Ο Γκέραρντ Μιούρεν στο NovaΣΠΟΡ FM 94,6

Την Μπαρτσελόνα έχρισε φαβορί ενόψει του τελικού του Τσάμπιονς Λιγκ με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, ο Γκέραρντ Μιούρεν. Ο παλαίμαχος άσος του Άγιαξ σε συνέντευξή του στο NovaΣΠΟΡ FM 94,6 μίλησε για τη μάχη του «Γουέμπλεϊ» ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στον τελικό του 1971, κόντρα στον Παναθηναϊκό στο ίδιο γήπεδο, με τον «Αίαντα» να επικρατεί με σκορ 2-0.



Ο Γκέραρντ Μιούρεν στο NovaΣΠΟΡ FM 94,6
Βρισκόμαστε πλέον «μια ανάσα» από τον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ. Συμφωνείτε με την άποψη ότι η σημερινή Μπαρτσελόνα θυμίζει τον Άγιαξ του 1971 στο οποίο αγωνιζόσασταν κι εσείς;


«Πράγματι οι δύο ομάδες έχουν πολλά κοινά στοιχεία στον τρόπο παιχνιδιού τους. Όπως ο Άγιαξ του 1971 έτσι και η Μπαρτσελόνα αρέσκεται να κρατά την κατοχή της μπάλας για μεγάλο χρονικό διάστημα καταφέρνοντας να αποδιοργανώσει τον αντίπαλο. Σίγουρα οι Καταλανοί έχουν εμφυτεύματα από τον Άγιαξ. Ίσως σε αυτό έπαιξε ρόλο η παρουσία του Γιόχαν Κρόιφ για αρκετό καιρό στο τεχνικό τιμ της ισπανικής ομάδας. Ο Κρόιφ πήρε τη φιλοσοφία του Άγιαξ και την εξέλιξε ώστε να την προσαρμόσει στο σημερινό ποδόσφαιρο, φτάνοντας έτσι στα σημερινά θεαματικά αποτελέσματα».

Ποιος πιστεύετε ότι θα επικρατήσει στον τελικό;

«Θεωρώ ότι η Μπαρτσελόνα έχει το πάνω χέρι και εύκολα η δύσκολα στο τέλος θα πανηγυρίσει».

Συμμετείχατε στον τελικό του 1971 κόντρα στον Παναθηναϊκό. Τι θυμάστε από εκείνο το παιχνίδι;

«Ο Παναθηναϊκός εκείνη την περίοδο ήταν ένας πολύ ισχυρός αντίπαλος για κάθε ομάδα. Εμείς είχαμε ηττηθεί στον τελικό του 1969 από τη Μίλαν. Το γεγονός αυτό μας πείσμωσε και θέλαμε πάση θυσία στο ‘Γουέμπλεϊ’ να φτάσουμε στην κορυφή. Πάντως θυμάμαι ότι η ελληνική ομάδα μας δυσκόλεψε πάρα πολύ και χρειαστήκαμε αρκετή δόση τύχης για να περιορίσουμε τον Αντωνιάδη και να πάρουμε τη νίκη με 2-0».

Το 2004 η εθνική ομάδα της Ελλάδας έφτασε στην κατάκτηση του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος. Ποια είναι η δική σας άποψη για το επίπεδο των ελλήνων ποδοσφαιριστών;

«Ειλικρινά χάρηκα πολύ για τη σπουδαία αυτή επιτυχία της εθνικής σας ομάδας. Νομίζω ότι η νίκη της αυτή μόνο τυχαία δεν ήταν. Οι παίκτες σας κατάφεραν να συνδυάσουν το ταλέντο του καθενός αποδίδοντας όλοι στο μάξιμουμ τον δυνατοτήτων τους και η κατάκτηση του Euro είναι απόλυτα δίκαιη».

Στο παρελθόν τρεις Έλληνες ποδοσφαιριστές έχουν φορέσει τη φανέλα του Άγιαξ. Ποια είναι η γνώμη σας για τις ικανότητες αυτών τον παικτών;

«Μπορώ να σας πω ότι ο Μαχλάς, ο Αναστασίου και ο Χαριστέας μου έκαναν ιδιαίτερη εντύπωση κατά την παρουσία τους στο Άμστερνταμ. Ιδιαίτερα ο Μαχλάς ήταν ένας τεράστιος σκόρερ. Στην πρώτη του χρονιά στην Ολλανδία πέτυχε 34 γκολ σε μόλις 32 αγώνες και όταν μεταγράφηκε στον Άγιαξ συνέχισε τις σπουδαίες επιδόσεις. Ο Αναστάσιου λόγο της καίριας θέσης στην οποία αγωνιζόταν αρκετές φορές δεχόταν αντιαθλητικά κι επικίνδυνα μαρκαρίσματα από αμυντικούς που δεν μπορούσαν να τον σταματήσουν. Ωστόσο πάντοτε έπαιζε πολύ καλά και σίγουρα έχει αποδείξει ότι πρόκειται για ιδιαίτερα ταλαντούχο επιθετικό. Αντίθετα ο Χαριστέας δεν κατάφερε να προσφέρει τα αναμενόμενα. Παρά τις εξαιρετικές του εμφανίσεις με την εθνική Ελλάδος ήταν φανερό ότι το σύστημα του Άγιαξ δηλαδή το 4-3-3 δεν του ταίριαζε καθόλου καθώς είχε μάθει να παίζει σχεδόν αποκλειστικά 4-4-2. Αγωνιστικά το πρωτάθλημα Γερμανίας του ταιριάζει περισσότερο και γι αυτό εκεί βρίσκεται ακόμα σε τόσο υψηλό επίπεδο».

Κλείνοντας, επισήμανε το εξής:

«Αν και κάθε χρόνο τους τίτλους μονοπωλούν 3-4 ομάδες χωρίς τους υπόλοιπους συλλόγους το άθλημα δεν θα ήταν τόσο θεαματικό. Ένας αγώνας για να είναι ελκυστικός στηρίζεται στη σκληρή προσπάθεια και των δύο αντιπάλων».