Ο Ντε Χέα καθορίζει τις τύχες της την Γιουνάιτεντ!

Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ περνάει κρίση, αλλά δείχνει και πόσο υπερβολικά εξαρτημένη στην συνολική της απόδοση από τις επιδόσεις του Ισπανού διεθνή γκολκίπερ της Νταβίδ Ντε Χεα σύμφωνα με τους αριθμούς που αναλύει για εσάς το England365.



Ο Ντε Χέα καθορίζει τις τύχες της την Γιουνάιτεντ!

Οι αριθμοί πίσω από τις εμφανίσεις της ομάδας του Μουρίνιο κραυγάζουν το πόσο επιτακτικά αναγκαίος είναι ο Ντε Χέα προκειμένου οι «κόκκινοι διάβολοι» να καταφέρουν να φτάσουν στην κορυφαία τετράδα της κούρσας του φετινού τίτλου. Παρά το γεγονός πως την περασμένη σεζόν η Γιουνάιτεντ βρέθηκε στη δεύτερη θέση σύμφωνα με την εικόνα των προχωρημένων στατιστικών, η αμυντική της λειτουργία ήταν χειρότερη από αυτή της Γουότφορντ και της Λέστερ, ενώ οριακά καλύτερη από τη Χάντερσφιλντ.

Τα στατιστικά με λίγα λόγια υπογραμμίζουν τον βαθμό στον οποίο η δεύτερη θέση της Γιουνάιτεντ στην Πρέμιερ Λιγκ πέρσι βασίστηκε στην επίδοση του Ντε Χέα που τιμήθηκε το βράδυ της Δευτέρας στην βράβευση των καλύτερων παικτών του 2018 από την Παγκόσμια Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία.

Όπως φαίνεται και στον σχετικό πίνακα την προηγούμενη σεζόν τα αναμενόμενα γκολ εναντίον της Γιουνάιτεντ (xG) όπως μετράται από την C&N Sporting Risk ήταν πολύ υψηλότερα από τον αριθμό των τερμάτων που εν τέλει δέχτηκε. Οι «κόκκινοι διάβολοι»δέχτηκαν 28 γκολ (κατά μέσο όρο 0,74 ανά παιχνίδι) μια αναπνοή πίσω δηλαδή από την Σίτι που δέχτηκε 27. Ωστόσο, όσον αφορά το (xG) έλαβε την πέμπτη θέση με 1,23 ανά παιχνίδι κατά μέσο όρο. Σχετικά με τα σουτ εναντίον της τελείωσε έβδομη με 11,89 κατά μέσο όρο ανά παιχνίδι. Η ιδιοκτήτρια μάλιστα της εταιρίας C&N Sporting Risk παραδέχτηκε πως όταν οι ομάδες δέχονται λιγότερα γκολ από το (xG) τους, αυτό καταδεικνύει δυο πράγματα: αφενός την υποκείμενη αμυντική τους αδυναμία που θα εκτεθεί με την πάροδο του χρόνου και αφετέρου τον κορυφαίο τερματοφύλακα κάτω από τα γκολπόστ της. Και η Γιουνάιτεντ είναι αλήθεια πως διέθετε και τα δυο την τελευταία σεζόν. Ακόμη τα στοιχεία αυτά σημειώνουν το ποσοστό των σωτήριων επεμβάσεων του Ντε Χέα το οποίο ανερχόταν στο 80,4% πέρυσι σε σχέση με το φετινό σαφώς ελαττωμένο 66,7%.

Τα θέματα της άμυνας της Γιουνάιτεντ άλλωστε είχαν κάνει την εμφάνιση τους ύστερα από την ταπεινωτική ήττα με 3-2 στο Μπράιτον στο δεύτερο παιχνίδι της, ακολουθούμενη από ένα τρίποντο από την Τότεναμ στο «Όλντ Τράφορντ», ενώ από τότε έχει καταφέρει να κερδίσει μόλις τις Μπέρνλι και Γουότφορντ. Ο έντονος προβληματισμός για την πορεία του κλαμπ δεν άφησε διόλου ασχολίαστες και τις απογοητευτικές εμφανίσεις του ίδιου του Ντε Χεα ενάντια σε Μπράιτον και Τότεναμ. Η εξαιρετική περσινή του φόρμα δεν φάνηκε να έχει αντίκρισμα στο Παγκόσμιο Κύπελλο με το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της χώρας του στο οποίο τουρνουά δεν κατέγραψε καμία εντυπωσιακή επέμβαση, με την αρνητική του απόδοση να μεταφέρεται έτσι και στα πρώτα παιχνίδια της Πρέμιερ Λιγκ.

Ωστόσο, ο Ντε Χέα δείχνει να ξανά βρίσκει τον παλιό καλό του εαυτό τόσο στο παιχνίδι ενάντια στην Γουλβς όσο και στον εξαιρετικό τρόπο που έβγαλε το σουτ του Τρόι Ντίνι απέναντι στην Γουότφορντ. Στην ήττα από τη Γουέστ Χαμ δεν είχε ευθύνη στα γκολ αλλά εάν δεν κρατά αυτός το μηδέν η ομάδα δυσκολεύεται να πάρει αποτέλεσμα. Και εφόσον όλα τα δεδομένα συνηγορούν στο χρίσμα του Ντε Χέα ως του φύλακα Αγγέλου της Γιουνάιτεντ, το μόνο που απομένει είναι να αποδείξει αν θα καταφέρει και φέτος να βγάλει την ομάδα του σε αυτή την καμπή της ιστορίας της ασπροπρόσωπη! Δείγμα του πόσο σημαντικός είναι, το ότι πέρσι τα πρώτα εφτά ματς είχε κρατήσει το μηδέν στα έξι από αυτά σε αντίθεση με φέτος αυτό έχει συμβεί μόλις μία στις εφτά φορές...

Κωνσταντίνα Θεοδώρου