Premier League: Με… πορνογραφικά περιοδικά, στοίχημα και duty free πλούτισαν κάποιοι από τους σημερινούς ιδιοκτήτες του αγγλικού ποδοσφαίρου (part 2)

Πως κατάφεραν να χτίσουν τις περιουσίες τους οι διοικούντες 7 ομάδων της Premier League σύμφωνα με το βρετανικό σάιτ The Athletic. 



Premier League: Με… πορνογραφικά περιοδικά, στοίχημα και duty free πλούτισαν κάποιοι από τους σημερινούς ιδιοκτήτες του αγγλικού ποδοσφαίρου (part 2)

Έχοντας ήδη αναλύσει τις επιχειρηματικές δραστηριότητες των διοικούντων του «Big Six», σειρά έχουν άλλες επτά ομάδες της Premier League. Ξεχωρίζουν οι περιπτώσεις των Μάθιου Μπένχαμ και Τόνι Μπλουμ, που μέσω των Μπρέντφορντ και Μπράιτον, συνεχίζουν την αντιπαλότητα τους που γεννήθηκε λόγω του… στοιχήματος.

Άστον Βίλα - Νάσεφ Σαουίρις και Γουές Έντενς

Σαουίρις και Έντενς αγόρασαν την Άστον Βίλα το 2018 από τον Κινέζο επιχειρηματία Τόνι Ξία, καταγράφοντας μια άκρως επιτυχημένη τριετία στην ηγεσία της ομάδας. Ο Σάουιρις είναι ο πλουσιότερος άνθρωπος της Αιγύπτου και η εταιρία του Orascom Construction (που είχε ιδρύσει ο πατέρας του 1950) είναι ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς αζωτούχων λιπασμάτων στο κόσμο με τεράστια εργοστάσια σε Τέξας και Αϊόβα.

Κατέχει επίσης το 6% της Adidas, ενώ πρόσφατα απέκτησε το 5% του ομίλου που κατέχει τους New York Knicks (NBA) και τους New York Rangers (NHL). Ο Έντενς έχτισε την περιουσία του μέσω έξυπνων επενδύσεων λίγο πριν ξεσπάσει η οικονομική κρίση στις ΗΠΑ. Το κύριο μέρος του εισοδήματος του προέρχεται μέσω ακινήτων, ενώ αποτελεί και συνιδιοκτήτη των Milwaukee Bucks, που κατέκτησαν το πρωτάθλημα του NBA με τις ηγετικές εμφανίσεις του Γιάννη Αντετοκούνμπο. Πρόσφατα, αγόρασε και τη Morrisons, βρετανική αλυσίδα supermarkets.

Μπρέντφορντ – Μάθιου Μπένχαμ

Ο Μπένχαμ έκανε καριέρα ως οικονομολόγος στο Λονδίνο, όμως η ενασχόληση του με το στοίχημα ήταν αυτή που τον εκτόξευσε οικονομικά. Δημιούργησε το SmartOdds, μέσω του οποίου έδινε πολύτιμες συμβουλές σε άλλους παίκτες και στη συνέχεια αγόρασε το Matchbook, έναν ιστότοπο εξαργύρωσης στοιχημάτων.

Οι γνώσεις που αποκόμισε φαίνεται πως εφαρμόζονται πιστά και στο οικονομικό μοντέλο της Μπρέντφορντ που συχνά επενδύει σε παίκτες μεταπωλώντας τους αργότερα ως υπεραξίες. Ο Μπένχαμ είναι επίσης ο ιδιοκτήτης της Μίτγιουλαντ που αγωνίζεται στο πρωτάθλημα της Δανίας.

Μπράιτον - Τόνι Μπλουμ

Η Μπράιτον βιώνει μια από τις καλύτερες περιόδους της ιστορίας της και ο λόγος δεν είναι άλλος από τον Τόνι Μπλουμ, που έχει επενδύσει στην ομάδα πάνω από 360 εκατομμύρια λίρες. Ο Μπλουμ ήταν επαγγελματίας τζογαδόρος με… ειδίκευση στις ασιατικές αγορές. Με τα κέρδη του αγόραζε ακίνητη περιουσία, ωστόσο η επιχειρηματική του άνοδος ήρθε το 2006 με την ίδρυση του Starlizard που απασχολεί πλέον 160 εργαζόμενους.

