Μόντριτς, ο μεγάλος νικητής της Χρυσής Μπάλας! (vid)

Βάζοντας τέλος στη δεκαετία των Μέσι και Κριστιάνο, ο Λούκα Μόντριτς είναι ο νέος κάτοχος της Χρυσής Μπάλας, έχοντας αναδειχθεί κορυφαίος από τους 180 δημοσιογράφους που ψήφισαν και επέλεξαν τον Κροάτη! Στη 2η θέση ο Κριστιάνο, ολοκληρώνει την 3άδα ο Γκριεζμάν, 4ος ο Μπαπέ, στην 5η θέση ο Μέσι, 12ος βρέθηκε ο Νεϊμάρ!



Μόντριτς, ο μεγάλος νικητής της Χρυσής Μπάλας! (vid)

Για πρώτη φορά από το 2007, όταν τότε ο Κακά ήταν ο... τελευταίος που κατέκτησε το βραβείο πριν από την απόλυτη κυριαρχία των Μέσι και Κριστιάνο Ρονάλντο, ήρθε ο Λούκα Μόντριτς εν έτει 2018 να... σπάσει το μονοπώλιο και να κατακτήσει ακόμα μια τεράστια ατομική διάκριση.

Όντας Πρωταθλητής Ευρώπης με τη Ρεάλ Μαδρίτης, έχοντας κατακτήσει το Super Cup Ευρώπης, έχοντας παίξει στον μεγάλο τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου στην εκπληκτική πορεία της εθνικής ομάδας της Κροατίας και έχοντας παράλληλα βραβευθεί ως κορυφαίος από την UEFA αλλά και τη FIFA, πρόσθεσε στη συλλογή του και την πρώτη Χρυσή Μπάλα της καριέρας του.

Ποτέ δεν κάθισε ν' ασχοληθεί με το βραβείο, να μιλήσει στον Τύπο για να... ανεβάσει τις μετοχές και ν' αυξήσει τις πιθανότητές του, δεν γκρίνιαξε ούτε προσπάθησε να δώσει κατεύθυνση στον κόσμο όπως το έκανε ο Αντουάν Γκριεζμάν, ο οποίος δήλωνε πως αν δεν πάρει ο ίδιος ή κάποιος Γάλλος τη Χρυσή Μπάλα θα είναι απορίας άξιο.

Ο Μόντριτς, με το ταπεινό του ύφος και μονάχα τη δουλειά του μέσα στο γήπεδο, κατέκτησε το Ballon d' Or απόλυτα δίκαια. Στην 4η θέση ο Κίλιαν Μπαπέ, στην 5η και για πρώτη φορά εκτός τριάδας από το 2006 ο Λιονέλ Μέσι, 6ος ο Μοχάμεντ Σαλάχ, πρώτη φορά από το 2012 εκτός 10άδας ο Νεϊμάρ που κατετάγη 12ος.

Αναλυτικά η πρώτη 10άδα:

1.Λούκα Μόντριτς

2. Κριστιάνο Ρονάλντο

3. Αντουάν Γκριεζμάν

4. Κίλιαν Μπαπέ

5.Λιονέλ Μέσι

6.Μοχάμεντ Σαλάχ

7. Ράφαελ Βαράν

8. Εντέν Αζάρ

9. Κέβιν Ντε Μπρόινε

10 Χάρι Κέιν

Όσον αφορά το πρώτο στην ιστορία, Kopa Trophy, αυτό πήγε στον Κίλιαν Μπαπέ, ξεχωρίζοντας από τους υπόλοιπους συναδέλφους του στην ηλικιακή κατηγορία των κ-21. Ο Γάλλος αστέρας και Παγκόσμιος Πρωταθλητής κλείνει το 2018 έχοντας κατακτήσει πρωτάθλημα στη Ligue1, Κύπελλο, Λιγκ Καπ, Μουντιάλ, όντας μέλος της καλύτερης 11άδας από τη FIFPro και ο κορυφαίος νεαρός ποδοσφαιριστής του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Πρώτη γυναίκα ever που κατακτά τη Χρυσή Μπάλα που απονεμήθηκε για πρώτη φορά με το France Football να υπολογίζει και το γυναικείο ποδόσφαιρο, είναι η Άντα Χέγερμπεργκ, επιθετικός από τη Νορβηγία που αγωνίζεται στη Λιόν.

 

 

Κώστας Ζάλιαρης