Μπάλα από άλλο πλανήτη, κυριολεκτικά!

Αν έχετε ακούσει για ποδοσφαιρικούς αγώνες που γίνονται στο Κίτο του Εκουαδόρ και νομίζετε ότι η χαμηλή ατμοσφαιρική πίεση επηρεάζει τους αθλητές, τότε ήρθε η ώρα να κάνετε το …βήμα παραπάνω. Έρευνες αγγλικού Πανεπιστημίου δείχνουν ότι είναι εφικτό να παιχτεί ποδόσφαιρο στον Άρη(!), αν και υπάρχει ένα μικρό πρόβλημα…



Μπάλα από άλλο πλανήτη, κυριολεκτικά!

Στην Αγγλία λατρεύουν το ποδόσφαιρο και φροντίζουν να το δείχνουν με κάθε τρόπο. Αφού οι άνθρωποι έλυσαν όλα τους τα προβλήματα στον πλανήτη Γη, άρχισαν τις έρευνες για το πώς μπορεί να πραγματοποιηθεί ένας αγώνας στον Άρη!

Έρευνες του Πανεπιστημίου του Λέστερ έδειξαν ότι η διεξαγωγή ενός αγώνα ποδοσφαίρου στον κόκκινο πλανήτη είναι δυνατή, αφού η πίεση και οι θερμοκρασίες επιτρέπουν κάτι τέτοιο.

Υπάρχει, όμως, ένα πρόβλημα. Μια λεπτομέρεια, η οποία, όμως αλλάζει τα δεδομένα. Η μπάλα θα …ταξιδεύει 4 φορές πιο γρήγορα από ότι στη Γη!

«Είναι δυνατό να πραγματοποιηθεί κάτι τέτοιο, αν και ο αγώνας θα είναι διαφορετικός από αυτό που έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε», τόνισε ο εκ των καθηγητών που πραγματοποίησαν την έρευνα και εξήγησε τι αλλάζει: «Στην επιφάνεια του Άρη η έλξη της βαρύτητας και η πίεση του αέρα είναι μικρότερες από αυτές που έχουμε εδώ. Η μπάλα θα συναντά σημαντικά λιγότερες αντιστάσεις όταν θα πηγαίνει από πόδι σε πόδι και μπορεί να αναπτύξει ταχύτητες ακόμη και 4 φορές μεγαλύτερες από ότι σε ένα γήπεδο ποδοσφαίρου στη Γη».

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στην αρχή του έτους στο επιστημονικό περιοδικό «Journal of Physics Special Topics», και είχε τίτλο …«Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία Άρη», ενώ παρουσιάστηκε την Δευτέρα 27 Ιουνίου σε επιστημονικό συνέδριο στην Αγγλία.

Μπορείτε να βρείτε τη μελέτη εδώ, αφού πρώτα μαζέψετε ένα …καλό κομπόδεμα για τα έξοδα του ταξιδιού.