Αγγλία-Σκωτία: κρατάει (πολλά) χρόνια αυτή η κολόνια…

Άγγλοι και Σκωτσέζοι αναμετρούνται στο «Γουέμπλεϊ» απόψε το βράδυ (11/11, 21.45) σε επίσημο παιχνίδι μετά από πολλά χρόνια και το England365 παρουσιάζει την μακρόχρονη ποδοσφαιρική τους κόντρα…



Αγγλία-Σκωτία: κρατάει (πολλά) χρόνια αυτή η κολόνια…

Δεν είναι μόνο το γεγονός πως είναι … γείτονες, μιλούν την ίδια γλώσσα ή βρίσκονται υπό την γενικότερη σκεπή του Ηνωμένου Βασιλείου! Ποδοσφαιρικά, οι μεταξύ τους αναμετρήσεις – όχι τόσο συχνές στο πέρασμα των δεκαετιών, σίγουρα ωστόσο σημαντικές – κρύβουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, κάνοντας το Νησί να χωρίζεται για λίγες ώρες στα δυο, αυτή τη φορά με φόντο το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2018, στο πλαίσιο του 6ου προκριματικού ομίλου.

Η ποδοσφαιρική έχθρα ανάμεσα στα δυο έθνη ενισχύεται από το ότι αποτελούν τις δυο παλαιότερες εθνικές ομάδες, οι οποίες έδωσαν τον πρώτο επίσημα καταγεγραμμένο αγώνα το 1872, στη Γλασκώβη. Έκτοτε, κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι, για να φτάσει η Αγγλία να έχει βραχεία κεφαλή στις νίκες (47 έναντι 41) της Σκωτίας, ενώ 24 παιχνίδια έληξαν ισόπαλα.

Αν και η συχνότητα των μεταξύ τους αγώνων έχει μειωθεί τα τελευταία χρόνια, οι δυο εθνικές ομάδες στα πρώτα χρόνια της ποδοσφαιρικής τους ιστορίας αναμετρούνταν τακτικά και για έναν … ολόκληρο αιώνα (από το 1884 έως το 1984) στο «Βρετανικό Κύπελλο» (ή ‘British Home Championship’), όπως και αργότερα στο 'Rous Cup' για την τετραετία 1985-1989.

Απέναντι στους γείτονες τους, οι Άγγλοι έχουν να καμαρώνουν για τη νίκη-θρίαμβο με σκορ 9-3, με τον Τζίμι Γκριβς, άσο τότε της Τότεναμ, να σημειώνει χατ-τρικ, έχοντας βέβαια απέναντι τους μια ομάδα που δεν αποτελούσε αμελητέα ποσότητα. Οι Φρανκ Χάφεϊ, Ίαν Σεντ Τζον και φυσικά ο Ντένις Λο ήταν τα μεγάλα αστέρια των Σκωτσέζων, πολλοί εκ των οποίων αγωνίζονταν στα αγγλικά γήπεδα, κάτι που συμβαίνει και τώρα σε μεγάλο βαθμό.

Βέβαια, οι απάντησαν με εμφατικό τρόπο λίγα χρόνια μετά, το 1967. Λίγους μήνες μετά τον θρίαμβο τους στο Παγκόσμιο Κύπελλο και την κατάκτηση της κορυφής του ποδοσφαιρικού πλανήτη, η Σκωτία κέρδιζε τους Άγγλους με 3-2, «σπάζοντας» έτσι το αήττητο σερί των 19 αγώνων που έτρεχαν οι αντίπαλοι τους. Το συγκεκριμένο ματς έγινε στο πλαίσιο του προκριματικού ομίλου για το Euro του 1968, και παρά τη μεγάλη τους νίκη, οι Σκωτσέζοι δεν την χάρηκαν όσο θα ήθελαν, μένοντας μόλις έναν βαθμό πίσω από τους Άγγλους (9 έναντι 8), παίρνοντας εκείνοι το εισιτήριο για την ερχόμενη διοργάνωση. Το άλλο μεταξύ τους ματς έληξε ισόπαλο με 1-1.

Παρόμοιο σκηνικό συνέβη και το 1977 όπου με μεγάλο πρωταγωνιστή τον Κένι Νταλγκλίς, οι «μπλε» πήραν μια ακόμα μεγάλη νίκη, αυτή η φορά με 1-2. Όμως, η μη συχνή παρουσία των Σκωτσέζων σε μεγάλες διοργανώσεις δεν βοήθησε στο να υπάρξουν μεταξύ τους συναντήσεις σε Παγκόσμια ή Ευρωπαϊκά Κύπελλα, παρά μόνο το 1996, στο Euro που διοργάνωσε η Αγγλία.

Oι δυο ομάδες συναντήθηκαν στις 15 Ιουνίου στο «Γουέμπλεϊ», με τους φιλάθλους να δημιουργούν μια υπέροχη ατμόσφαιρα, με τα «Τρία λιοντάρια» ωστόσο να χαμογελούν στο τέλος χάρη στη νίκη με 2-0 (Σίρερ και Γκασκόιν οι σκόρερ), θέτοντας τα θεμέλια τότε για την πρωτιά του ομίλου και την πορεία τους ως τους ‘4’ της διοργάνωσης! Οι Σκωτσέζοι πάλι στάθηκαν άτυχοι, καθώς αποκλείστηκαν από τη συνέχεια των ομίλων στη ισοβαθμία με τους Ολλανδούς.

Δεν θα χρειαζόταν όμως να περιμένουν για πολύ ώστε να πάρουν νίκη σε επίσημο ματς με τους Άγγλους. Αυτό συνέβη στην προκριματική φάση του επόμενου Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος, έστω και αν δεν κατάφεραν να πανηγυρίσουν την πρόκριση στη συγκεκριμένη διοργάνωση. Έχοντας τερματίσει 2οι στους ομίλους τους πίσω από Σουηδία και Τσεχία αντίστοιχα, Άγγλοι και Σκωτσέζοι ρίχνονταν στη μάχη των πλέι-οφς, εκεί όπου θα κρινόταν και το ποιος θα ταξίδευε το ερχόμενο καλοκαίρι στα γήπεδα της Ολλανδίας και του Βελγίου. Αν και ο Σκόουλς με δυο τέρματα «καθάρισε» την κατάσταση στο πρώτο παιχνίδι στη Γλασκώβη (0-2), η Αγγλία δυσκόλεψε τον εαυτό της στον επαναληπτικό. Το τέρμα του Χάτσινσον δεν της κόστισε εν τέλει, αποδεικνύοντας εκ νέου πως οι «μπλε» ήταν παραδοσιακά αξιόμαχοι απέναντι της!

Από το Νοέμβριο του 1999 και ύστερα, τα εθνικά συγκροτήματα των δυο χωρών συναντήθηκαν μόνο σε φιλικές αναμετρήσεις, με πιο πρόσφατη εξ αυτών το νικηφόρο πέρασμα της Αγγλίας (1-3) από το «Σέλτικ Παρκ», στις 18/11/2014.

Με την Αγγλία απ' τη μια να «ψάχνεται» αγωνιστικά, χωρίς να έχει ξεκαθαρίσει το θέμα παραμονής του Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ, και την Σκωτία από την άλλη να ψάχνει τη δική της αγωνιστική υπέρβαση από το Μουντιάλ του 1998 και μετά, το σημερινό παιχνίδι, εκτός από το ανάλογο βαθμολογικό ενδιαφέρον, θα έχει μπόλικο πάθος, δυνατές μονομαχίες και ιδιαίτερο χαρακτήρα, φέρνοντας στο νου αναμνήσεις και στιγμές από το παρελθόν…