Η λονδρέζικη εταιρεία είναι τρομερά επιτυχημένη παρέχοντας εξειδικευμένες συμβουλές και αναλύσεις στους λάτρεις του στοιχήματος. Ταυτόχρονα, ο Μπλουμ έχει στην κατοχή του το πλειοψηφικό πακέτο της Ουνιόν Σεν-Ζιλουάζ που κέρδισε φέτος την άνοδο της στην πρώτη κατηγορία του Βελγικού πρωταθλήματος.

Έβερτον - Φαρχάντ Μοσίρι

Ο Βρετανο-Ιρανός επιχειρηματίας επένδυσε πάνω από μισό δισεκατομμύριο όταν πήρε το 93.3% των μετοχών της Έβερτον (προηγουμένως είχε το 77%) με στόχο την αύξηση του budget αλλά και τη μετακίνηση της ομάδας σε νέο γήπεδο. Στο παρελθόν είχε εργαστεί ως λογιστής σε μεγάλες εταιρείες του Ηνωμένου Βασιλείου όπως η Ernst & Young και η Deloitte. Η γνωριμία του με τον Ρώσο επιχειρηματία, Αλισέρ Ουσμάνοφ, ήταν αυτή που του άλλαξε τη ζωή.

Οι δυο τους έκαναν δεκάδες επιτυχημένες επενδύσεις σε εξορύξεις και τηλεπικοινωνία, γιγαντώνοντας τις περιουσίες τους. Η Metalloinvest, της οποίας μέτοχοι είναι οι Μοσίρι και Ουσμάνοφ, είναι η κορυφαία εταιρεία σιδηρομεταλλευμάτων του κόσμου. Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι η USM (ανήκει στον Ουσμάνοφ) αποτελεί τον χορηγό του προπονητικού γηπέδου της Έβερτον.

Λέστερ - King Power Group

Η King Power έχει αγοράσει τη Λέστερ από το 2010, πραγματοποιώντας μια ονειρική σεζόν το 2016, όταν κατέκτησε το πρωτάθλημα της Premier League. Η οικογένεια Σριβανταναπράμπα δεν άφησε την ομάδα ούτε μετά τον τραγικό θάνατο του Βιτσάι Σριβανταναμπράμπα μετά από πτώση και ελικοπτέρου το 2018 και ο γιος, Αϊγιαουάτ, αποτελεί πλέον τον ιδιοκτήτη της Λέστερ.

Η περιουσία τους χτίστηκε χάρη στον κολοσσό αφορολόγητων καταστημάτων King Power που εδρεύουν στην Μπανγκόκ. Το πρώτο duty free άνοιξε το 1989 και γρήγορα κατάφερε να λειτουργεί μονοπωλιακά σε ολόκληρη την Ταϊλάνδη, ενώ στο αεροδρόμιο της πρωτεύουσας υπάρχει πλέον το δικό της γιγαντιαίο πολυκατάστημα.

Γουέστ Χαμ - Ντέιβιντ Σάλιβαν και Nτέιβιντ Γκόουλντ

Οι Σάλιβαν και Γκόουλντ βρίσκονται στην ηγεσία της Γουέστ Χαμ μετά την κοινή πορεία τους στη Μπέρμιγχαμ για 16 ολόκληρα χρόνια (1993-2009). Ο Γκόουλντ πλούτισε πουλώντας φωτογραφίες και περιοδικά πορνογραφικού περιεχομένου, ελέγχοντας μάλιστα το 50% των συγκεκριμένων εντύπων στα μέσα της δεκαετίας του 70.

Από την άλλη, ο Σάλιβαν έχτισε την περιουσία του με έναν πιο… ορθολογικό τρόπο, αφού σημείωσε τεράστια κερδοφορία μετά από πωλήσεις ακινήτων.

πηγή: bankingnews.gr/sports