Η οριστική σύσταση και οι κατηγορίες του UEFA Nations League

Με την Αγγλία στην πρώτη κατηγορία, τις Ιρλανδία και Βόρειο Ιρλανδία στη Β' και την Σκωτία στη Γ' κατηγορία, ανακοινώθηκε η επίσημη σύσταση του Nations League που δημιουργεί η UEFA ώστε ν' αντικαταστήσει το πρόγραμμα των φιλικών αναμετρήσεων των εθνικών ομάδων.  



Η οριστική σύσταση και οι κατηγορίες του UEFA Nations League

Αρχής γενομένης από το Euro 2020, το Πρωτάθλημα αυτό θα δίνει θέσεις στα τελικά κάθε μεγάλης διοργάνωσης, με τις νικήτριες από κάθε όμιλο, κάθε κατηγορίας, να συμμετέχουν σε διπλό ημιτελικό και τελικό, τελικό ώστε να προκύπτουν οι τελευταίες συμμετοχές για το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα. 

Κάθε φορά, τέσσερις θα υποβιβάζονται από την Α' στη B', από τη B' στη Γ' και από τη Γ' στη Δ', όπως επίσης ισάριθμες θα προβιβάζονται για να φτάσουν μέχρι και την Α' κατηγορία ώστε να διεκδικήσουν την πρωτιά των γκρουπ και μια θέση σε μεγάλο τουρνουά.

Οι θέσεις των εθνικών ομάδων στις κατηγορίες ορίστηκαν βάσει του Ranking που διαμορφώθηκε με την ολοκλήρωση των προκριματικών του Μουντιάλ 2018, δίχως τα μπαράζ.

Η κλήρωση για τα γκρουπ του Πρωταθλήματος Εθνών θα γίνει την 24η Ιανουαρίου του 2018, τα ματς θα ξεκινήσουν το διήμερο 6-8 Σεπτεμβρίου του ίδιου έτους και θα ολοκληρωθούν (μαζί με τους τελικούς των νικητών κάθε γκρουπ, κάθε κατηγορίας) τον Ιούνιο του 2019, πριν από την έναρξη των προκριματικών του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος.

Από το Nations League, θα προκύπτουν τα μπαράζ μεταξύ των τεσσάρων πρώτων ομάδων σε κάθε γκρουπ κάθε κατηγορίας, με διπλό ημιτελικό κι έναν τελικό. Από αυτούς τους τελικούς κάθε κατηγορίας θα συμπληρωθεί το παζλ των 24 του Euro 2020 (μαζί με τις δύο πρώτες ομάδες των 10 προκριματικών ομίλων της διοργάνωσης).

League A: Γερμανία, Πορτογαλία, Βέλγιο, Ισπανία, Ελβετία, Γαλλία, Αγγλία, Ιταλία, Πολωνία, Κροατία, Ισλανδία, Ολλανδία.

League B: Αυστρία, Ουαλία, Ρωσία, Σλοβακία, Σουηδία, Ουκρανία, Ιρλανδία, Βοσνία & Ερζεγοβίνη, Βόρεια Ιρλανδία, Δανία, Τσεχία, Τουρκία.

League C: Ουγγαρία, Ρουμανία, Σκωτία, Σλοβενία, Ελλάδα, Σερβία, Αλβανία, Νορβηγία, Μαυροβούνιο, Ισραήλ, Βουλγαρία, Φινλανδία, Κύπρο, Εσθονία και Λιθουανία.

League D: Αζερμπαϊτζάν, ΠΓΔΜ, Λευκορωσία, Γεωργία, Αρμενία, Λετονία, Νήσοι Φαρόε, Λουξεμβούργο, Καζακστάν, Μολδαβία, Λίχτενσταϊν, Μάλτα, Ανδόρα, Γιβραλτάρ, Σαν Μαρίνο, Κόσοβο.

πηγή: gazzetta.gr