Όταν Άγγλοι και Σκωτσέζοι παλεύουν στο «σεντόνι»…

H Σέλτικ φιλοξενεί απόψε στο «Σέλτικ Παρκ» τη Μάντσεστερ Σίτι και το england365.gr παρουσιάζει τις ποδοσφαιρικές «μάχες» Άγγλων και Σκωτσέζων σε επίπεδο Τσάμπιονς Λιγκ!  



Όταν Άγγλοι και Σκωτσέζοι παλεύουν στο «σεντόνι»…

Από μόνες τους οι συγκεκριμένες μονομαχίες έχουν ξεχωριστό ενδιαφέρον. Τόσο σε επίπεδο εθνικών όσο και σε συλλόγους, η ποδοσφαιρική κόντρα των δυο χωρών, στο πλαίσιο της ευρύτερης .. βρετανικής οικογένειας, πάντα συναρπάζουν και δίνουν ένα έξτρα κίνητρο για το κάτι παραπάνω. Γι’ αυτό λοιπόν και ένα παιχνίδι ανάμεσα σε Σέλτικ και Μάντσεστερ Σίτι (για πρώτη φορά στο Τσάμπιονς Λιγκ) δεν μπορεί να περάσει ως αδιάφορο…

Ιδίως μετά το οδυνηρό 7-0 από τη Μπαρτσελόνα την πρώτη αγωνιστική των ομίλων, το σύνολο του Μπρένταν Ρότζερς θέλει να κάνει restart στη διοργάνωση, την ίδια ώρα που οι «πολίτες» συνεχίζου να καλπάζουν ακάθεκτοι για το 11/11 σε όλες τις διοργανώσεις! Με αφορμή το ματς αυτό, παρουσιάζεται αναλυτικά η προϊστορία των ομάδων των δυο χωρών στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση, από το 1992 μέχρι σήμερα:

Ρέιτζερς-Λιντς, 1992/93

Aπό την πρώτη κιόλας χρονιά της νεοσύστατης διοργάνωσης, έτυχε να υπάρξει «μονομαχία» αγγλικού και σκωτσέζικου συλλόγου. Χωρίς την παρουσία ομίλων στο φορμάτ του Τσάμπιονς Λιγκ, καθώς βρισκόταν ακόμα σε πειραματικό στάδιο, Ρέιτζερς και Λιντς συναντήθηκαν στους ‘16’ του θεσμού, με τους «Προτεστάντες» να κερδίζουν και στα δυο παιχνίδια με το ίδιο σκορ (2-1). Η πορεία τους ωστόσο ανακόπηκε στην επόμενη φάση, που περιλάμβανε τους ‘8’ της διοργάνωσης σε δυο ομίλους.

Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ-Ρέιτζερς, 2003/04

Σε επίπεδο ομίλων Τσάμπιονς Λιγκ, ήταν το πρώτο … αντάμωμα ανάμεσα σε Σκωτσέζους και Άγγλους. Η διαφορά δυναμικότητας των δυο ομάδων πάντως, ήταν αρκετά μεγάλη, όπως έδειξαν άλλωστε όχι μόνο οι δυο νίκες (3-0, 1-0) των «κόκκινων διαβόλων», αλλά και το γεγονός πως τερμάτισαν πρώτοι στον 5ο όμιλο, σε αντίθεση με τη Ρέιτζερς που έμεινε 4η. Οι «Τζερς» έμειναν σε αυτό το γκρουπ πίσω από τον Παναθηναϊκό (στην ισοβαθμία των 4 βαθμών), με την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ να προκρίνεται στους ‘16’ μαζί με τη Στουτγκάρδη.

Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ-Σέλτικ, 2006/07

Δυο χρόνια μετά, θα ερχόταν για τους κόκκινους του Μάντσεστερ και η συνάντηση με την έτερη μεγάλη ομάδα της Σκωτίας, τη Σέλτικ. Οι «Κέλτες» έχασαν δύσκολα με 3-2 από την ομάδα του Σερ Άλεξ Φέργκιουσον - τότε - όμως στο ματς της Γλασκώβης κατάφεραν να πάρουν την εκδίκηση τους (1-0). Από τον εν λόγω όμιλο και οι δυο βρετανικές ομάδες πήραν τελικά την πρόκριση για τα νοκ-αουτ παιχνίδια, αφήνοντας εκτός τις Μπενφίκα και Κοπεγχάγη.

Σέλτικ-Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, 2008/09

Η επόμενη μονομαχία με φόντο το «σεντόνι» δεν αποδείχθηκε … γούρικη για τους «Χουπς» . Η παράδοση του 3-0 για τα εντός έδρας παιχνίδια της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ με τους Σκωτσέζους συνεχίστηκε στο «Όλντ Τράφορντ», με τις δυο ομάδες να μένουν στο 1-1 στο «Σέλτικ Παρκ». Οι «κόκκινοι διάβολοι» δεν δυσκολεύτηκαν βέβαια να πάρουν άνετα την πρώτη θέση του ομίλου έχοντας 12 πόντους (ακολουθούμενοι από τη Βιγιαρεάλ), ενώ η Σέλτικ αυτή τη φορά έμεινε ουραγός με 5 βαθμούς, χάνοντας το «τρένο» του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ από την Άαλμποργκ.

Άρσεναλ-Σέλτικ, 2009/10

Μετά από τρεις σερί παρουσίες στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ, οι «Καθολικοί» δεν τα κατάφεραν εκ νέου την περίοδο 2009/2010, εφόσον το εμπόδιο της Άρσεναλ φαινόταν απ’ την αρχή απροσπέλαστο. Στην πρώτη χρονιά που εφαρμόστηκε ο διαχωρισμός των προκριματικών σε πρωταθλητές ('Champions path') και μη πρωταθλητές ('Non-Champions path'), η δευτεραθλήτρια Σκωτίας, Σέλτικ αντιμετώπισε την 4η την προηγούμενη σεζόν στην Αγγλία Άρσεναλ, μένοντας εκτός ομίλων σχετικά άνετα (ήττες με 0-2 και 1-3) από τους «κανονιέρηδες».

Ρέιτζερς-Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, 2010/11

Τελευταία χρονικά «μάχη» ανάμεσα σε αγγλικές και σκωτσέζικες ομάδες, στην τελευταία μάλιστα χρονιά όπου αγωνίστηκε στο Τσάμπιονς Λιγκ (ως πρωταθλήτρια της περασμένης περιόδου) η Ρέιτζερς. Παρά το νικηφόρο 0-1 των τρεις φορές πρωταθλητών Ευρώπης στο «Άιμπροξ», η Ρέιτζερς απάντησε με … παλικαρίσια εμφάνιση στο Μάντσεστερ, αποσπώντας το 0-0. Για μια ακόμα φορά όμως, η Γιουνάιτεντ δεν δυσκολεύτηκε να τερματίσει πρώτη – αήττητη κιόλας – με 14 βαθμούς, ενώ η ομάδα της Γλασκώβης με 6 συνέχισε την ευρωπαϊκή της πορεία στο Γιουρόπα Λιγκ (τον όμιλο συμπλήρωναν η Βαλένθια και η Μπούρσασπορ).