Οι «γιάνκηδες» που άφησαν το στίγμα τους στην Πρέμιερ Λιγκ

Ο Κρίστιαν Πούλισιτς αποτελεί και επίσημα εδώ και λίγες μέρες παίκτης της Τσέλσι, και το england365 θυμάται άλλες χαρακτηριστικές περιπτώσεις ποδοσφαιριστών από τις ΗΠΑ που έγραψαν τη δική τους ιστορία στα γήπεδα της Πρέμιερ Λιγκ…



Οι «γιάνκηδες» που άφησαν το στίγμα τους στην Πρέμιερ Λιγκ

Kλαούντιο Ρέινα

Ήρθε στην Αγγλία το 2001 από την Ρέιντζερς για λογαριασμό της Σάντερλαντ, τη φανέλα της οποίας φόρεσε για δυο χρόνια, ενώ για μια ακόμα διετία ακολούθως φόρεσε και την αντίστοιχη της Μάντσεστερ Σίτι. Ένας άκρως ποιοτικός μέσος, που αγαπήθηκε από το πέρασμα του στο Νησί – ιδίως από τους φίλους της Σίτι – με τους συχνούς τραυματισμούς του ωστόσο να μην τον αφήνουν να ξεδιπλώσει όσο καλύτερο ο ίδιος θα μπορούσε το ταλέντο του στα γήπεδα της Πρέμιερ.

Μπραντ Φρίντελ

Λογιζόμενος τόσο ως βασικός αλλά ενίοτε και ως εναλλακτική λύση για την θέση του γκολκίπερ, ο Αμερικάνος πορτιέρο κατάφερε να μακροημερεύσει στο Νησί, περνώντας εκεί 18 χρόνια (από το 1997 έως το 2015) και υπερασπιζόμενος τις εστίες των Λίβερπουλ, Μπλάκμπερν, Άστον Βίλα και Τότεναμ. Στους ρέντς δεν δεν μπόρεσε να στεριώσει, όμως στους «ρόβερς» ιδίως (με τους οποίους κατέκτησε το Λιγκ Καπ το 2008) αλλά και στη Βίλα είχε για χρόνια ενεργό ρόλο, γεγονός που τον βοήθησε να γράψει 450 συμμετοχές στην Πρέμιερ Λιγκ, αριθμό-ρεκόρ για παίκτη από τις ΗΠΑ.

Τιμ Χάουαρντ

Έφτασε το καλοκαίρι του 2003 στο Μάντσεστερ ώστε να αποτελέσει τον διάδοχο του Πίτερ Σμάιχελ πίσω απ΄τον Φαμπιάν Μπαρτέζ, καταφέρνοντας ωστόσο με τις εμφανίσεις του για ένα μεγάλο διάστημα να εκθρονίσει και τον Γάλλο από τη θέση του βασικού πορτιέρο. Το λάθος του στο ματς με την Πόρτο στους 16 του Τσάμπιονς Λιγκ ωστόσο κλόνισε την εμπιστοσύνη του Σερ Άλεξ Φέργκιουσον, που έκτοτε άρχισε να τον εμπιστεύεται λιγότερο. Αναμενόμενο ήταν να αναζητήσει μια νέα περιπέτεια στην Έβερτον, ως δανεικός αρχικά, όπου έμεινε εντέλει μια δεκαετία με γεμάτες σε εμφανίσεις χρονιές. Ως παίκτης της Γιουνάιτεντ κατέκτησε Λιγκ Καπ, Κύπελλο και Κομιούνιτι Σιλντ.

