Όταν οι προπονητές φορούσαν σορτσάκι και εξάταπα...

Άλλοι λίγο και άλλοι για πολλά χρόνια, άλλοι επιτυχημένα και άλλοι όχι, όλοι οι προπονητές των ομάδων της φετινής Πρέμιερ Λιγκ έχουν υπάρξει ποδοσφαιριστές. Κάποιοι από αυτούς πέτυχαν σημαντικές διακρίσεις σε ατομικό και προσωπικό επίπεδο, αντίθετα κάποιοι κυριολεκτικά πέρασαν και δεν ακούμπησαν. Το england365.gr θυμάται...



Όταν οι προπονητές φορούσαν σορτσάκι και εξάταπα...

20. Ζοζέ Μουρίνιο

Ο “Special One” της προπονητικής δεν ήταν τόσο ξεχωριστός στην καριέρα του ως παίκτης. Ο Μουρίνιο ξεκίνησε την σύντομη ποδοσφαιρική του σταδιοδρομία ως αμυντικός στη Ρίο Άβε, υπό τις οδηγίες του πατέρα του Φέλιξ. Μετά από περιπλανήσεις και σποραδικές συμμετοχές σε Μπελενένσες, Σεσίμπρα και Κομέρσιο ε Ιντούστρια, αφοσιώθηκε ολοκληρωτικά στην προπονητική. Ο ίδιος έχει περιγράψει τον εαυτό του ως «παίκτη επιπέδου δεύτερης κατηγορίας».

19. Αρσέν Βενγκέρ

Ο Αλσατός τεχνικός πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της καριέρας του βοηθώντας τακτικά τους συμπαίκτες του, παρά παίζοντας ποδόσφαιρο στις μικρές κατηγορίες που αγωνίστηκε. Παρόλα αυτά, ήταν μέρος της ομάδας του Στρασβούργου που κατέκτησε το γαλλικό πρωτάθλημα το 1979, γράφοντας 13 συμμετοχές, ενώ παράλληλα προπονούσε τη Β’ ομάδα του συλλόγου στην ηλικία των 28!

18. Κλαούντιο Ρανιέρι

Χωρίς να πετύχει σημαντικά πράγματα στην καριέρα του, ο πρωταθλητής Αγγλίας με τη Λέστερ πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της καριέρας του στην Καταντζάρο. Προϊόν των ακαδημιών της Ρόμα, έζησε τα περισσότερα ποδοσφαιρικά του χρόνια στον ιταλικό νότο, παίζοντας 225 φορές με την ομάδα της Καλαβρίας. Είχε μάλιστα την τύχη να κερδίσει 2 φορές την άνοδο στην Σέριε Α με τους «αετούς του νότου», ενώ στη συνέχεια αγωνίστηκε σε Παλέρμο και Κατάνια.

17. Φραντσέσκο Γκουιντολίν

Ο προπονητής της Σουόνσι δεν πέτυχε σπουδαία πράγματα στην ποδοσφαιρική του καριέρα. Πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της στη Βερόνα, μετρώντας 102 συμμετοχές και αρκετούς δανεισμούς. Στη συνέχεια έπαιξε για 2 σεζόν στην τρίτη κατηγορία της Ιταλίας με τη φανέλα της Βενέτσια, πριν αποσυρθεί οριστικά σε ηλικία 31 ετών.

16. Τόνι Πιούλις

Γυρολόγος των μικρών κατηγοριών της Αγγλίας στην ποδοσφαιρική του καριέρα, ο προπονητής της Γουέστ Μπρομ μέτρησε συνολικά 326 συμμετοχές αγωνιζόμενος ως αμυντικός. Πέρασε τα περισσότερα του χρόνια στη Μπρίστολ Ρόβερς και τη Μπόρνμουθ, ενώ ένα φεγγάρι έπαιξε και στο πρωτάθλημα του Χόνγκ Κόνγκ με τη φανέλα της Happy Valley!

15. Βάλτερ Ματσάρι

Παίκτης των ακαδημιών της Φιορεντίνα που δεν κατάφερε ποτέ να καθιερωθεί σε υψηλό επίπεδο ο τωρινός τεχνικός της Γουότφορντ. Τη δεκαετία του ’80 αγωνίστηκε με την Έμπολι στη Σέριε Α, ενώ τα επόμενα χρόνια έκανε βόλτες στις μικρές κατηγορίες της Ιταλίας μέχρι να κρεμάσει τα παπούτσια του το 1995.

14. Σαμ Αλαρντάϊς

Πιθανότατα οι πιο παλιοί να θυμούνται τον «Μπιγκ Σαμ» με τη φανέλα της Μπόλτον. Ο προπονητής της Σάντερλαντ αγωνίστηκε από το 1971 ως το 1980 με τους «Γουόντερερς», ενώ είχε την τύχη να παίξει και στην πρώτη κατηγορία. Σταμάτησε το 1993 την καριέρα του, έχοντας πια περάσει από όλα τα επίπεδα της πυραμίδας του Αγγλικού ποδοσφαίρου με σχεδόν 500 συμμετοχές στο ενεργητικό του.

