Χαλάει η εξαγορά της Ντέρμπι Κάουντι λόγω χρεών

Αποσύρεται το ενδιαφέρον από πλευράς επενδυτών για να αγοράσουν τη Ντέρμπι Κάουντι, καθώς ο σύλλογος φέρεται να έχει χρέη και οφειλές που ξεπερνούν το ποσό των 60 εκατομμυρίων λιρών.  



Χαλάει η εξαγορά της Ντέρμπι Κάουντι λόγω χρεών

Κακών μαντάτων συνέχεια για την ομάδα του Γουέιν Ρούνεϊ, μιας και εν αναμονή της απόφασης τιμωρίας του συλλόγου που θα μπορούσε να καταλήξει στον υποβιβασμό στην LeagueOne, προέκυψε σοβαρό οικονομικό θέμα έπειτα από το «στοπ» που έβαλαν οι δυνητικοί επενδυτές στις συζητήσεις για να περάσει η ομάδα στα χέρια τους.

Η εξέλιξη αυτή πραγματοποιήθηκε έπειτα από οικονομικό έλεγχο που έδειξε πως υπάρχουν χρέη άνω των 60 εκατομμυρίων λιρών (69 εκατομμύρια ευρώ περίπου), συμπεριλαμβανομένων μάλιστα 8 εκατομμυρίων σε οφειλές προς τον πρώην προπονητή της ομάδας Φιλίπ Κοκού και δύο βοηθούς του.

Συν τοις άλλοις εκκρεμούν οικονομικές υποχρεώσεις προς διαφορετικούς οφειλέτες. Για παράδειγμα υπάρχει χρέος ύψους 20 εκατομμυρίων λιρών προς τη Βασιλική Υπηρεσία Δημοσίων Εσόδων και Τελωνείων (HMRC), η αποζημίωση προς τον πρώην αρχηγό της ομάδας Ρίτσαρντ Κίοχ, η οποία ανέρχεται στα 2.3 εκατ. λίρες, ενώ παράλληλα «τρέχει» δάνειο της τάξης των 17.5 εκατ. λιρών προς την επενδυτική MSD ως εγγύηση για την έδρα του συλλόγου, το «Pride Park».

Όλα τα παραπάνω ήταν αρκετά ώστε να εγκαταλειφθεί κάθε κίνηση απόκτησης της Ντέρμπι Κάουντι, με το νυν ιδιοκτήτη των «κριαριών», Μελ Μόρις να αναγκάζεται να αναθεωρήσει τα σχέδιά του περί πώλησης και αποφυγής ρευστοποίησης των περιουσιακών στοιχείων του συλλόγου.

Ακόμα κι αν ο Μόρις έδινε την ομάδα για μία λίρα, σενάριο που έχει τεθεί επί τάπητος (!), δεν υπάρχει αγοραστής που θα ήταν πρόθυμος να αποπληρώσει ένα τόσο μεγάλο χρέος με το που αναλάβει τα ηνία.

«Σωσίβιο» σε αυτή τη δυσμενή κατάσταση θα ήταν η επιλογή να εισέλθει ο σύλλογος υπό καθεστώς νέας διοίκησης κι επιτήρησης, προκειμένου να απαλλαγεί από μέρος των χρεών. Ωστόσο ούτε αυτή η λύση θα ήταν αρκετή, καθώς η όποια διαγραφή αφορά μόνο σε χρέη μη ποδοσφαιρικών υποχρεώσεων του συλλόγου, ποσό αντιστοιχεί σε λιγότερο από 10 εκατ. λίρες...

Διονύσης Γαλιατσάτος