Σεσκ Φάμπρεγας: Ένας «Κονκισταδόρας» στο Νησί

Από «απόκληρος» στην «Μασία», σε απόλυτο αστέρα των αγγλικών γηπέδων. Ο Σεσκ Φάμπρεγας κλείνει τα 33 του χρόνια και το ταξίδι του με αποκορύφωμα την καθιέρωση στην Αγγλία και τα τρομερά κατορθώματα στην Πρέμιερ Λιγκ, τον κατέστησαν... μάγο στα μάτια των οπαδών. 



Σεσκ Φάμπρεγας: Ένας «Κονκισταδόρας» στο Νησί

Ο ίδιος γέννημα-θρέμμα της Βαρκελώνης, δεν θα μπορούσε λοιπόν να μην βρεθεί στις ακαδημίες της Μπαρτσελόνα. Στην «Μασία» αγωνίστηκε δίπλα σε παίκτες οι οποίοι έγραψαν μετέπειτα το όνομα τους με «χρυσά» γράμματα στην ιστορία του συλλόγου, όπως ο Ζεράρ Πικέ και ο Λιονέλ Μέσι.

Τότε ήταν ένας άλλο Φάμπρεγας, ήταν ένας «ψυχρός» εκτελεστής. Υπήρξαν χρονιές που ο νεαρός Ισπανός μπορεί να πετύχαινε και 30 γκολ με την φανέλα των «Μπλαουγκράνα», ωστόσο ούτε αυτό φάνηκε αρκετό για να του δώσει το εισιτήριο για την πρώτη ομάδα. Βρισκόταν μπροστά στην μεγαλύτερη απόφαση της ζωής του. Τελικά αποφάσισε να αφήσει την «ζεστασιά» της γενέτειρας του και της Μπαρτσελόνα, όταν το 2003 έγινε μέλος της ακαδημίας της Άρσεναλ.

Ο ανταγωνισμός για τον 16χρονο κάτι περισσότερο από μεγάλος, με τους Πατρίκ Βιεϊρά και Ζιλμπέρτο Σίλβα, τα ιερά τέρατα του συλλόγου, να κινούν τα νήματα από τον χώρο του κέντρου. Χάρις στην βοήθεια του συμπατριώτη του Φιλίπε Σενδέρος, η προσαρμογή στην Αγγλία έγινε πιο εύκολη για εκείνον. Μάλιστα κατέγραψε την πρώτη του συμμετοχή για τον σύλλογο, στις 28 Οκτωβρίου του 2003 απέναντι στην Ρόδερδαμ για το Λιγκ Καπ. Στον επόμενο γύρο απέναντι στην Γουλβς πέτυχε το πρώτο του τέρμα ως «Κανονιέρης» και σε ηλικία 16 ετών και 177 ημερών, έγινε ο νεότερος σκόρερ στην ιστορία του συλλόγου.

Την σεζόν 2004-05 οι τραυματισμοί των Βιεϊρά και Σίλβα, έδωσαν στον νεαρό Ισπανό την ευκαιρία για να δείξει το ταλέντο του. Η χρονιά κύλισε εξαιρετικά για τον νεαρό Φάμπρεγας, μετρώντας 33 εμφανίσεις στην Πρέμιερ Λιγκ, ωστόσο το αποκορύφωμα για τον ίδιο δεν έλαβε χώρα μέσα στον αγωνιστικό χώρο. Στις 24 Οκτωβρίου του 2004 η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ νίκησε με 2-0 της Άρσεναλ μέσα στο «Όλντ Τράφορντ», δίνοντας έτσι τέλος σε ένα εκπληκτικό σερί 49 σερί αήττητων αποτελεσμάτων. Τότε κάποιος παίκτης της Άρσεναλ πέταξε ένα κομμάτι πίτσα(!) στον Άλεξ Φέργκιουσον και έπειτα από αρκετά χρόνια ο Σεσκ παραδέχθηκε πως ήταν εκείνος, δίχως όμως να έχει πρόθεση να πετύχει τον Σκωτσέζο, πετώντας απλά το κομμάτι προς το σημείο όπου... γινόταν χαμός! 

Η επόμενη χρονιά αποδείχθηκε κομβική για τον ίδιο, μετά την αποχώρηση του Βιεϊρά για την Γιουβέντους. Πολλοί πίστεψαν ότι ο Φάμπρεγας δεν θα μπορούσε να καλύψει το κενό του γιγαντόσωμου Γάλλου, λόγω της σωματοδομής του. Τελικά χάρις στην ποδοσφαιρική του ευφυΐα διέψευσε τους πάντες, μετρώντας 49 συμμετοχές σε όλες τις διοργανώσεις. Πλέον ο ίδιος αποτελούσε αναπόσπαστο μέλος της ενδεκάδας των «Κανονιέρηδων», με τον Αρσέν Βενγκέρ να του προσφέρει το 2008 το περιβραχιόνιο του αρχηγού, παίρνοντας την σκυτάλη από τον Γουίλιαμ Γκάλας.

Ένας τραυματισμός απέναντι στην Λίβερπουλ τον έθεσε εκτός δράσης για τέσσερις μήνες, με την Άρσεναλ να μην κατακτά κάποιο τρόπαιο εκείνη την χρονιά. Πλέον μετά από σχεδόν επτά χρόνια ο Ισπανός είχε γίνει μαζί με τον Ρόμπιν Φαν Πέρσι ένας από τους παίκτες κλειδιά του συλλόγου, κάτι που τον έκανε «μήλον της έριδος» για πολλές ομάδες. Η Μπαρτσελόνα ήθελε να φέρει πίσω στα «πάτρια εδάφη» τον Ισπανό μάγο, με την Άρσεναλ να αρνείται μία πρόταση ύψους 35 εκατομμυρίων ευρώ.

Η σεζόν 2010-11 ήταν από τις πιο έντονες στην Πρέμιερ Λιγκ, με τις Άρσεναλ, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και Μάντσεστερ Σίτι να διατηρούνται στο κυνήγι του τίτλου για μεγάλο χρονικό διάστημα . Ήταν όμως ένα σερί από ισοπαλίες που έδωσαν τέλος στις ελπίδες των «Κανονιέρηδων» για τίτλο, όμως είχε φτάσει το τέλος και για τον Φάμπρεγας. Στις 15 Αυγούστου του 2011 ανακοινώθηκε η επιστροφή του  στην Μπαρτσελόνα για ένα ποσό κοντά στα 29 εκατομμύρια ευρώ, συν άλλα πέντε σε μπόνους.

Εκείνος βρήκε μπροστά του ένα υπερπλήρες κέντρο, με τους Τσάβι και Αντρές Ινιέστα να «κόβουν και να ράβουν» στο κέντρο των Καταλανών. Η πρώτη του χρονιά πίσω στην Βαρκελώνη συνοδεύτηκε με την κατάκτηση του Κυπέλλου Ισπανίας και του Σούπερ Καπ, με τον σύλλογο ωστόσο να αποκλείεται στα ημιτελικά του Τσάμπιονς Λιγκ από την Τσέλσι. Μέσα σε 48 συμμετοχές σε όλες τις διοργανώσεις κατάφερε να πετύχει 15 γκολ, ενώ μοίρασε συνολικά 20 ασίστ.

Τα επόμενα δύο χρόνια οι «Μπλαουγκράνα» είδαν την κυριαρχία τους σε Ισπανία και Ευρώπη να κλονίζεται, πανηγυρίζοντας μόνο το πρωτάθλημα την σεζόν 2012-13. Πλέον ο Ισπανός είχε πετύχει αυτό που ήθελε, κατάφερε να ξεχωρίσει και να βοηθήσει την ομάδα της πόλης του. Είχε έρθει όμως η ώρα για μία νέα δοκιμασία, αυτή την φορά πιο απαιτητική.

Στις 12 Ιουνίου του 2014 έσκασε σαν «κεραυνός εν αιθρία» η μεταγραφή του στην Τσέλσι, για ένα ποσό κοντά στα 33 εκατομμύρια ευρώ, με τον ίδιο να πιέζει την Μπαρτσελόνα για να αποχωρήσει. Ήταν μία από τις αφίξεις από την Ισπανία για τους «Μπλε», μαζί με τους Ντιέγκο Κόστα, Φιλίπε Λουίς και Τιμπό Κουρτουά από την Ατλέτικο Μαδρίτης, με τον τελευταίο να αγωνίζεται εκεί ως δανεικός από τους «Μπλε». Ο Φάμπρεγας έδειξε από την αρχή πως ήταν ικανός να δώσει νέα διάσταση στο κέντρο της ομάδας, μοιράζοντας δύο ασίστ στο ντεμπούτο του στην νίκη με 3-1 με την Μπέρνλι.

