Όλα κραυγάζουν χάος...

O Xρήστος Σωτηρακόπουλος γράφει για την εξαιρετικά αμφίρροπη «κόντρα» της φετινής Πρέμιερ Λιγκ!



Όλα κραυγάζουν χάος...

Σε ένα αστυνομικό μυθιστόρημα, μερικά χρόνια πίσω, ο συγγραφέας Leonard Rosen δια του δικού του ήρωα, του επιθεωρητή της Ιντερπόλ Ανρι Πουανκαρέ επιχειρώντας να λύσει το μυστήριο της δολοφονίας ενός 30χρονου μαθηματικού στο Άμστερνταμ, του οποίου το δωμάτιο είχε τιναχθεί στον αέρα, προσέγγισε το θέμα μέσω της θεωρίας του χάους και έβαλε τα φράκταλ σε μια σωστή σειρά χαρίζοντας στην αστυνομική λογοτεχνία ένα αριστούργημα!

Ο τίτλος ήταν "Όλα κραυγάζουν χάος" και αυτό πραγματικά ήταν το πρώτο πράγμα που μου ήρθε στο μυαλό επιχειρώντας οποιαδήποτε προσέγγιση σε αυτή την εντελώς απρόβλεπτη 25η σεζόν της Πρέμιερ Λιγκ! Ένα αγγλικό πρωτάθλημα, που ξεκίνησε πριν από 128 χρόνια και ειλικρινά προσπαθώντας να αναλύσω τα δεδομένα που έχουμε μπροστά μας λίγες ώρες πριν την σέντρα, καταλήγω στο πιο απλό συμπέρασμα: Και μόνο πριν αρχίσει η σεζόν επειδή μιλάμε για τουλάχιστον έξι ομάδες που έχουν πιθανότητες να κατακτήσουν την πρώτη θέση, είναι υπέροχο!
Για πάρα πολλά χρόνια άλλωστε αυτό, το απρόβλεπτο, αποτελούσε την μεγαλύτερη δύναμη που είχε το αγγλικό ποδόσφαιρο και ήταν το ατού απέναντί σε οποιοδήποτε άλλο.  Ακόμα και τώρα σαφέστατα μπορεί να υπάρξουν ενστάσεις από πλευράς του πρωταθλήματος της Ισπανίας για το ποιος έχει το μεγαλύτερο εκτόπισμα και με Μπαρτσελόνα, Ρεάλ, Ατλέτικο και Σεβίλλη η Πριμέρα Ντιβιζιόν διαθέτει οπλοστάσιο συλλόγων που δεν υπάρχει στο νησί! 

Ωστόσο αυτό που αντιπαραθέτει η Αγγλία είναι πολλές περισσότερες ισχυρές ομάδες στην μεγάλη κατηγορία, οι οποίες κάνουν κάθε ταξίδι εκτός έδρας να είναι μια περιπέτεια! Και σαφέστατα, εκεί που δεν υπάρχει η παραμικρή σύγκριση, είναι ο αριθμός των προπονητών παγκόσμιου επιπέδου που βρίσκονται φέτος στην Πρέμιερ Λιγκ! Γιατί μπορεί η αγγλική Λίγκα να μην έχει Μέσι και Ρονάλντο, έχει ωστόσο Μουρίνιο και Πεπ, Κλοπ και Κόντε, Βενγκέρ και Ποκετίνο και φυσικά τον θριαμβευτή της περσινής σεζόν Ρανιέρι! 


Η μεγαλύτερη κληρονομιά που αφήνει το θαύμα της Λέστερ, όχι μόνο στο αγγλικό ποδόσφαιρο αλλά σε οποιοδήποτε πρωτάθλημα θα ξεκάνει τα επόμενα χρόνια είναι η ελπίδα που θα έχουν όλοι πως αφού έγινε μια φορά γιατί να μην ξανασυμβεί! Αυτό αποτελεί και το σημαντικότερο σε ένα παιχνίδι όπως είναι το ποδόσφαιρο, το  να μην στερείς την ελπίδα από τον οπαδό! 
Φυσικά η Λέστερ παραμένει πολύ συμπαγής ομάδα αλλά θα έχει μια βεβαρημένη σεζόν και  η ανάμειξη της στη γιορτή του Τσάμπιονς Λιγκ θα της απομυζήσει ενέργεια! Οι εταιρίες στοιχημάτων την έχουν μόλις στην έβδομη θέση πίσω από τις έξι υποψήφιες να πάρουν το πρωτάθλημα αλλά αυτό δεν απασχολεί τις "αλεπούδες" αφού 12 μήνες πίσω την είχαν ως πρώτο φαβορί για υποβιβασμό και είδαμε όλοι τι συνέβη! 

