Το έπαθε κι αυτό η Γιουνάιτεντ... (vids)

Η Βιγιαρεάλ έγραψε ιστορία! Η ομάδα του Mr.Europa League, Ουνάι Έμερι, κόντρα σε όλους και σε όλα απέναντι στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ κατέκτησε για πρώτη φορά στην ιστορία της ευρωπαϊκό τρόπαιο με το τελικό 11-10 στα πέναλτι (1-1 κ.α. και παράταση). Μοιραίος ο Ντε Χέα νικήθηκε από τον συναδελφό του από την άσπρη βούλα...  



Το έπαθε κι αυτό η Γιουνάιτεντ... (vids)

Τους τίτλους τους επιβεβαίωσαν οι δύο ομάδες στον αγωνιστικό χώρο με τον τρόπο που παρατάχθηκαν και αυτό άλλαξε όταν η Βιγιαρεάλ κατάφερε να «χτυπήσει» από στατική φάση έχοντας ήδη προειδοποιήσει με τα επικίνδυνα κόρνερ... Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ είχε την κατοχή της μπάλας και αντιλήφθηκε από νωρίς πόσο δύσκολος θα ήταν ο τελικός από τη στιγμή που οι Ισπανοί είχαν τρομερή οργάνωση στην άμυνα και το μοναδικό που επέτρεπαν ήταν να πηγαίνει η μπάλα στις πλευρές δίχως να μπορεί να δημιουργηθεί το οτιδήποτε για τους «κόκκινους διαβόλους».

Ένα γέμισμα του Σο στα πρώτα λεπτά από αριστερά με τον Καβάνι να μην μπορεί να πλασάρει, ένα μακρινό σουτ του ΜακΤόμινεϊ και μια πολύ λάθος σκέψη του Ουρουγουανού επιθετικού σε πολύ καλό γέμισμα με την άμυνα της Βιγιαρεάλ να μην είναι σε ετοιμότητα, οι καλές στιγμές της Γιουνάιτεντ προτού... παγώσει. Αφού πρώτα ο Πάου Τόρες είχε πάρει μια κεφαλιά στέλνοντας τη μπάλα ψηλά από σέντρα με... ραμπόνα του Μπάκα, ο Χεράρδ Μορένο σκόραρε στο 29ο λεπτό! Από εκτέλεση φάουλ του Παρέχο, ο φετινός δεινός σκόρερ της ομάδας του Έμερι πέτυχε με προβολή το γκολ παρά και το τράβηγμα του Λίντελοφ, για το 1-0 σημειώνοντας το 30ο φετινό του τέρμα!

 

Ο άξονας της Γιουνάιτεντ παρέμενε παντελώς αδρανής με την πολυπρόσωπη παρουσία των παικτών της Βιγιαρεάλ στο 1/3 του γηπέδου. Ωστόσο, στο 45' ο Γκρίνγουντ από δεξιά βρήκε χώρο, έκανε το γύρισμα όμως ο Αλμπιόλ με το σώμα επέτρεψε στον Ρούλι να μπλοκάρει, με τον Καβάνι να μην μπορεί να πάει πρώτος στην μπάλα. Η Βιγιαρεάλ παρουσιάστηκε αρκετά πιο τολμηρή στα πρώτα λεπτά του δευτέρου μέρους μένοντας κάπως πιο ψηλά στον αγωνιστικό χώρο όσο αυτό θα μπορούσε να την ευνοήσει.

Η Γιουνάιτεντ είχε τεράστια ανάγκη τον Μπρούνο Φερνάντες που είχε και το περιβραχιόνιο του αρχηγού στον τελικό, όμως, τα πράγματα δεν έβγαιναν στον Πορτογάλο, όπως επίσης δεν έβγαιναν και στον Πογκμπά... Κι επειδή δεν έβγαιναν σε αυτούς τα πράγματα, ο Έντινσον Καβάνι που είχε πάρει φανέλα βασικού ήθελε να συνεχίσει το τρομερό του κρεσέντο στο φετινό Γιουρόπα Λιγκ.

Στο 55' από κόντρες σε σουτ του Ράσφορντ λίγο έξω από την περιοχή και με τον Ρούλι να έχει πέσει στη μια γωνία και να έχει αφήσει ανυπεράσπιστη την εστία του, ο Matador βρήκε την μπάλα μπροστά του και πλάσαρε στα δίχτυα για το 1-1!

 

Ήταν αυτό που χρειαζόταν η ομάδα του Σόλσκιερ για να πάρει αυτοπεποίθηση και να ανέβει ξανά στο γήπεδο κυνηγώντας πλέον την μεγάλη ανατροπή και το τρόπαιο. Ο Έμερι έβγαλε τον Μπάκα και πέρασε τον Κοκλέν για να φρεσκάρει τη μεσαία γραμμή, με τον Πίνο να βοηθάει πλέον μπροστά τον Μορένο.

Στο 71' από στραβοκλωτσιά του Σο λίγο έλειψε ο Καβάνι με κεφαλιά να σκοράρει ξανά, με τη μπάλα να χτυπάει στον Πάου Τόρες. Πάκο και Μόι Γκόμες πέρασαν στο ματς για το «κίτρινο υποβρύχιο» στο 78', ο Σόλσκιερ ακόμα δεν είχε κάνει κάποια αλλαγή βλέποντας ενέργεια στους ποδοσφαιριστές του, δίχως όμως εκείνοι να συνεχίζουν σε πολύ υψηλή απόδοση. Ο Σο από αριστερά πήρε πολλές προσπάθειες πάνω του, έκανε πολλά γεμίσματα στην περιοχή, στο 89' ο Πογκμπά πήρε μια κεφαλιά στέλνοντας ψηλά τη μπάλα, με τον τελικό να πηγαίνει στην παράταση...

Ο Σόλσκιερ διατηρούσε τους ίδιους 11, ο Έμερι είχε αλλάξει πέντε ποδοσφαιριστές από τη δική του ομάδα αφού το μοναδικό που έκανε ήταν ν' αμύνεται, ωστόσο, στο εξτρά ημίωρο όπως συνέβη για πολύ λίγο και στο δεύτερο μέρος, οι Ισπανοί προσπάθησαν να επιτεθούν... Η παράταση δεν παρουσίασε οτιδήποτε, ο Φρεντ μπήκε για τους «κόκκινους διαβόλους» αντί του Γκρίνγουντ για να μην υπάρξει κίνδυνος στα χαφ, ο Πογκμπά αποχώρησε για να μπει ο Τζέιμς και ο τελικός πήγε και στα πέναλτι...

Εκεί, εφόσον όλοι ήταν εύστοχοι, έφτασε η σειρά των δύο τερματοφυλάκων, ο Ρούλι ευστόχησε και στη συνέχεια νίκησε τον Ντε Χέα για το τελικό 11-10 και την βραδιά χρυσής ιστορίας για την Βιγιαρεάλ...

 

 

Κώστας Ζάλιαρης