Το ποδοσφαιρικό παραμύθι της Ιρλανδίας στο Παρίσι…

22 Ιουνίου 2016: Ο Μπρέιντι βρίσκει δίχτυα στο 85ο λεπτό, οι Ιρλανδοί προηγούνται έναντι των Ιταλών στο Παρίσι με 1-0, υπομένουν καρτερικά το σφύριγμα της λήξης και πανηγυρίζουν την πρώτη πρόκριση στην ιστορία τους.  



Το ποδοσφαιρικό παραμύθι της Ιρλανδίας στο Παρίσι…

Γράφει ο Δημήτρης Μανάκος

Ήταν μόλις η τρίτη μεγάλη ευρωπαϊκή διοργάνωση, στη οποία έλαβαν μέρος σε ολόκληρη την ιστορία τους. Τα EURO του 1988 και του 2012, δεν τους είχαν αποφέρει κάτι. Αντιθέτως μάλιστα…

Οι Ιρλανδοί μετρούσαν μόλις μία νίκη, στην «παρθενική» τους εμφάνιση απέναντι στην Αγγλία (1-0), μία ισοπαλία και πέντε ήττες, ενώ αποτελούσαν και την ομάδα που δεν διέθετε ουδεμία ελπίδα πρόκρισης μετά το σφύριγμα της λήξης της δεύτερης αναμέτρησής απέναντι στην Ισπανία, το 2012 και την ήττα με σκορ 4-0.

Παρόλα αυτά, το EURO του 2016 ήρθε να δικαιώσει τις διαδοχικές προσπάθειες να παραβρεθεί σε μία μεγάλη διοργάνωση, και όταν… την αποχαιρετήσει, να το κάνει με το «κεφάλι ψηλά».

Το βράδυ της 22ας του Ιουνίου του 2016 άλλωστε δεν θα λησμονηθεί ποτέ από τους φίλους της. Οι Ιρλανδοί βρίσκονταν στον ίδιο όμιλο με Βέλγιο, Ιταλία και Σουηδία. Ένα δύσκολο γκρουπ που δεν τους έδινε πολλά περιθώρια πρόκρισης, με την υποσημείωση πως η εν λόγω διοργάνωση αποτέλεσε και το «πειραματικό στάδιο» της πρόκρισης των «καλύτερων τρίτων», από κάθε τετράδα.

Στην τελευταία αγωνιστική, οι Ιρλανδοί παρουσιάστηκαν χωρίς άγχος. Αντιμετώπιζαν την Ιταλία στο Στάδιο Stad Pierre-Maurou της Λιλ, όπου ένα χρόνο νωρίτερα αγωνίστηκε και η Εθνική μας ομάδα, στο EuroBasket, και φιλοδοξούσαν να μην ηττηθούν, στεκόμενοι αξιοπρεπώς.

Παρόλα αυτά, η εξέλιξη της αναμέτρησης αποτέλεσε ένα ποδοσφαιρικό παραμύθι… Η Ιρλανδία άντεξε το «σφυροκόπημα» της Ιταλίας, με το πέρασμα του χρόνου άρχιζε να αναζητά ένα δικό της «ιστορικό γκολ» και εν τέλει ο «Θεός του ποδοσφαίρου» της χάρισε μία στιγμή που δεν θα ξεχαστεί ποτέ από τους πολίτες της χώρας.

Ο Γουές Χούλαχαν στο 85ο λεπτό πέρασε την μπάλα στον Μπρέιντι, στην πιο σημαντική ασίστ από τις 11 που έχει πετύχει συνολικά στην καριέρα του, ο αποδέκτης της μπαλιάς «νίκησε» τον Σιρίγου, και η Ιρλανδία προηγήθηκε στο Παρίσι, με ολόκληρη την ομάδα να πανηγυρίζει μαζί το πολυπόθητο γκολ και τον Ρόι Κιν να…. «κλαίει» στις κερκίδες!

Το σφύριγμα της λήξης, η νίκη σε συνδυασμό με την επικράτηση του Βελγίου, έδωσαν στην Ιρλανδία την πρόκριση! Η πρώτη της νίκη σε EURO έπειτα από 28 χρόνια ήταν γεγονός, η πρώτη της σπουδαία πρόκριση υλοποιήθηκε, με τα όνειρα των Ιρλανδών να γίνονται πραγματικότητα και ο προπονητής της, Μαρτίν Ο’ Νιλ (δεν είχε κερδίσει για 9 μήνες), έγινε σημείο αναφοράς!

Και αν το παραμύθι δεν συνεχίστηκε, καθώς η Ιρλανδία αποκλείστηκε από την Γαλλία στους 16 της διοργάνωσης, λίγοι δεν θα είναι ευχαριστημένοι. Ακόμη και εκείνο το προβάδισμά της άλλωστε, με πέναλτι από το 2’ άργησε να ανατραπεί και το όνειρο είχε πάρει παράταση… (ισοφάρισε ο Γκριεζμάν στο δεύτερο μέρος).

Σε κάθε περίπτωση, οι Ιρλανδοί πήγαν στο Παρίσι και έγραψαν ιστορία. Ένα παραμύθι, που οι νεότεροι θα ήθελαν να έχουν ζήσει και οι μεγαλύτεροι δεν θα μπορέσουν ποτέ να ξεχάσουν!