Με «οδηγό» την παράδοση…

Πιστές στην παράδοση θέλουν να μείνουν οι Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και Σάντερλαντ, οι οποίες τιμώρησαν τους νεαρούς ποδοσφαιριστές τους γιατί φόρεσαν …χρωματιστά ποδοσφαιρικά παπούτσια.



Με «οδηγό» την παράδοση…

Ο τεχνικός της Σάντερλαντ συμφωνεί απόλυτα με την πολιτική της ομάδας και των υπευθύνων ακαδημιών, Γκεντ Μακ Νέιμι και Κέβιν Μπολ, η οποία θέλει τους ποδοσφαιριστές στα τμήματα υποδομής της Σάντερλαντ να φορούν μόνο μαύρα παπούτσια.

«Ξέρω ότι όσο πιο φανταχτερά χρώματα έχουν τα παπούτσια, τόσο πιο ελκυστικά είναι στο μάτι και τα θέλουν τα μικρά παιδιά. Αλλά ας μιλήσουμε ξεκάθαρα, αυτό είναι μόνο ένα κόλπο. Κανείς δεν βελτιώνεται με αυτά τα παπούτσια. Εμείς αυτό που εφαρμόζουμε είναι να μπορεί κάποιος να φορά παπούτσια με χρώμα, μόνο αν είναι αρκετά καλός και ανέβει στην πρώτη ομάδα, ή αν φέρει κάποια συμφωνία με χορηγό στο σύλλογο. Όταν είσαι στην ακαδημία πρέπει να τραβάς την προσοχή σου με αυτά που μπορείς να κάνεις στο γήπεδο και όχι με αυτά που φοράς», τόνισε ο Στιβ Μπρους, ο οποίος αυτοσαρκάστηκε λέγοντας: «Μπορείτε να με φανταστείτε εμένα να φοράω χρωματιστά παπούτσια;».

Στην ίδια κατεύθυνση κινείται και ο Σερ Άλεξ Φέργκιουσον, ο οποίος έχει ζητήσει από τους παίκτες των ακαδημιών της Γιουνάιτεντ να ασχολούνται με τη βελτίωσή τους και όχι με το χρώμα των παπουτσιών τους. Η ομάδα του Μάντσεστερ, επίσης, προμηθεύεται, για τις ακαδημίες της, ποδοσφαιρικά παπούτσια μόνο με πλαστικές τάπες και όχι με σιδερένιες, ενώ και οι Μίντλεσμπρο και η Έβερτον έχουν αντίστοιχη πολιτική στα τμήματα υποδομών τους. Μαύρα ποδοσφαιρικά παπούτσια με πλαστικές τάπες.

Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, ότι σε έρευνες που έγιναν στην Αγγλία, και δημοσιεύει η «Daily Mail», το 74% των παιδιών μεταξύ 7-12 χρονών προτιμά να αγωνίζεται με χρωματιστά παπούτσια. Το άσπρο είναι το χρώμα που συγκεντρώνει το 24% των προτιμήσεων, ενώ ακολουθεί το κόκκινο με 17%, το μπλε και το πράσινο με 12% και τελευταίο το χρυσό με 9%. Το σημαντικότερο, πάντως, στοιχείο είναι ότι αντίστοιχη έρευνα το 1996 έδειξε ότι το 100% των παιδιών στις ίδιες ηλικίες προτιμούσε να παίζει ποδόσφαιρο με μαύρα αθλητικά παπούτσια.