Ένας αλήτης... χορογράφος

Ένας “αλήτης” χορογράφος... Πλεονέκτημα από απαγόρευση μεταγραφών ή φιλοσοφία βγαλμένη από... Κρόιφ; Η Τσέλσι βλέπει την ακαδημία της να περικυκλώνεται από “χρυσό” και το εμπάργκο να μεταμορφώνεται σε δώρο με κορδέλα αναγέννησης. Ο Χακίμ Ζίγιεχ είναι η αρχή της επανάστασης...



Ένας αλήτης... χορογράφος

Μένοντας στην “ναφθαλίνη” για δυο μεταγραφικές περιόδους, η Τσέλσι επιστρέφει στο «παζάρι» και ο τρόπος που επιλέγει να κάνει την αρχή, “αποδυναμώνει” ακόμα παραπάνω την τιμωρία της FIFA. Ο Χακίμ Ζίγιεχ είναι η πρώτη κίνηση του Φρανκ Λάμπαρντ και το καλοκαίρι θα τον έχει στο πλάι του, να καλύψει το πρόβλημα των ακραίων επιθετικών και να υπενθυμίσει σε Λίβερπουλ και Μάντσεστερ Σίτυ, ότι δεν θα είναι πλέον μόνες τους στην διεκδίκηση του τίτλου. Τα δεδομένα αλλάζουν, οι φίλοι των “μπλε” αρχίζουν να χαμογελάνε και η Premier League ξαναγίνεται ανταγωνιστική αλλά ταυτόχρονα, “αποκτάει” ένα ακόμα σταρ του ποδοσφαίρου.

Τα βασικά στοιχεία έχουν μετατραπεί σε ανοιχτό βιβλίο και οι πολυφορεμένες αναρτήσεις των social media με το κόστος της μεταγραφής (που αποτελεί και την 8η ακριβότερη στην ιστορία της Τσέλσι), τα στατιστικά και οι επιτυχίες του, έχουν γίνει πλέον παραπάνω από γνωστά. Η ποιότητα αυτού του Μαροκινού, αδύνατου ποδοσφαιριστή που δεν έχει εγκαταλείψει ποτέ την Ολλανδία, είναι αδιαμφησβήτητη, η όρεξη του άπειρη όσο και ο σεβασμός του προς την στρογγυλή θεά και η ωρίμανση που δέχτηκε μένοντας στον Άγιαξ για ακόμη μία χρονιά μετά την πορεία προς τα ημιτελικά του Champions League, του δίνει ένα ακόμα λόγο να θεωρείται ένας από τους κορυφαίος της Ευρώπης την δεδομένη στιγμή. Η επιλογή του, όμως, δεν έγινε τυχαία και οι Λονδρέζοι δεν ήταν και η μοναδική ομάδα που τον διεκδικούσε. Τα κριτήρια έχουν υποκειμενική μορφή, καθώς μένουν στην προσωπική θεωρία των ανθρώπων και τίποτα παραπέρα, αφού την εξήγηση, την έχει μόνο ο ίδιος, ο 26χρονος εξτρεμ. Και πάλι, όμως, δεν είναι δύσκολο να αντιληφθεί κάποιος τι έχει συμβεί στην Τσέλσι και ο νεαρός ταλαντούχος Αφρικανός, επέλεξε το Στάμφορντ Μπριτζ για επόμενο “σπίτι”.

Μία μικρή αναδρομή στην ιστορία των “Μπλε” από το 1990 και μετά, θα προκαλέσει δέος σε κάθε ποδοσφαιρόφιλο αφού η αναγραφή των ονομάτων από παίχτες της Αφρικής που έχουν φορέσει αυτή την φανέλα, δημιουργούν ένα ρομάντζο στην ήπειρο των λιονταριών. Από τους... “παλιούς” Μαρκ Στέιν (1993-98), Τζόρτζ Γουεά (2000) και Γκέρεμι (2003-07), στους τωρινούς Σαμουέλ Ετό (2013/14), Όμπι Μίκελ (2006-17) και Μίκαελ Εσιέν (2005-14), και από εκεί σε μία από τις μεγαλύτερες μορφές του παγκοσμίου ποδοσφαίρου, τον Ντιντιέ Ντρογκμπά (2004-12 και 2014/15). Οι αρχές Φεβρουαρίου είναι η αφετηρία του Χακίμ Ζιγιέχ προς την απόλυτη δόξα αλλά και στην μονιμοποίησή του στο ιστορικό “βιβλίο” της Τσέλσι. Ωστόσο, η φήμη και τα “βαριά” πόδια που πέρασαν από τον σύλλογο δεν αποτελούν μοναδικό κριτήριο για την ολοκλήρωση μίας από τις μεγαλύτερες μεταγραφές της φετινής σεζόν.

Η αλλαγή και η μεταμόρφωση της φιλοσοφίας της αγγλικής ομάδας, με την βοήθεια της απαγόρευσης, έβγαλαν στην επιφάνεια ένα πρωτοποριακό “μοντέλο” για τα δεδομένα της Premier League αλλά αρκετά γνωστό για την ομάδα στην οποία θα βρίσκεται μέχρι το καλοκαίρι ο Μαροκινός βιρτουόζος, τον Άγιαξ. Ο Φράνκ Λάμπαρντ, βλέποντας ότι η ομάδα υστερούσε σε αρκετές θέσεις, αποφάσισε να ρίξει στα “βαθιά” παίχτες των ακαδημιών που το ταλέντο τους, περίσσευε και ο ρομαντισμός για το τερέν, βάραγε κόκκινο. Η τακτική που ακολουθεί ο Αίαντας εδώ και 50 χρόνια, υιοθετήθηκε αποτελεσματικά από τον Βρετανό τεχνικό, ο οποίος θέλει να επενδύσει σε αυτό και να το πλαισιώσει σωστά.

Η φυγή του Αζάρ δεν πέρασε απαρατήρητη αλλά όχι τόσο, όσο το πείσμα που υπάρχει μέσα στα αποδυτήρια, με την υπομονή να φτάνει την δύση της, όταν μπει το καλοκαίρι και η φανέλα γράψει το όνομα του Χακίμ Ζίγιεχ πάνω της.

Ο ίδιος γνωρίζει ότι ο τρόπος παιχνιδιού του αλλά και η αξιοποίηση των νέων παιχτών, ταιριάζει απόλυτα στην ομάδα που θα βρίσκεται μέχρι τον Ιούλιο, με τον ρόλο του να συνεχίζει να είναι ο ίδιος και στο Λονδίνο. Δίχως διαφοροποιήσεις, δηλαδή να δώσει ένα κλικ ποιότητας και βοήθειας στους άπειρους ποδοσφαιριστές. Χρήματα που έμειναν στην άκρη, ήρθε η στιγμή να δαπανηθούν σωστά και έξυπνα, με την αρχή να γίνεται σωστά...

Ο Χακίμ Ζίγιεχ είναι πλέον Λονδρέζος και το δεξί άκρο αλλά και η θέση του “10αριού” έχουν αποκτήσει όνομα, ποιότητα και χαρακτήρα. Ο άνθρωπος των 82 ασίστ σε 160 παιχνίδια έως τώρα σε όλες τις διοργανώσεις, θα προσφέρει λίγη ακόμα “μαγεία” στην Ολλανδία και μετά θα ενσωματωθεί (και αυτός) στο κορυφαίο πρωτάθλημα του κόσμου. Και η Πρέμιερ Λιγκ θα αποκτήσει τον δικό της... “αλήτη” που θα σηκώνει το φρύδι σε κάθε γκολ. 

Νότης Χάλαρης