Ένα ακόμα Μουντιάλ που εξελίχθηκε σε… μικρό Euro!

Το τρόπαιο του Παγκοσμίου Κυπέλλου μπορεί να αλλάξει χέρια και να βρει φέτος νέο κάτοχο, όμως θα παραμείνει για ακόμα μια φορά… εγκλωβισμένο στα στενά όρια της ευρωπαϊκής ηπείρου! Και οι τέσσερις ομάδες άλλωστε που συνθέτουν την τετράδα των ημιτελικών προέρχονται από τη «Γηραία Ήπειρο», κάτι που συμβαίνει για πέμπτη φορά στην ιστορία του θεσμού…Ένα ακόμα Μουντιάλ που εξελίχθηκε σε… μικρό Euro!

Aπό την στιγμή που στη φάση των «16» του φετινού Μουντιάλ κατάφεραν να προκριθούν δέκα ευρωπαϊκές χώρες, όπως και έξι συνολικά αμέσως μετά, στα προημιτελικά, υπήρχε η υποψία πως το σκηνικό του 2006 (όταν για τελευταία φορά και οι τέσσερις της τετράδας των ημιτελικών προέρχονταν από την Ευρώπη) μπορούσε να επαναληφθεί!

Εντέλει αυτό συνέβη, και παρά το γεγονός ότι το τρόπαιο θα αλλάξει κάτοχο για τα επόμενα τέσσερα χρόνια, δεν θα αλλάξει και ήπειρο, αφού μια εκ των Γαλλία, Βέλγιο, Αγγλία, Κροατία θα είναι η τυχερή που θα το υψώσει στον ουρανό της 15ης Ιουλίου στη Μόσχα…

Ποιες άλλες χρονιές όμως το Παγκόσμιο Κύπελλο έχει μετατραπεί σε… ευρωπαϊκή υπόθεση στις τελευταίες «πίστες» του;

1934: Στα… πρώτα του βήματα ακόμα ως διοργάνωση, με μόλις 16 ομάδες και με όλα τα παιχνίδια να διεξάγονται υπό τη μορφή των νοκ-αουτ φάσεων, το 1934 το Μουντιάλ κατέκτησε η οικοδέσποινα Ιταλία απέναντι στην Τσεχοσλοβακία (2-1), αφού πρωτίστως είχε αποκλείσει την Αυστρία (1-0) και η τελική της αντίπαλος τη Γερμανία (3-1)

1966: Για να φτάσει στον πρώτο και μοναδικό μέχρι σήμερα θρίαμβο της σε Μουντιάλ, η Αγγλία έπρεπε να ξεπεράσει στα ημιτελικά την Πορτογαλία (2-1), και ακολούθως στον περίφημο τελικό με πρωταγωνιστή τον Τζεφ Χαρτ, τη Δυτική Γερμανία (4-2 στην παράταση), η οποία προηγουμένως είχε πετάξει εκτός τελικού τη Σοβιετική Ένωση (2-1).

1982: Στο δρόμο για το πρώτο μεταπολεμικό τρόπαιο της, η Ιταλία απέκλεισε στα ημιτελικά τους Πολωνούς (2-0), ενώ πιο δύσκολο έργο στο δρόμο προς τον τελικό είχε η Δυτική Γερμανία κόντρα στους Γάλλους (3-3, πεν. 5-4). Δεν κατάφερε πάντως κάτι καλύτερο στη διοργάνωση της Ισπανίας, αφού είδε τη γείτονα χώρα να επικρατεί με σκορ 3-1 και να παίρνει εκείνη το τρόπαιο…

2006: Oι (ποδοσφαιρικές) μνήμες από το 2006 είναι για τους περισσότερους ακόμα νωπές, με δυο ημιτελικούς να κρίνονται οριακά στις λεπτομέρειες. Γάλλοι και Ιταλοί ξεπέρασαν με δυσκολίες τα εμπόδια των Πορτογάλων και των Γερμανών αντίστοιχα, όμως οι δεύτεροι ήταν αυτοί που χαμογέλασαν ξανά, στον μεγάλο τελικό (1-1, πεν.5-3) και στη ρώσικη ρουλέτα των πέναλτι…

Το παράδοξο στις τέσσερις προαναφερθείσες περιπτώσεις είναι ότι στις τρεις εξ αυτών πρωταθλητές κόσμου αναδείχθηκαν οι Ιταλοί (που απουσιάζουν φέτος από τα ρωσικά γήπεδα), καθώς και μια φορά οι Άγγλοι, που βρίσκονται φέτος στα ημιτελικά!

Χρήστος Γραβιάς