Δυο... χάλια έμειναν στο 1-1

Γι' αυτό θα είναι πάντα ένα από τα μεγαλύτερα ντέρμπι του πλανήτη! Η πρωτοπόρος Λίβερπουλ έκανε μια απογοητευτική εμφάνιση κόντρα στην γενικά χλιαρή φέτος Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και υποχρεώθηκε σε ισοπαλία 1-1 την οποία μάλιστα έπρεπε να κυνηγήσει μέχρι το φινάλε. Κάκιστο ποιοτικά το παιχνίδι ανάμεσα στις δύο πλευρές, με το πάθος των παικτών του Όλε Γκούναρ Σόλσκιερ και το εξαιρετικό κοουτσάρισμα του Γιούργκεν Κλοπ με τις αλλαγές να είναι αυτά που ξεχώρισαν στην αναμέτρηση.



Δυο... χάλια έμειναν στο 1-1

Σε ένα από τα πιο ιδιαίτερα ντέρμπι των τελευταίων ετών φάνηκε με γυμνό μάτι από την αρχή πως η ποιότητα θα έλειπε από τον αγωνιστικό χώρο και την θέση της θα έπαιρνε ένα άχαρο ματς που θα είχε να προσφέρει μόνο μονομαχίες υψηλής έντασης και ασταμάτητα τρεξίματα για να καλυφθούν οι χώροι.

Πριν την σέντρα ο Σόλσκιερ είχε πει πως το σύνολό του θα πάει για να κερδίσει και η αλήθεια είναι πως ήταν πολύ κοντά στο να επιβεβαιώσει τα λεγόμενά του, μόνο που σε τέτοια περίπτωση θα το όφειλε στην αντίπαλο και όχι στην δική του ομάδα. Γιατί είναι επίσης αλήθεια πως εάν η Λίβερπουλ θα μπορούσε πολύ άνετα να επικρατήσει της παθητικής Γιουνάιτεντ εάν ήταν στα καλά της και δεν... κότευε μπροστά στο ειδικό βάρος της περίστασης. Γιατί δεν εξηγείται αλλιώς η εντελώς άγευστη εμφάνιση των ποδοσφαιριστών της που «θυμήθηκαν» να παίξουν ποδόσφαιρο από την ισοφάριση του Άνταμ Λαλάνα και μετά, δηλαδή στο τελευταίο δεκάλεπτο μαζί με τις καθυστερήσεις.

Στον VAR στραμμένη η προσοχή στο πρώτο ημίχρονο αλλά και στον Μάρκους Ράσφορντ, που ξανά βρήκε δίχτυα (36') μετά το γκολ που πέτυχε κόντρα στην Βουλγαρία με την εθνική Αγγλίας για να βάλει μπροστά τους γηπεδούχους έπειτα από μια άρτια εκτελεσμένη αντεπίθεση, με την μπάλα να καταλήγει στον Άγγλο στράικερ έπειτα από υπέροχη παράλληλη μπαλιά του Ντάνιελ Τζέιμς. Πήρε τα πάνω του το «Ολντ Τράφορντ» από εκείνο το σημείο και μετά, με την εξέδρα να μην... ξέρει πως να διαχειριστεί την κατάσταση όσο δεν υπήρχε σκορ μιας και η αλλαγή στην διάθεσή της ήταν κάτι παραπάνω από εμφανής. Παράλληλα, στην αντίπερα όχθη κυριαρχούσε εκνευρισμός και ένταση μιας και στην αρχή της αντεπίθεσης ζητήθηκε φάουλ του Βίκτορ Λίντελεφ πάνω στον Ντιβόκ Οριγκί, το οποίο δεν σφυρίχθηκε ποτέ σε μια απόφαση 50-50 από τον διαιτητή, αλλά ούτε και μετά το review από τον VAR. Χρειάστηκε να γίνει ξανά χρήση της τεχνολογίας λίγο αργότερα, όταν ο Σαντιό Μανέ πάτησε περιοχή και νίκησε τον Νταβίδ Ντε Χέα έχοντας ωστόσο χρησιμοποιήσει το χέρι του για να κοντρολάρει.

Η επιστροφή από τα αποδυτήρια βρήκε τον κόσμο στο γήπεδο θεατή στο ίδιο έργο, αν και οι «κόκκινοι» είχαν αρχίσει να αποκτούν μεγαλύτερο τσαμπουκά στο παιχνίδι τους και να βάζουν ζόρια στην άμυνα των γηπεδούχων. Εξαιρετική η ανασταλτική λειτουργία από τους παίκτες του Σόλσκιερ, αλλά όταν μια ομάδα το μόνο που κάνει είναι να αμύνεται κόντρα σε μια τόσο ποιοτική ομάδα κάποια στιγμή θα το πληρώσει. Αυτό έμελλε να γίνει πέντε λεπτά πριν από το τέλος, όταν σε μια φάση περίπου καρμπόν του 1-0 ο Άντι Ρόμπερτσον έκοψε στα δύο την άμυνα με μπαλιά από την αριστερή πλευρά, στο τέλος της οποίας (σ.σ της μπαλιάς) βρέθηκε ο Λαλάνα για ένα πολύ εύκολο tap in (85').

Το σφύριγμα της λήξης βρήκε τους γηπεδούχους ικανοποιημένους που για ακόμη μία φορά εδώ και έξι χρόνια δεν ηττήθηκαν από την μισητή αντίπαλο εντός έδρας, και την Λίβερπουλ απογοητευμένη από αυτό που παρουσίασε αλλά και το γεγονός ότι πλέον είναι έξι βαθμούς μπροστά από την δεύτερη Μάντσεστερ Σίτι και όχι οκτώ.

Πάντως, θα μπορούσε να πει κανείς πως ήταν μια μικρή νίκη και για τους δύο προπονητές, με τον Σόλσκιερ κατά πάσα πιθανότητα να μην παθαίνει ό,τι είχε πάθει ο Ζοσέ Μουρίνιο όταν είχε κοντραριστεί με την Λίβερπουλ στο δικό του κακό διάστημα στον πάγκο της Γιουνάιτενττ, και τον Κλοπ να αξίζει λίγα παραπάνω εύσημα που κατάφερε μέσα στον διάχυτο εκνευρισμό του να αντιστρέψει το κλίμα στα αποδυτήρια κατά το ημίχρονο, αλλά και να κάνει to the point αλλαγές πριν το γκολ με την χρησιμοποίηση των Όξλεϊντ-Τσάμπερλεϊν, Λαλάνα και Κεϊτά αντί των εμφανώς «αταίριαστων» στην ενδεκάδα της ομάδας του, Οριγκί και Χέντερσον, όπως και τον εξουθενωμένο Βαϊνάλντουμ.

Οι συνθέσεις:

Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ: Ντε Χέα, Γουάν-Μπισάκα, Λίντελεφ, Μαγκουάιρ, Ρόχο, ΜακΤόμινεϊ, Φρεντ, Τζέιμς, Αντρέας (90' Γουίλιαμς), Γιανγκ, Ράσφορντ (84' Μαρσιάλ)

Λίβερπουλ: Άλισον, Αλεξάντερ-Άρνολντ, Ματίπ, Φαν Ντάικ, Ρόμπερτσον, Φαμπίνιο, Χέντερσον (71' Λαλάνα), Βαϊνάλντουμ (82' Κεϊτά), Μανέ, Οριγκί (60' Όξλεϊντ-Τσάμπερλεϊν), Φιρμίνο

Γιώργος Σιάφας