Οι συνεργασίες του ίδιου με τον συμπατριώτη του Ντιέγκο Κόστα αποτελούσαν μόνιμο «βραχνά» για τις αντίπαλες άμυνες, με την ομάδα του Ζοζέ Μουρίνιο να κατακτά με σχετική άνεση το πρωτάθλημα. Από την άλλη η σεζόν 2015-16 μόνο προβληματική μπορούσε να χαρακτηριστεί για τους «Μπλε», με την ομάδα που πριν λίγους μήνες πανηγύριζε την κατάκτηση της Πρέμιερ Λιγκ, τώρα να είναι η σκιά του εαυτού της. Ο Μουρίνιο μάλιστα απολύθηκε στις 17 Δεκεμβρίου, με τον Γκους Χίντικ να αναλαμβάνει τα ηνία του πάγκου μέχρι το τέλος της σεζόν, τερματίζοντας στην 10η θέση.

Με την άφιξη όμως του Αντόνιο Κόντε στο «Στάμφορντ Μπριτζ», η ομάδα είχε αποκτήσει πλέον άλλον αέρα, αέρα νικητή. Με ένα καθαρά «ιταλικό» 3-4-3 να δίνει το πρωτάθλημα στην Τσέλσι. Όμως ο Ισπανός είδε την θέση του στην βασική ενδεκάδα να «τρίζει», με την άφιξη του πρωταθλητή με την Λέστερ Ενγκολό Καντέ και την προτίμηση του Νεμάνια Μάτις, να του μειώνουν αισθητά τον χρόνο συμμετοχής. Το 2017-18 αποδείχθηκε η ίδια ιστορία για την Τσέλσι, η οποία δεν μπόρεσε να διατηρήσει τον υψηλό επίπεδο που είχε την χρονιά που πανηγύρισε το πρωτάθλημα με τον Ιταλό τεχνικό στον πάγκο.

Το καλοκαίρι του 2019 αποδείχθηκε κομβικό για τον ίδιο, μετά την άφιξη του Μαουρίτσιο Σάρι από την Νάπολι. Ο Ιταλός τεχνικός εισηγήθηκε την απόκτηση του Ζορζίνιο από τον ιταλικό σύλλογο, με τον Ιταλό διεθνή να παίρνει την θέση του Φάμπρεγας στην βασική ενδεκάδα. Ο ίδιος είδε τον ρόλο του πλέον να περιορίζεται στον πάγκο και σε παρουσίες ως βασικός μόνο στο κύπελλο και το Γιουρόπα Λιγκ.

Είχε καταλάβει πλέον πως δεν υπήρχε μέλλον για τον ίδιο στο Λονδίνο, είχε έρθει η ώρα να ψάξει τον νέο σταθμό της καριέρας του. Έδωσε το τελευταίο του παιχνίδι με την φανέλα της Τσέλσι στην νίκη με 2-0 επί της Νότιγχαμ Φόρεστ για το Κύπελλο Αγγλίας. Όταν έγινε αλλαγή στο 85ο λπετό όλο τον γήπεδο αποθέωσε τον Ισπανό μάγο, ένα ελάχιστο δείγμα ευγνωμοσύνης για όσα πρόσφερε στον σύλλογο.

Η μεταγραφή του στην Μονακό έγινε πραγματικότητα στις 11 Ιανουαρίου του 2019, με τον ίδιο να παίρνει αμέσως φανέλα βασικού. Μπορεί στο πριγκιπάτο να μην έχει δείξει ακόμα ψήγματα της μεγάλης του κλάσης, ωστόσο ο Ισπανός έχει καταφέρει να γράψει την δική του ιστορία στα αγγλικά γήπεδα. Με απαράμιλλο στυλ και τεχνική ο Σεσκ Φάμπρεγας θα μείνει για πάντα στην μνήμη των οπαδών της Τσέλσι και την Άρσεναλ.

Μάριος Αγγελέτος