Παρόλαυτα ας είμαστε ρεαλιστές αφού στόχος οφείλει να είναι πάλι η παραμονή! Οτιδήποτε άλλο πέραν αυτού, ειδικά μια καλή σεζόν που θα την φέρει στην πρώτη δεκάδα, θα είναι και πάλι μεγάλη επιτυχία! 

Η Λέστερ και μόνο που έχει καταφέρει με αυτό που πέτυχε, να δώσει σε ένα πρωτάθλημα ενδιαφέρον είναι τεράστιος άθλος! Γιατί στην Αγγλία για πάρα πολλά χρόνια τουλάχιστον έξι με επτά ομάδες άρχιζαν την σεζόν με ελπίδες για τη πρωτιά! 

Μετά με το ξεκίνημα της Πρέμιερ Λιγκ το 1992 και για μεγάλο διάστημα έβρισκες σχεδόν εύκολα ποιά από τις δυο ή τρεις ομάδες θα πάρει τον τίτλο! Η περσινή χρονιά, ήρθε όμως για να τα ανατρέψει όλα αφού εκτός της Λέστερ που συνέτριψε κάθε λογική  είχαμε και τον καταποντισμό της πρωταθλήτριας Τσέλσι η οποία όταν απολύθηκε ο Μουρίνιο, κοντά στην Χριστούγεννα, ήταν στην 16η θέση της βαθμολογίας!

Για αυτό ακριβώς το λόγο, όσο κι αν βλέπω μπροστά μου, το πρόγραμμα, αναλύω τα ρόστερ και κοιτάω τις πιθανότητες καταλήγω στο να σηκώνω τα χέρια ψηλά! Επιχειρώ λοιπόν μια βουτιά στο άγνωστο και εδω θα είμαστε, πρώτα ο Θεός και  το Μάιο να γελάμε ή να κλαίμε με τις προβλέψεις! 

Αυτές που μοιάζουν πιο φαβορί από τις άλλες είναι η Σιτι και η Γιουνάιτεντ! Στα προφανή αντιλαμβάνεστε ότι συζητάμε, για ομάδες που έχουν λεφτά και το έδειξαν με τις κινήσεις τους και ταυτόχρονα δυο απο τους πιο πετυχημένους προπονητές στον κόσμο! Ο Μουρίνιο έχει το know how για να πάρει το πρωτάθλημα και να γίνει μόλις ο τέταρτος στην ιστορία της αγγλικής λίγκας που θα το κατορθώνει με δύο διαφορετικές ομάδες. Οι τρεις προηγούμενοι είναι ο Χέρμπερτ Τσάπμαν, ο Μπράιαν Κλαφ και ο Κένι Νταλγκλίς και ο Πορτογάλος τεχνικός παρότι λέει πως δεν τον ενδιαφέρουν τα στατιστικά θα ήθελε σαν τρελός να έγραφε το όνομα του σε μια τόσο σημαντική λίστα!

Έχει πάρει εξαιρετικούς παίκτες με τον Ζλάταν να δίνει αυτό που δεν είχε τα τελευταία χρόνια η Γιουνάιτεντ έναν match winner όταν όλα στραβώνουν! Ο Πολ Πογκμπά ο πιο ακριβώς ποδοσφαιριστής στον πλανήτη αλλά η ταμπέλα αυτή πολλές φορές λύγισε εκείνους που την κουβαλούσαν! Προσφέρει όμως με τη παρουσία του τη δυναμική που χρειαζόταν ένας σύλλογος που οι φυγόκεντρες δυνάμεις τον κρατούν ακόμα εγκλωβισμένο στις χρυσές μέρες υπό τον Σερ Άλεξ! Νομίζω πως κάνει μια καλή αρχή στο πρωτάθλημα, ευνοούμενοι από το πολύ καλό πρόγραμμα, η ομάδα του Μουρίνιο θα μεταβληθεί στο πρώτο φαβορί πλησιάζοντας τις γιορτές! 

