Σπούδασες κάτι; Ναι, τους Beatles!

Η Mary-Lu Zahalan-Kennedy (αν προτιμάτε προσπεράστε το μακρόσυρτο όνομα της, σαν να μην ειπώθηκε ποτέ!) είναι ο πρώτος άνθρωπος στην ιστορία με μεταπτυχιακό στους Beatles. Όσο παράξενο κι αν ακούγεται, δεν είναι παρερμηνεία, ούτε ένα εμπορικό ψεματάκι για τη δημιουργία εντυπώσεων!



Σπούδασες κάτι; Ναι, τους Beatles!
Του Κώστα Τσούγκου
Η πολυπλοκότητα της εποχής, η ανάγκη των ανθρώπων να ερευνούν και να αναλύουν τα πάντα, έχει δημιουργήσει αναρίθμητες ειδικότητες σπουδών, σε ό,τι μπορεί να φανταστεί ο ανθρώπινος νους. Η απόφαση όμως του πανεπιστημίου Liverpool Hope University να εδραιώσει σπουδές πάνω στο πιο ιστορικό βρετανικό γκρουπ, αν μη τι άλλο, προκαλεί αίσθηση.
Το μεταπτυχιακό πρόγραμμα του πανεπιστημίου ονομάζεται «The Beatles - Popular Music and Society» και ασχολείται με την επιρροή που άσκησαν τα «σκαθάρια» στην κοινωνία -τότε αλλά και σήμερα, το έδαφος το οποίο τους υποδέχθηκε και εκ των υστέρων αποδείχθηκε πρόσφορο ώστε να μετατραπούν από ένα απλό μουσικό συγκρότημα σε φαινόμενο και, γενικότερα, αναλύεται η πορεία τους.
«Υπάρχουν περισσότερα από 8.000 βιβλία που αναφέρονται στους Beatles, ωστόσο ποτέ δεν υπήρξε μία σοβαρή μεταπτυχιακή μελέτη για αυτούς», δήλωσε ο επικεφαλής του μεταπτυχιακού προγράμματος, Mike Brocken και πρόσθεσε:
 
«Οι Beatles επηρέασαν ένα τεράστιο κομμάτι της κοινωνίας. Και αυτό δεν το κατάφεραν αποκλειστικά με τη μουσική τους». Από την πλευρά της, η πρώτη πτυχιούχος των. Beatles -με το όνομα σιδηρόδρομος, η οποία κατάγεται από τον Καναδά, είναι τραγουδίστρια και έχει κυκλοφορήσει τρεις δίσκους, δήλωσε, έπειτα από την ορκωμοσία της, πως: «Ήταν κάτι απόλυτα ακαδημαϊκό. Ήταν μια μελέτη για το τι αντιπροσώπευαν οι Beatles. Ποιό ήταν το πολιτικό και το κοινωνικό κλίμα και ποιές οι πολιτιστικές πτυχές που βοήθησαν στη διευκόλυνση ενός ευνοϊκού περιβάλλοντος, το οποίο αγκάλιασε τους Beatles. Είχε κυρίως να κάνει με την κατανόηση της ιστορίας της βρετανικής μουσικής, της πολιτικής και της οικονομικής κατάστασης της χώρας εκείνη την περίοδο. Επίσης, δόθηκε μεγάλη σημασία στο τι αντίκτυπο είχε η μουσική των Beatles στην καθημερινότητα του κόσμου».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Καναδέζα τραγουδίστρια ήταν η πρώτη που. έκοψε το νήμα, ανάμεσα σε 12 άτομα που ξεκίνησαν να παρακολουθούν το μεταπτυχιακό πρόγραμμα των «σκαθαριών».
 

TAGS: