τις κερκίδες με την UEFA να καταδικάζει τα γεγονότα που συνέβησαν.

Οι ρατσιστικές συμπεριφορές δεν έχουν θέση ούτε στον αθλητισμό ούτε στην κοινωνία γενικότερα, ωστόσο η Αγγλία και οι παίκτες της έχουν μάθει να ζουν με αυτό και πλέον όχι απλά δεν πτοούνται από μερικούς ανεγκέφαλους αλλά αποκτούν ακόμα μεγαλύτερο κίνητρο για να κερδίσουν όχι μόνο τους αντιπάλους τους αλλά και το ρατσισμό…

Στράτος Μαρίνος