Για τον Γκουαρντιόλα τα έχω γράψει πιο αναλυτικά. Θεωρώ πως θα είναι μία δύσκολη χρονιά μέχρι να αντιληφθεί  η ομάδα το πως ακριβώς θέλει ο ίδιος να παίζεται  το ποδόσφαιρο.
Παρόλαυτα διαθέτει παίκτες με νοοτροπία νικητή ενώ έκανε και σπουδαίες προσθήκες οπότε δεν βλέπω τον λόγο γιατί να μην είναι μέσα στη κούρσα μέχρι τέλους! 

Ως τρίτο φαβορί πίσω από τις δύο ομάδες του Μάντσεστερ, θα βάλω την Τσέλσι. Ο νέος της τεχνικός, Αντόνιο Κόντε, έχει αποδείξει πως ξέρει να παίρνει το μαξίμουμ από τους παίκτες του και αυτό φάνηκε και με την εθνική Ιταλίας! Έχει κάνει την καλύτερη μεταγραφή μέχρι τώρα, αυτή του Καντέ από την Λέστερ, ενώ διαθέτει πολύ καλές μονάδες! Χωρίς ευρωπαϊκές υποχρεώσεις και με παίκτες που ας μη ξεχνάμε πως μόλις πριν 16 μήνες ήταν οι πρωταθλητές μπορεί να μεταβάλει και πάλι τους μπλε σε πρωταγωνιστές φτάνει να ξεκινήσει καλά αυτή τη φορά! 

Η Αρσεναλ θα είναι και πάλι κάπου εκεί! Είδαμε άλλωστε πως ακόμα και σε μία κακή χρονιά όπως η περσινή, στο τέλος κατάφερε να κάνει πλάκα στην Τότεναμ τερματίζοντας από πάνω της για μία ακόμη σεζόν! Είναι η τελευταία σεζόν που έχει συμβόλαιο ο Αρσέν Βενγκέρ και επειδή πιστεύω πως δεν πρόκειται να του ανανεωθεί θα κυνηγήσει και ο ίδιος να αποχωρήσει με το κεφάλι ψηλά! Προσωπικά όμως δεν την βλέπω με το ρόστερ που έχει να πάει μέχρι τέλους και να πάρει το πρωτάθλημα! Χρειάζεται έναν σέντερ φόρ των 25 γκολ και δεν τον έχει, με τον Ζιρού να είναι πολύ χρήσιμος αλλά όχι αυτός που θα την οδηγήσει στην γη της επαγγελίας! Αμυντικά εγείρονται πάρα πολλές αμφιβολίες και ειδικά στο κέντρο της άμυνας έπρεπε να έχει ενισχυθεί! Τη φετινή χρονιά νομίζω πως θα δυσκολευτεί ακόμα και για το δεδομένο της, την είσοδο δηλαδή στην τετράδα, κάτι που θα είναι πραγματικά λυπηρό για τον Βενγκέρ να συμβεί στη τελική του σεζόν! Θα είναι άσχημο αν σε αυτή την ομάδα που ίδιος της αλλάξει τη μοίρα και την ιστορία το αντίο είναι πικρό! 

Η Λίβερπουλ που επίσης δεν έχει ευρωπαϊκά ματς έχει μια ιστορική ευκαιρία. Όχι κατ' ανάγκην να πάρει το πρωτάθλημα, το οποίο όμως όσο περνάνε τα χρόνια ολοένα και γίνεται επιτακτικό, αλλά να ξαναγίνει κανονική διεκδικήτρια του τίτλου και να μπει στην τετράδα! Ο Κλοπ είχε την ευκαιρία να κάνει αυτή τη φορά τις δικές του επιλογές και θα κριθεί από αυτές, ωστόσο τα δείγματα γραφής της περσινής περιόδου ήταν καλά! Η Λίβερπουλ ξεκινάει με το πιο δύσκολο πρόγραμμα, τέσσερα ματς στα πρώτα πέντε να είναι εκτός έδρας και μάλιστα με ομάδες όπως η Άρσεναλ, η Τότεναμ, η Τσέλσι στα τρία από αυτά! Με την επίσκεψη στο Μπέρνλι και το ματς ενάντια στους πρωταθλητές της Λέστερ να είναι τα άλλα δυο η αρχή θα καθορίσει πολλά! Αν σε αυτά τα παιχνίδια μείνει αήττητη και κυρίως αν καταφέρει να κερδίσει τουλάχιστον τρία από αυτά τότε θα μπορεί να κάνει την οποιαδήποτε κουβέντα! 

Η Τότεναμ την ευκαιρία της την είχε και την σπατάλησε! Με το Τσάμπιονς Λιγκ να είναι αυτό που επιθυμούν οι οπαδοί να διακριθεί και στο οποίο δεν θα έχει την ευκαιρία να ξεκουράζει παίκτες, ο Ποκετίνο ξέρει πως αυτή η ομάδα δεν μπορεί να σταθεί σε δυο μέτωπα το ίδιο καλά! Νομίζω πως εκτός κι αν κάνει μια πολύ εντυπωσιακή αρχή στα πρώτα έξι παιχνίδια, θα της είναι δύσκολη η παραμονή  στην τετράδα και θα μείνει μόνιμη σκέψη και ανάμνηση το πόσο μεγάλη ευκαιρία χάθηκε πριν λίγους μήνες για να έπαιρνε ένα πρωτάθλημα που κυνηγάει από το 1961! 

Τώρα σχετικά με τους υπόλοιπους, η ομάδα που δείχνει πιο έτοιμη να κάνει την όποια υπέρβαση είναι η Γουέστ Χαμ. Με ένα ολοκαίνουργιο γήπεδο, το ολυμπιακό στάδιο του Λονδίνου και με τον Σλάβεν Μπίλιτς να ξέρει πια τα κατατόπια τα "σφυριά" θα είναι πολύ επικίνδυνα! Υπάρχει επίσης ένα γκρουπ ομάδων που θα παλέψουν και θα βελτιώσουν πιθανώς τις θέσεις τους, όπως η Έβερτον υπό τις οδηγίες του Κούμαν και η Στόουκ του Μάρκ Χιουζ που ψώνισε πάλι σωστά! 

Αντίθετα εγείρονται κάποιες αμφιβολίες για την Σαουθάμπτον αλλά επειδή η αφαίμαξη των τελευταίων ετών με τόσους παίκτες να φεύγουν σπανίως την επηρέασε σε περίπτωση που ο Κλοντ Πιέλ εγκλιματιστεί γρήγορα στα δεδομένα ίσως να είναι πάλι κάπου ψηλά! Από τις νέες αυτή που περιμένω να κάνει την καλύτερη χρονιά είναι η Μίντλεσμπρο. Διαθέτει μένει εξαιρετικό προπονητή, τον Αιτόρ Καράνκα που συμπληρώνει τρία χρόνια στον πάγκο της και έκανε εξαιρετικές προσθήκες με αποτέλεσμα μια θέση στη  πρώτη δεκάδα να μοιάζει πιθανή! 

Όσο για τα φαβορί για τον υποβιβασμό δύσκολα μπορεί κάποιος να δει πιο εκεί από την Χαλ η οποία έκανε την χειρότερη προετοιμασία, οποιασδήποτε ομάδας, από την εποχή της αλήστου μνήμης Σουίντον το 1993 που βυθίστηκε αύτανδρη! Όλα κραυγάζουν χάος λοιπόν... Εκει όπου τα πάντα μπορεί να συμβούν. Και ακριβώς αυτό κάνει τη Πρέμιερ Λιγκ το πιο δύσκολο πρωτάθλημα στον κόσμο!