Από τη Γλασκώβη του 1872, στο «Γουέμπλεϊ» του 2019...

Η εθνική ομάδα της Αγγλίας γράφει ιστορία απόψε το βράδυ (21:45, CosmoteSport1 HD) απέναντι στο Μαυροβούνιο, καθώς, πρόκειται για το 1.000ο παιχνίδι της ιστορίας της, με τη διαδρομή να έχει ξεκινήσει από τη Γλασκώβη, στο πρώτο επίσημο διεθνές ματς που καταγράφηκε! Στο «Γουέμπλεϊ», με έναν βαθμό τα «τρία λιοντάρια» εξασφαλίζουν και μαθηματικά την παρουσία στο Euro 2020...  



Από τη Γλασκώβη του 1872, στο «Γουέμπλεϊ» του 2019...

«Για την προώθηση της ομοσπονδίας μας και στη Σκωτία, θα στείλουμε μια ομάδα στη Γλασκώβη κάποια στιγμή μέσα στην τρέχουσα αγωνιστική περίοδο, ώστε να εκπροσωπήσει την Αγγλία».

ΑΑυτά τα λόγια που βγήκαν από τα χείλη των έξι μελών της FA, περίπου δύο μήνες πριν από την πρώτη επίσημη αναμέτρηση των Άγγλων, για ν' αλλάξουν την ιστορία του ποδοσφαίρου!

Την πρωτοβουλία για την διεξαγωγή του παιχνιδιού, πήρε ο τότε γραμματέας της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας της Αγγλίας, Τσαρλς Άλκοκ. Η ιδέα είχε μπει στο μυαλό του δύο χρόνια νωρίτερα, όταν στο «Kennington Oval», τον Νοέμβριο του 1870, κοντραρίστηκαν Άγγλοι ποδοσφαιριστές με Σκωτσέζους που διέμεναν στο Λονδίνο.

Το αντίτιμο του εισιτηρίου για το παιχνίδι ήταν πέντε πέννες για τους άνδρες, ενώ οι γυναίκες είχαν ελεύθερη είσοδο. Συνολικά, περίπου 4.000 φίλαθλοι παρακολούθησαν από κοντά το ιστορικό 90λεπτο.

Η σέντρα της αναμέτρησης καθυστέρησε 20 λεπτά, λόγω της ομίχλης που επικρατούσε. Η γρήγορη κυκλοφορία της μπάλας από τους Σκωτσέζους σε αντίθεση με το στυλ παιχνιδιού των Άγγλων που προτιμούσαν να την κρατήσουν στα πόδια τους και να κάνουν πολλές ντρίμπλες, οδήγησαν στην… αλληλοεξουδετέρωσή τους, με αποτέλεσμα να μείνει το 0-0.

Εκείνο, ήταν το πρώτο ιστορικό παιχνίδι της ποδοσφαιρικής εθνικής ομάδας της Αγγλίας και απόψε, 14 Νοέμβρη του 2019, στο ανακαινισμένο «Γουέμπλεϊ», σε μια άλλη, τελείως διαφορετική εποχή, τα «τρία λιοντάρια» συμπληρώνουν 1.000 ματς και το γιορτάζουν!

Βέβαια, πέρα από την περίσταση, τις ειδικά σχεδιασμένες φανέλες και το εορταστικό κλίμα, άπαντες ξέρουν πόσο σημαντικό είναι να μην τεθεί ούτε μια στιγμή υπό αμφισβήτηση η ικανότητα της ομάδας για την εξασφάλιση της νίκης και της πρόκρισης στα τελικά του Euro 2020.
Με έναν βαθμό, θα τα καταφέρουν οι παίκτες του Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ, που τη Δευτέρα έγινε μάρτυρας ενός περιστατικού που όμοιό του μέχρι στιγμής δεν είχε αντιμετωπίσει στο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα.

Στέρλινγκ και Γκόμες καυγάδισαν άσχημα μια μέρα μετά το ντέρμπι της Λίβερπουλ με τη Μάντσεστερ Σίτι στο «Άνφιλντ» και ο επιθετικός των «πολιτών» τιμωρήθηκε με τον αποκλεισμό του από τα πλάνα του προπονητή, όχι όμως και από την αποστολή...

Κώστας Ζάλιαρης