Λάντον Ντόνοβαν

Εκ των πλέον εντυπωσιακών παικτών από τις ΗΠΑ, ο Λάντον Ντόνοβαν, στα δυο περάσματά του με την Έβερτον, έδειξε πάθος, αυταπάρνηση και κέρδισε συμπάθειες στο «Γκούντισον Παρκ». Αν και σε 17 ματς πρωταθλήματος σκόραρε μόλις δυο φορές, εντούτοις η διοίκηση των «ζαχαρωτών» προσπάθησε να τον αποκτήσει κανονικά με μεταγραφή από τους LA Galaxy, χωρίς πάντως να το πετυχαίνει εντέλει. O ίδιος πάντως, όπως είχε τονίσει παλιότερα, είχε απολαύσει την εμπειρία του στο Νησί και θα ήθελε να παραμείνει στο Μέρσεϊσαϊντ, αν και δεν ήταν απόφαση που τότε περνούσε καθοριστικά απ’ το χέρι του…

Κλιντ Ντέμπσεϊ

Για να τον κάνει δικό της η Φούλαμ τον Δεκέμβρη του 2006, χρειάστηκε να καταβάλει 4 εκ. λίρες στην. Μπορεί η πρώτη του σεζόν στην Αγγλία να κινήθηκε σε… ρηχά νερά, ωστόσο στη συνέχεια ο χαρισματικός μέσος έγινε εκ των ηγετικών μορφών της ομάδας στα επόμενα χρόνια, βοηθώντα την να σταθεροποιηθεί στην Πρέμιερ Λιγκ, ενώ έφτασε μέχρι και τον τελικό του Γιουρόπα Λιγκ το 2010. Μετά την εκπληκτική για εκείνον σεζόν του 2011/12, με 23 γκολ σε 46 ματς, πήρε μεταγραφή στην Τότεναμ, όπου και έμεινε για έναν μόλις χρόνο, χωρίς όμως να θυμίζει ποτέ τον εμβληματικό παίκτη που είδε ο κόσμος όντας στη Φούλαμ τα προηγούμενα χρόνια.

Κάρλος Μποκανέγκρα

Αποτελούσε σταθερή αξία στην σκληρή αμυντική γραμμή της Φούλαμ τα χρόνια που εκείνη είχε εξίσου σταθερή παρουσία στα «σαλόνια» της Πρέμιερ Λιγκ. Έχοντας την ευχέρεια να παίζει τόσο ως κεντρικός αμυντικός όσο και ως αριστερό μπακ, αγαπήθηκε όσο λίγοι στο «Κρέιβεν Κότατζ», για να πάρει από τους φίλους της λονδρέζικης ομάδας το ψευδώνυμο «τσακάλι» και «μαύρο φίδι»! Καλύτερη σεζόν του αυτή του 2006/07, με 30 συμμετοχές και πέντε τέρματα.

Μπράιαν ΜακΜπράιντ

Mε τη φανέλα της Έβερτον, κατόπιν δανεισμού του από την Κολόμπους Κρου, αγωνίστηκε μόλις οκτώ φορές, πετυχαίνοντας πάντως και τέσσερα τέρματα, το 2003. Οι περισσότεροι βέβαια τον έχουν συνδέσει με την αντίστοιχη λευκή της Φούλαμ, η οποία τον αγόρασε για 1,5 εκ. λίρες τον Ιανουάριο του 2004. Σε πέντε χρόνια στην πρώτη τη τάξει κατηγορία σημείωσε 33 γκολ (42 συνολικά με τους Λονδρέζους), με καλύτερη σεζόν του να είναι αυτή του 2006/07, όντας πρώτος σκόρερ, με 12 τέρματα.

Τζέοφ Κάμερον

Από όλους τους «Yankees» που έφθασαν στο Μπριτάνια το 2012, μεταξύ άλλων οι Εντού, Σέι και Αγκουντέλο, ο Κάμερον ήταν αυτός που άφησε το στίγμα του με την φανέλα της Στόουκ. Στα χέρια του εκάστοτε προπονητή του αποδείχθηκε σημαντικό εργαλείο, αφού αγωνιζόταν με ευχέρεια ως κεντρικός αμυντικός, δεξί μπακ, ακόμα και αμυντικό χαφ. Έμεινε στους «potters» έξι χρόνια, μέχρι που αποχώρησε πέρυσι με δανεισμό για την ΚΠΡ.

Χρήστος Γραβιάς