ENGLAND365 04.02.2011 | 19.25
Η Σέλτικ επιβεβαίωσε τη φόρμα της με εύκολο πέρασμα από το Αμπερντίν (3-0) και πέτυχε την τέταρτη νίκη της σε ισάριθμες αναμετρήσεις με τους «Ντονς». Οι Ρέιντζερς με γκολ του Λάφερτι καθάρισαν το ματς με τη Χαρτς και κυνηγάνε ενώ Χιμπέρνιαν και Κιλμάρνοκ πέτυχαν σπουδαίες νίκες (2-0 τη Σεντ Μίρεν και 1-0 στο Μάδεργουελ αντίστοιχα) για τους στόχους τους, την ώρα που η Σεντ Τζόνστον βύθιζε κι άλλο τη Χάμιλτον.
Χωρίς διακοπή, οι ομάδες ρίχνονται τώρα στη μάχη του 5ου γύρου του Κυπέλλου.
Υπάρχουν μάλιστα αρκετά καλά ματς που ξεχωρίζουν. Κορυφαίο όλων φυσικά το τρίτο «Όλντ Φερμ» της σεζόν, που σημαίνει απλά ότι μία από τις δύο μεγάλες θα αποχαιρετήσει το θεσμό πριν από τα προημιτελικά. Οι Ρέϊντζερς υποδέχονται τη Σέλτικ στο «Άϊμπροξ» και ελπίζουν ότι δεν θα τριτώσει η φετινή μίνι παράδοση που θέλει τα ντέρμπι να λήγουν με νίκη των φιλοξενούμενων. Θυμίζουμε ότι στο πρωτάθλημα οι «Τζερς» άλωσαν το «Πάρκχεντ» με 3-1 αλλά είδαν τη Σέλτικ να τους κλείνει το σπίτι, με δύο γκολ του Γιώργου Σαμαρά.
Οι δύο του «Όλντ Φερμ» (δείχνουν ότι) διάγουν βίους αντίθετους. Η Σέλτικ έχει βρει ρυθμό, έρχεται από σερί νικών και με μεγάλη παραγωγικότητα. Οι Ρέίντζερς δυσκολεύονται πολύ στην μετά Μίλερ εποχή και η διαφορά στο βάθος του πάγκου που έχουν οι δύο μονομάχοι μπορεί στο τέλος να κρίνει πολλά. Σε ένα ντέρμπι βέβαια αυτά μένουν στα χαρτιά και αυτό που μετράει είναι η ψυχή, η θέληση για νίκη και το καθαρό μυαλό.
Να θυμίσουμε ότι οι δυό τους θα παίξουν στον τελικό του Λιγκ Καπ και σε άλλα δύο ματς στο πρωτάθλημα. Κι αν μάλιστα έρθουν ισόπαλες την Κυριακή, θα παίξουν και επαναληπτικό.
Σε αντίθεση με το πρωτάθλημα, στο Κύπελλο η Σέλτικ έχει το πάνω χέρι. Μετρά 22 νίκες έναντι 16 των Ρέίντζερς ενώ 8 ματς έχουν λήξει ισόπαλα. Έχουν πάντως να συναντηθούν στη διοργάνωση από το Νοέμβριο του 2005 όταν οι καθολικοί είχαν επικρατήσει με 2-1 στο γήπεδό τους.
Οι προτεστάντες άφησαν ελεύθερο τη Δευτέρα τον Ουέμπστερ (πήγε στη Χαρτς) και θα δώσουν φανέλα βασικού στον 40χρονο Ουίερ, ο οποίος μάλιστα έχρισε φαβορί τη Σέλτικ.
Ο Ελ Χατζί Ντιούφ θα κάνει ντεμπούτο σε ντέρμπι μετά το βάπτισμα του πυρός κόντρα στη Χαρτς ως παρτενέρ του Λάφερτι αφού Γέλαβιτς και Μπίτι είναι αμφίβολοι. Η Σέλτικ έχει προβλήματα στο κέντρο της άμυνας και ο Λένον θα περιμένει μέχρι την τελευταία στιγμή τους Μαϊστόροβιτς και Ρόνιε. Αν δεν ξεπεράσουν τα προβλήματά τους, το κεντρικό δίδυμο θα συνθέσουν οι μπακ Ουίλσον και Μαλγκριού.
Από τα άλλα 7 ζευγάρια, το μόνο σίγουρο είναι πως στα προημιτελικά θα υπάρχει τουλάχιστον μία ομάδα μικρής κατηγορίας αφού έχουμε το ζευγάρι Μπάκι Θιστλ εναντίον Μπρέχιν.
Μόνο ένα ζευεγάρι υπάρχει μεταξύ ομάδων της Πρέμιερ, αυτό της Χάμιλτον με τη Νταντί Γιουνάϊτεντ, με τους φιλοξενούμενους να είναι το φαβορί. Η Σεντ Μίρεν κινδυνεύει στην έδρα της Έϊρ, η Μάδεργουελ ταξιδεύει στο Στανράερ, η Ινβερνές υποδέχεται τη Μόρτον, η Σεντ Τζόνστον την Πάρτικ Θιστλ και η Αμπερντίν την Ντανφέρμλιν.