Η τεχνολογία στην Πρέμιερ

Ορατό είναι το ενδεχόμενο να γίνουν δοκιμές της τεχνολογίας γραμμής στην Premiership από την επόμενη σεζόν, χωρίς όμως τα αποτελέσματα του συστήματος να είναι διαθέσιμα στους διαιτητές. Η FIFA έδωσε έγκριση να συνεχιστούν οι δοκιμές σε επίσημους αγώνες προτού πειστεί για την ακρίβεια των αποτελεσμάτων.



Η τεχνολογία στην Πρέμιερ

Μέχρι στιγμής τα συστήματα που έχουν δοκιμαστεί δεν ανταποκρίνονταν στα στάνταρ της FIFA καθώς δεν είχαν εφαρμογή σε συνθήκες αγώνα, αλλά ένα νέο σύστημα, αποκαλούμενο «Hawk-Eye» (ήτοι «Μάτι Γερακιού») φιλοδοξεί να πείσει τα μεγάλα κεφάλια του ποδοσφαίρου πως έρχεται να δώσει τη λύση.

Πρόσφατα ο πρόεδρος της FIFA, Ζεπ Μπλάτερ, είχε τονίσει την ανάγκη να γίνονται οι δοκιμές σε πραγματικές συνθήκες και είχε χαρακτηρίσει την Αγγλία ως μία πιθανή χώρα για αυτά τα τεστ.

Ο Πολ Χόκινς, ιδρυτής του συστήματος «Hawk-Eye», η εταιρεία του οποίου πωλήθηκε προ ημερών στη Sony, προτίθεται να ζητήσει από τη FIFA άδεια για να δοκιμάσει το… δημιούργημά του στην Premiership. «Χρειαζόμαστε ένα στάδιο για να κάνουμε τις δοκιμές. Περιμένω πως θα δεσμευόμαστε με συμβόλαιο για να μη γνωστοποιούμε τα δεδομένα που λαμβάνουμε από τα τεστ, ώστε να μην θεωρηθεί πως υπονομεύουμε το έργο των διαιτητών σε κάποια αμφισβητούμενη φάση. Θέλουμε μια τεχνολογία που θα βοηθήσει μελλοντικά τους διαιτητές και όχι που θα δείχνει ότι κάνουν λάθος», δήλωσε ο Πολ Χόκινς.

Το «Hawk-Eye», που έχει ήδη εφαρμοστεί με επιτυχία στο τένις και το κρίκετ, λειτουργεί με την τοποθέτηση καμερών περιμετρικά του σταδίου, αλλά θα πρέπει να πείσει τη FIFA πως είναι ικανό να προσφέρει έγκυρα και γρήγορα αποτελέσματα.

TAGS: