Νέο σκάνδαλο με Χαβελανζε στη FIFA

Ένα νέο «χτύπημα» δέχτηκε η FIFA, μετά την έρευνα που ξεκίνησε η ΔΟΕ για έναν από τους μεγαλύτερους αξιωματούχους της, ο οποίος κατηγορήθηκε από το τηλεοπτικό πρόγραμμα “BBC Panorama” ότι δωροδοκήθηκε. Ο Ζοάο Χαβελάνζε, επίτιμος πρόεδρος της Παγκόσμιας Ποδοσφαιρικής Συνομοσπονδίας, και μέλος της ΔΟΕ, είναι ο άνθρωπος που έχει μπει στο μικροσκόπιο από την επιτροπή Ηθικής της ΔΟΕ.



Νέο σκάνδαλο με Χαβελανζε στη FIFA
Αιτία των κατηγοριών είναι η σχέση που είχε ο 95χρονος Βραζιλιάνος με έναν από τους πρώην χορηγούς της FIFA, την International Sport and Leisure (ISL), κατά την 24ετή θητεία του ως πρόεδρος της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας. Μέχρι στιγμής πάντως η FIFA δεν έχει εκκινήσει κάποια δική της έρευνα επί τους θέματος διαφθοράς.

Στο πρόγραμμα “Ντροπή του Ποδοσφαίρου” του BBC, αναφέρθηκε ότι: «Ο κύριος Χαβελάνζε πήρε ένα εκατομμύριο δολάρια το 1997. Ο Σεπ Μπλάτερ το ήξερε και δεν έκανε τίποτα».

Από την πλευρά του ο Χαβελάνζε δεν απάντησε στο αίτημα του καναλιού για να βγει στον αέρα και δεν έχει έρθει σε επαφή μαζί του από τότε. Η επιτροπή Ηθικής της ΔΟΕ βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τους παραγωγούς του BBC, από τον περασμένο Νοέμβριο, όταν μία άλλη εκπομπή είχε ισχυριστεί ότι ο Ίσα Χαγιάτου, ο πρόεδρος της Αφρικανικής Ποδοσφαιρικής Συνομοσπονδίας και αντιπρόεδρος της FIFA, είχε πάρει 10.000 λίρες Αγγλίας από την ISL.

Συνολικά σε τέσσερα μέλη της FIFA έχουν επιβληθεί ποινές τους περασμένους επτά μήνες από το Σώμα της, λόγω κατηγοριών για χρηματισμό και παράνομων ενεργειών. Το μέλη της εκτελεστικής επιτροπής της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας, Άμος Αντάμου και Ρευνάλντ Τεμάρι προέβησαν σε προσφυγή στο Διαιτητικό Δικαστήριο Αθλητισμού (CAS), ενώ ο αντιπρόεδρος Τζακ Γουόρνερ και ο Μοχάμεντ Μπιν Χαμάμ, ο οποίος ήταν υποψήφιος για τις προεδρικές εκλογές, περιμένουν την τελική απόφαση της Επιτροπής Ηθικής της FIFA Επιτροπή, αναφορικά με το αν οι προσωρινές απαγορεύσεις ενασχόλησης με κάθε ποδοσφαιρική δραστηριότητα, τους επεκταθεί σε μόνιμη βάση.

TAGS: