Ζημιές 65 εκατομμυρίων λιρών αφήνει ο COVID-19 στη Γουέστ Χαμ!

Βαρύ το τίμημα της «πληγής» που αφήνει ο COVID-19 στη Γουέστ Χαμ, με τον σύλλογο να ανακοινώνει οικονομική ζημιά της τάξεως των 65 εκατ. λιρών για το οικονομικό έτος που ολοκληρώθηκε τον Μάιο του 2020.  



Ζημιές 65 εκατομμυρίων λιρών αφήνει ο COVID-19 στη Γουέστ Χαμ!

Σύμφωνα με την δημοσίευση των οικονομικών καταστάσεων, ο τζίρος των «σφυριών» έχει υποστεί μια μείωση ύψους 51.2 εκατ. λιρών, με το τελικό αποτέλεσμα να διαμορφώνεται στις 139.5 εκατ. λίρες. 

Η πτώση αυτή οφείλεται κατά κύριο λόγο στη μείωση των εσόδων από τις μεταδόσεις των αγώνων της ομάδας, σε συνδυασμό με την απουσία των οπαδών από το Ολυμπιακό Στάδιο του Λονδίνου.

Οι οικονομικές καταστάσεις του συλλόγου που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας δείχνουν πως η Γουέστ Χαμ στην προσπάθειά της να αντιμετωπίσει τις οικονομικές πληγές του κορονοϊού, ήρθε σε συμφωνία με την MSD UK Holdings για την χορήγηση ενός δανείου αξίας 120 εκατ. λιρών, διάρκειας 5 χρόνων. 

Μετά τις Άρσεναλ και Τότεναμ, η ομάδα του Ντέιβιντ Μόγιες αποτελεί τον τελευταίο χρονικά σύλλογο της Πρέμιερ Λιγκ, που δημοσιεύει τα οικονομικά στοιχεία και φανερώνει το σοβαρό μέγεθος της ζημιάς που αφήνει το πέρασμα της πανδημίας στο αγγλικό ποδόσφαιρο.

Τα αποτελέσματα χρήσης για το προηγούμενο οικονομικό έτος, έδειξαν ζημιές ύψους 38.1 εκατ. λιρών, κάτι που «μεταφράζεται» στα 65.3 εκατ. λίρες συσσωρευμένης χρήσης! 

Επιπροσθέτως ο συνολικός τζίρος, κινήθηκε πτωτικά κατά 51 εκατομμύρια λίρες, κλειδώνοντας στις 139.5 εκατ. λίρες.

Τα «σφυριά» έχουν κάθε δικαίωμα να «κατηγορούν» την πανδημία του COVID-19, μιας και δύο από τις κύριες πηγές εισοδήματός τους, αυτή των μεταδόσεων και αυτή των εισιτηρίων, έχουν γνωρίσει τεράστιες απώλειες.

Ο τζίρος των μεταδόσεων έπεσε κατά 44.9 εκατ. λίρες ενώ η απουσία του κόσμου από το πλευρό του Μικαΐλ Αντόνιο και της παρέας του, έχει κοστίσει μια μείωση της τάξεως των 4.6 εκατ. λιρών στις 22.5 εκατ. λίρες συνολικά.

Στον ισολογισμό αναφέρεται ότι: 

«Ο Σύλλογος παρατήρησε μια σπουδαία ανάπτυξη του κύκλου εργασιών στη διάρκεια των 5 τελευταίων ετών, λόγω της μεγιστοποίησης των κερδών από ευκαιρίες που παρουσιάστηκαν, ωστόσο το "χτύπημα" των 5 αναβληθέντων εντός έδρας παιχνιδιών, που πραγματοποιήθηκαν μεταγενέστερα κεκλεισμένων των θυρών, επηρέασε σε μεγάλο βαθμό το εισόδημα των εισιτηρίων και τα χρήματα που μπαίνουν στα ταμεία της ομάδας από τις υπηρεσίες που προσφέρει η έδρα της (Μπουτίκ, εστιατόρια, Pubs, κλπ.)».

Τέλος, ένα ακόμη ενδιαφέρον στοιχείο που φανερώθηκε μέσα από την ανάλυση του ισολογισμού των «σφυριών», έχει να κάνει με τον Χιλιανό πρώην προπονητή της και νυν της Ρεάλ Μπέτις, Μανουέλ Πελεγκρίνι. 

Η απόλυσή του από τον πάγκο της ομάδας τον Δεκέμβριο του 2019, κόστισε μια αποζημίωση της τάξεως των 3.5 εκατ. λιρών, τη στιγμή που η συνολική αξία του ρόστερ είχε φτάσει τις 300 εκατ. λίρες.

Αντιλαμβάνεται κανείς πόσο σημαντικό θα είναι στο τέλος χρονιάς εάν καταφέρει Γουέστ Χαμ κόντρα στις προβλέψεις να εξασφαλίσει μια θέση στην πρώτη τετράδα που θα την στέλνει στο επόμενο Champions League εξασφαλίζοντας τις μίνιμουμ 60 εκατομμύρια λίρες επιπλέον έσοδα

Αλέξανδρος Αλιβιζάτος