Το έζησε μέχρι τέλους, αλλά της μένει το απωθημένο...

Η εθνική ομάδα της Αγγλίας έφτασε για πρώτη φορά στην ιστορία της μέχρι τέλους στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, έζησε όλη τη διαδρομή με υπέροχο τρόπο, αλλά θα μείνει το απωθημένο στα «τρία λιοντάρια»... Ήττα από την Ιταλία με σκορ 3-2 στα πέναλτι του μεγάλου τελικού για το σύνολο του Σάουθγκεϊτ, μετά το 1-1 της κανονικής διάρκειας και της παράτασης, με το όνειρο να μετατρέπεται σε μια τεράστια πίκρα...



Το έζησε μέχρι τέλους, αλλά της μένει το απωθημένο...

Έφτασε για πρώτη φορά στα χρονικά στον τελικό του Euro. Πίστεψε περισσότερο από ποτέ πως θα κατάφερνε επιτέλους να πάρει την κούπα... στο σπίτι. Να δώσει στον αγγλικό λαό ένα τρόπαιο για πρώτη φορά έπειτα από το Μουντιάλ του 1966.

Ακόμα κι αν όλα ξεκίνησαν μαγικά με το γκολ του Σο, οι Ιταλοί κατάφεραν να απαντήσουν με τον Μπονούτσι, να έχουν τον έλεγχο στο μεγαλύτερο κομμάτι του τελικού με τους Άγγλους σχεδόν να μην έχουν βγει στο γήπεδο στο δεύτερο μέρος και τελικά η μεγάλη τιμωρία για τα «τρία λιοντάρια» ήρθε στα πέναλτι. Εκεί όπου στο Μουντιάλ του 2018 και στο Nations League του 2019, όλοι είχαν πιστέψει ότι η κατάρα είχε πλέον τελειώσει...

Ο Σάουθγκεϊτ είχε πετάξει στο ματς για τη διαδικασία από την άσπρη βούλα τους Ράσφορντ και Σάντσο, αμφότεροι αστόχησαν, έχασε και ο Σάκα το δικό του πέναλτι και η «σκουάντρα ατζούρα» των 34 αγώνων δίχως ήττα αναρριχήθηκε στην κορυφή της Ευρώπης με το τελικό 3-2...

Το ματς

Με το ταχύτερο γκολ στην ιστορία των τελικών του Euro σε μόλις 1 λεπτό και 57 δευτερόλεπτα από τον Λουκ Σο που γι' ακόμα μια φορά θα έκανε τον Μουρίνιο να μην ξέρει που να κρυφτεί, όλα ξεκίνησαν ονειρικά για την εθνική ομάδα της Αγγλίας! Ο αριστερός φουλ μπακ της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ξεκίνησε τη φάση απομακρύνοντας τη μπάλα από την άμυνα, ο Κέιν άνοιξε δεκιά στον Τρίπιερ που πήρε φανέλα βασικού στον τελικό κι αυτός ξανάστειλε στο δεύτερο δοκάρι προς τον Σο που με μονοκόματο σουτ έκανε το 1-0!

Ο Σάουθγκεϊτ ξεκίνησε τα «τρία λιοντάρια» με τριάδα στην άμυνα, τους Τρίπιερ και Σο σε ολόκληρη την πλευρά δεξιά κι αριστερά αντίστοιχα, ενώ, στην επίθεση ο Στέρλινγκ ήταν δεξιά και ο Μάουντ αριστερά για να στηρίξουν τον Κέιν.

Σε κατάσταση άμυνας σχηματιζόταν πεντάδα πίσω, ωστόσο, ήταν τέτοια η αποτελεσματικότητα των παρεμβάσεων των αμυντικών της Αγγλίας, τόσο γρήγορες και αποφασιστικές οι επιστροφές των «λιονταριών» που δεν επέτρεψαν στους Ιταλούς να γίνουν επικίνδυνοι ακόμα και στα διαστήματα που η «σκουάντρα ατζούρα» είχε την κατοχή της μπάλας.

