Ένα ποδόσφαιρο χωρίς οφσάιντ σκέφτεται ο Φαν Μπάστεν!

Τις... τρελές του ιδέες για αλλαγή στους κανονισμούς του ποδοσφαίρου δεν δίστασε να μαρτυρήσει ο σύμβουλος της FIFA, Μάρκο φαν Μπάστεν, ο οποίος μεταξύ άλλων δήλωσε πως το άθλημα ίσως να ήταν καλύτερο χωρίς το οφσάιντ!



Ένα ποδόσφαιρο χωρίς οφσάιντ σκέφτεται ο Φαν Μπάστεν!

Οι δηλώσεις του πρώην Ολλανδού επιθετικού των Άγιαξ και Μίλαν συζητιούνται έντονα τις τελευταίες ώρες και ο λόγος δεν είναι άλλος από το πόσο θα αλλάξει η... μπάλα εάν περάσουν έστω και κάποια από αυτά που πρότεινε.

Πριν τα... εξωφρενικά, ο Φαν Μπάστεν μίλησε για τους πολλούς αριθμούς αγώνων που κάνουν το σπορ λιγότερο ελκυστικό (σ.σ η διατήρησή του ως το νούμερο ένα παγκοσμίως είναι και ο λόγος που ο ίδιος προτείνει τις παρακάτω τροποποιήσεις), αφού οι παίκτες κουράζονται και δεν μπορούν να αποδώσουν. «Σε μια επιτυχημένη σεζόν, παίζουν ακόμη και 75 ματς. Θα έπρεπε να σταματάνε στα 55 ή τα 60. Τα φιλικά ας πούμε γίνονται για τα λεφτά. Πρέπει να σκεφτούμε και το ποδόσφαιρο» είπε.

Όσον αφορά τα ποσά γενικότερα, συνέχισε: «Δεν πρέπει να αφήσουμε το άθλημα να οργανώνεται από εκείνους που έχουν λεφτά. Παρί, Σίτι, Ρεάλ, έχουν τα πάντα. Στο ποδόσφαιρο θες αντιπάλους, συναγωνισμό. Δεν γίνεται να ελέγχουν τα πάντα τρεις σύλλογοι».

Κι ενώ προχώρησε ίσως καλά, προτείνοντας την κατάργηση της παράτασης, ένα μέτρο δηλαδή που όντως να ήταν ωφέλιμο για το θέαμα και χρίζει συζήτησης, παρακάτω πρότεινε ένα μέτρο που ξένισε πολλούς. Πέναλτι στα παλιά πρότυπα του MLS! «Ίσως οι παίκτες να πρέπει να ξεκινούν 25 μέτρα μακριά από την εστία και να ντριμπλάρουν τον τερματοφύλακα ή να τελειώνουν με σουτ. Αλλά θα πρέπει να το κάνουν σε οκτώ δευτερόλεπτα. Περισσότερες ικανότητες, λιγότερη τύχη. Ίσως να είναι πιο θεαματικό. Περισσότερο ποδόσφαιρο και το ίδιο άγχος για τον εκτελεστή».

Και σαν να μην ήταν αυτό αρκετό, προσέθεσε εν ολίγοις πως το θέαμα θα ήταν αυξημένο με κανονισμό... μπάσκετ. Χωρίς οφσάιντ!

«Θεωρώ ότι θα είχε πολύ ενδιαφέρον χωρίς το οφσάιντ. Το ποδόσφαιρο μοιάζει πλέον περισσότερο με χάντμπολ, με 9-10 ποδοσφαιριστές να αμύνονται μπροστά από την εστία. Είναι δύσκολο για τους αντιπάλους να σκοράρουν και να δημιουργήσουν, γενικότερα, στους μικρούς δοθέντες χώρους. Έτσι ίσως αν παίζουμε χωρίς οφσάιντ να υπάρχουν περισσότερες πιθανότητες για γκολ».

Στο τραπέζι έπεσε και η προσθήκη τρίτης κάρτας, πορτοκαλί απόχρωσης. «Ίσως μια πορτοκαλί κάρτα να έστελνε τους ποδοσφαιριστές έξω για ένα δεκάλεπτο για βαριά περιστατικά, που ωστόσο δεν επιφέρουν κόκκινη».

Όσο και να ξενίζουν, πάντως, οι προτάσεις του, εκείνος ισχυρίζεται πως: «Προσπαθούμε να βοηθήσουμε το άθλημα. Να το αφήσουμε να εξελιχθεί στα σωστά μονοπάτια. Θέλουμε ένα έντιμο παιχνίδι, δυναμικό και με θέαμα, κι έτσι θα πρέπει να προσπαθήσουμε να κάνουμε τα πάντα για να βοηθήσουμε αυτή τη διαδικασία».