Τελικός UEFA Nations League: Μια στάλα δροσιάς για δύο... διψασμένες (video)

Η στιγμή της ολοκλήρωσης του πρώτου UEFA Nations League πλησιάζει. Πορτογαλία και Ολλανδία αναμετρώνται την Κυριακή (σ.σ. 21:45-Ώρα Ελλάδος) στο «Ντραγκάο» του Πόρτο και το διακύβευμα του τελικού των playoffs μοιάζει μεγαλύτερο απ’ ότι πραγματικά είναι...



Τελικός UEFA Nations League: Μια στάλα δροσιάς για δύο... διψασμένες (video)

Κι αυτό διότι οι δύο χώρες δεν έχουν επί της ουσίας να χάσουν κάτι. Αμφότερες έχουν καπαρωμένη μια θέση στο Euro του επόμενου καλοκαιριού (2020) και το απτό κέρδος για την αυριανή νικήτρια, είναι το πριμ των 10.5 εκατομμυρίων που θα λάβει από την UEFA.

Κέρδος όμως θα αποτελέσει και η προσθήκη ενός -έστω και «ανεπίσημου» - δισκοπότηρου στην τροπαιοθήκη δυο τεράστιων ομάδων που δεν διατηρούν και τις καλύτερες των σχέσεων με τα... ασημικά.

Η Πορτογαλία κατάφερε μόλις το 2016 να κατακτήσει τον πρώτο της τίτλο με τον Φερνάντο Σάντος να οδηγεί την πατρίδα του στην κορυφή της Ευρώπης. Εκεί όπου έχουν φτάσει για μια και μοναδική φορά στο παρελθόν οι «οράνιε» (1988) ενώ καμία εκ των δύο δεν έχει καταφέρει έως σήμερα να... απλώσει τα χέρια της σε Παγκόσμιο Κύπελλο.

Τα bullets του τελικού

  • Ελβετία και Αγγλία αποτελούν τα θύματα των δύο μονομάχων. Οι δυο τους θα αναμετρηθούν αύριο στον μικρό τελικό (σ.σ. 16:00-Ώρα Ελλάδος), αφού γνώρισαν ήττες με το ίδιο σκορ (3-1) στα ημιτελικά (σ.σ. οι Ολλανδοί χρειάστηκαν τον extra χρόνο της παράτασης απέναντι στους Άγγλους).

  • Κριστιάνο Ρονάλντο εναντίον Βίρχιλ Φαν Ντάικ. Ο «παλιός» απέναντι στον «νέο». Από τη μια το απόλυτο «κανόνι» των ευρωπαϊκών γηπέδων, από την άλλη ο άνθρωπος (;) που δεν κατάφερε να ντριμπλάρει κανείς κατά τη διάρκεια μιας ολόκληρης σεζόν στο πρωτάθλημα της Πρέμιερ Λιγκ!

  • Η προϊστορία διαδραματίζει πάντα έναν ρόλο. Τουλάχιστον μέχρι ο διαιτητής να σφυρίξει την έναρξη του εκάστοτε παιχνιδιού. Οι δύο «μονομάχοι» έχουν συναντηθεί στο παρελθόν 14 φορές. Οι Πορτογάλοι μετρούν 7 νίκες, μόλις 2 οι Ολλανδοί και χωρίς νικητή ολοκληρώθηκαν οι υπολειπόμενες 5 παρτίδες. Μία όμως παραμένει έως σήμερα... αξέχαστη!

«Η μάχη της Νυρεμβέργης»

Στις 25 Ιουνίου του 2006 οι δύο ομάδες έρχονται αντιμέτωπες στη φάση των «16» του Μουντιάλ που διεξήχθη στα γήπεδα της Γερμανίας. Η Πορτογαλία επικράτησε με σκορ 1-0 χάρις σε τέρμα που πέτυχε ο Μανίς στο 23ο λεπτό αλλά το υπόλοιπο της συνάντησης μπορεί να χαρακτηριστεί μόνο ως... μακελειό!

Τέσσερις κόκκινες κάρτες βγήκαν από το τσεπάκι του Ρώσου διαιτητή Βαλεντίν Ιβάνοφ! Οι δύο ομάδες ολοκλήρωσαν το παιχνίδι με 9 παίκτες και η βραδιά έμεινε στην ιστορία με τίτλο «Η μάχη της Νυρεμβέργης» και ως ένα από τα πιο σκληρά παιχνίδια που διεξήχθησαν ποτέ σε τελική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου...

Γιάννης Τζιουμακλής