Η Αγγλία δημιουργικά δεν κατάφερε να φτιάξει πράγματα, προσπάθησε να τρέξει σε ξαφνικές επιθέσεις δίχως αποτέλεσμα, επιχειρούσε να μείνει ψηλά για να πιέσει για λίγα δευτερόλεπτα καθυστερώντας την έκφραση επίθεσης από την Ιταλία κι όταν πλέον είχε οργανωθεί πίσω ήταν απροσπέλαστη.

Η καλύτερη στιγμή στο πρώτο μέρος για το σύνολο του Μαντσίνι ήρθε απλά από ατομική ενέργεια και σουτ του Κιέζα στο 35ο λεπτό. Ο Ζορζίνιο στα χαφ όσο κι αν έψαχνε δεν έβρισκε χώρους και συμπαίκτες, άφαντοι οι Ινσίνιε και Ιμόμπιλε στην επίθεση των Ιταλών. Η Αγγλία χρειαζόταν τους Ντέκλαν Ράις και Κάλβιν Φίλιπς να συνεχίσουν να είναι εξαιρετικοί στα καθήκοντά τους και ευτυχώς για τα «τρία λιοντάρια» αυτό συνέβη.

Η Ιταλία ξανά προσπάθησε να πάρει την κατοχή και να συνεχίσει να ψάχνει το γκολ – απάντηση σε αυτό που είχε πετύχει ο Σο από το δεύτερο λεπτό, ο Μαντσίνι πέρασε στο ματς τους Μπεράρντι και Κριστάντε για ν' ανανεωθεί η ομάδα του, να ενταθούν οι επιθετικές προσπάθειες και ο Κιέζα προσπάθησε ξανά μόνος του. Στο 62' πάτησε περιοχή από αριστερά, έφερε στο δεξί, σούταρε χαμηλά στην αριστερή γωνία του Πίκφορντ κι εκείνος απομάκρυνε σωτήρια.

Η Αγγλία απλά παρέμενε πίσω και προσπαθούσε να παραμείνει απόλυτα συγκεντρωμένη ώστε να μη διατρέξει σοβαρούς κινδύνους, με μοναδική επιθετική διάθεση μόνο όταν θα βρισκόταν κάποια μικρή, αλλά κατάλληλη ευκαιρία. Ωστόσο, αφού έπαιξαν με τη φωτιά τα «τρία λιοντάρια», κάηκαν... Από εκτέλεση κόρνερ στο 67' μια πρώτη κεφαλιά στο ύψος της μικρής περιοχής, ο Βεράτι πήρε τη δεύτερη για να στείλει τη μπάλα στο δοκάρι και από κοντά ο Μπονούτσι έγραψε το 1-1 για τους Ιταλούς. Το γκολ αυτό έφερε προσωρινή σύγχυση στους γηπεδούχους, ο Μπεράρντι λίγο αργότερα με τρομερή προβολή πρόλαβε την έξοδο του Πίκφορντ με τη μπάλα να περνάει άουτ, ωστόσο, η Αγγλία αποφάσισε να παίξει ποδόσφαιρο και να ισορροπήσει την κατάσταση στο χορτάρι.

Και στο εξτρά ημίωρο τα «τρία λιοντάρια» συνέχισαν με τις δύο αλλαγές των Σάκα και Χέντερσον, ενώ, οι Ιταλοί είχαν ανανεώσει κατά τα 5/11 την ομάδα τους με τον Μαντσίνι να ρίχνει στον αγωνιστικό χώρο ό,τι πιο φρέσκο και καλό είχε στον πάγκο. Ο Γκρίλις μπήκε στο 108' για να προκαλέσει κάποια διαφορά σε ό,τι επιθετικό μπορούσε να βγάλει η Αγγλία, μεταφέρθηκε η μπάλα προς τα καρέ του Ντοναρούμα, αλλά υπήρχε δυσκολία στη δημιουργία καθαρής φάσης σε αυτό το σημείο του ματς. Ο Ζορζίνιο στο 114' γλίτωσε την αποβολή για άσχημο πάτημα στον Γκρίλις και ο τελικός κρίθηκε τελικά στα πέναλτι.

Εκεί οι Ράσφορντ, Σάκα και Σάντσο αστόχησαν για την Αγγλία και ο Ντοναρούμα έγινε ήρωας για τους Ιταλούς χαρίζοντάς τους το τρόπαιο του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος...

 

 

 

 

Κώστας Ζάλιαρης