Επιστροφή στο παρελθόν

Η επαναφορά των κερκίδων για όρθιους θεατές στην Αγγλία έχει συζητηθεί πολλές φορές και έχει απορριφθεί άλλες τόσες. Ωστόσο για μια ακόμη φορά το θέμα ξαναμπαίνει στην ατζέντα έπειτα απο εκστρατεία που ξεκίνησε η ομοσπονδία φιλάθλων ποδοσφαίρου μέσω διαδικτύου, με την Πρέμιερ Λιγκ να είναι κάθετα αντίθετη με το ενδεχόμενο αυτό και τον υπουργό των Σπορ Χιου Ρόμπερτσον να  δηλώνει πρόθυμος να εξετάσει το θέμα της ασφάλειας των κερκίδων για ορθιους, αλλά να διαψεύδει την αλλαγή του νόμου που θα επιτρέπει την ...επιστροφή στο παρελθόν.



Επιστροφή στο παρελθόν

Eχουν περάσει 21 χρόνια  από την στιγμή που κατατέθηκε η «Αναφορά Τέιλορ», με την οποία ο Βαρόνος Πίτερ Τέιλορ, πρότεινε την κατάργηση των κερκίδων για όρθιους οπαδούς, μετά το δυστύχημα του Χίλσμπορο το 1989. Έκτοτε, ξεκίνησε η προσπάθεια να τοποθετηθούν καθίσματα σε όλα τα γήπεδα στην Πρέμιερ Λιγκ, κάτι που ολοκληρώθηκε το 1994.

Η πρώτη συνάντηση για την επανεξέταση του θέματος έγινε την περασμένη Δευτέρα, μεταξύ της Ομοσπονδίας Φιλάθλων, των ποδοσφαιρικών Αρχών, της Αστυνομίας και της Κυβέρνησης, με τον Ρόμπερτσον να δηλώνει πρόθυμος να εξετάσει το θέμα της ασφάλειας των συγκεκριμένων κερκίδων αλλά να μην είναι διατεθειμένος να υπογράψει την επαναφορά τους.  Μάλιστα εμφανίστηκε ιδαίτερα επιφυλακτικός ειδικά στην περίπτωση που συμβεί κάποιο τραγικό περιστατικό σε αυτές τις εξέδρες. "Ο υπουργός που θα είναι υπεύθυνος θα κρεμαστεί πριν προλάβει να υπογράψει την παραίτηση του"  τόνισε χαρακτηριστικά. 

Την ίδια στάση κράτησε και η Πρεμιερ Λιγκ μέσω του εκπροσώπου της Νταν Τζονσον, ο οποίος δήλωσε  πως "Δεν πρόκειται να ενθαρρύνουμε την κυβέρνηση να αλλάξει το νόμο".

Από την πλευρά της ο Ομοσπονδία Φιλάθλων έχει ξεκινήσει τη συλλογή υπογραφών με ηλεκτρονικό τρόπο, μέσω αιτήσεων που βρίσκονται στην ιστοσελίδα της, και ζητά τη δημιουργία κερκίδων για όρθιους θεατές στις δύο πρώτες κατηγορίες του αγγλικού ποδοσφαίρου, ακολουθώντας το παράδειγμα της Γερμανίας στην οποία υπάρχουν κάποια τμήματα ορθίων στις εξέδρες.