13. Σον Ντάις

«Παιδί» των ακαδημιών της Νότιγχαμ, είχε την ατυχία να τραυματιστεί σοβαρά στο ξεκίνημα της καριέρας του. Αυτό όμως δεν τον εμπόδισε να έχει γεμάτες χρονιές στη συνέχεια, αν και όχι στο επίπεδο που θα επιθυμούσε. Ο προπονητής της Μπέρνλι έπαιξε 459 αγώνες στην ποδοσφαιρική του θητεία, εκ των οποίων οι 231 με τη φανέλα της Τσέστερφιλντ, ενώ χαρακτηριστικό είναι πως έχει κερδίσει την άνοδο με όποια ομάδα αγωνίστηκε!

12. Γιούργκεν Κλοπ

Πέρασε όλη του την ποδοσφαιρική καριέρα στη Μάιντς, την ομάδα με την οποία καθιερώθηκε ως προπονητής. Στην 11ετή του παρουσία στο σύλλογο από το 1990 ως το 2001, είχε μάλλον αθόρυβη συνεισφορά, αριθμώντας 337 συμμετοχές και 52 γκολ.

11. Έντι Χάου

Από μικρός στη Μπόρνμουθ, καθώς εκεί καθιερώθηκε, γράφοντας 201 συμμετοχές, πριν πάρει μεταγραφή για την Πόρτσμουθ του Χάρι Ρέντναπ το 2002. Όμως οι σοβαροί τραυματισμοί που είχε έβαλαν φρένο στην ποδοσφαιρική του καριέρα και τον ανάγκασαν να επιστρέψει στους “cherries” πριν αποσυρθεί το 2007 σε ηλικία 30 ετών.

10. Κλοντ Πιέλ

Ο προπονητής της Σαουθάμπτον συνέδεσε την ποδοσφαιρική του καριέρα με έναν και μόνο σύλλογο, τη Μονακό. Εκεί κατέκτησε δύο πρωταθλήματα και τρία κύπελλα, φορώντας τη φανέλα των Μονεγάσκων 601 φορές στη 17ετή του παρουσία από το 1979 ως το 1996.

9. Άλαν Πάρντιου

Ο ήρωας της Κρίσταλ Πάλας στην πορεία της προς τον τελικό του κυπέλλου Αγγλίας το 1990, ξεκίνησε από τις χαμηλότερες βαθμίδες του αγγλικού ποδοσφαίρου, φτιάχνοντας τζάμια παράλληλα για να βγάζει τα προς το ζην. Το 1987 πήρε μεταγραφή από τη Γέοβιλ στην Πάλας έναντι 7.500 λιρών και σκόραρε ένα ιστορικής σημασίας γκολ στον ημιτελικό κόντρα στη Λίβερπουλ. Η συνέχεια της καριέρας του δεν ήταν ιδανική, καθώς αγωνίστηκε σε Τσάρλτον, Μπαρνέτ και Ρέντινγκ, με την οποία ξεκίνησε την προπονητική του σταδιοδρομία.

8. Αϊτόρ Καράνκα

Ο Βάσκος προπονητής της Μίντλεσμπρο έκανε τα πρώτα του ποδοσφαιρικά βήματα στην Αθλέτικ Μπιλμπάο και τα καλύτερα του χρόνια συνέπεσαν με την εποχή των «γκαλάκτικος» στη Ρεάλ Μαδρίτης. Με τη φανέλα των «μερένχες» κατέκτησε τρεις φορές το Τσάμπιονς Λιγκ και μία φορά την Πριμέρα Ντιβισιόν. Σημείωσε 356 συμμετοχές σε επίσημα παιχνίδια στην καριέρα του και χρίστηκε μόλις μία φορά διεθνής με τη «ρόχα».

7. Στιβ Μπρους

Μαζί με τον Γκάρι Πάλιστερ, συνέθεσε ένα από τα καλύτερα αμυντικά δίδυμα στην ιστορία της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, όντας μέλος της ομάδας που έβαλε τέλος στην ανομβρία των «κόκκινων διαβόλων». Αγωνίστηκε για εννέα σεζόν στο «Όλντ Τράφορντ», μετρώντας 414 συμμετοχές, ενώ η καριέρα του στο σύνολό της ήταν πλούσια, καθώς αγωνίστηκε σε 926 επίσημα παιχνίδια. Το μόνο που του έλειψε ήταν μια διεθνής συμμετοχή με την εθνική Αγγλίας.

6. Σλάβεν Μπίλιτς

Ένας από τους καλύτερους Κροάτες αμυντικούς, ήταν παρών στα γήπεδα της Γαλλίας στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1998, όπου οι «βάτρενι» κατέκτησαν την 3η θέση. Ο προπονητής της Γουέστ Χαμ έχει φορέσει τη φανέλα των «σφυριών» τη σεζόν 1996-97, ενώ αργότερα αγωνίστηκε και στην Έβερτον. Κρέμασε τα παπούτσια του το 2000, ως παίκτης της Χάιντουκ, σε ηλικία 32 ετών.

5. Μαουρίτσιο Ποκετίνο

Ο τεχνικός της Τότεναμ ήρθε στην Ευρώπη και την Εσπανιόλ από τη Νιούελς Όλντ Μπόις, καταφέρνοντας να γίνει ο αρχηγός των Καταλανών και να αγωνιστεί σε πάνω από 300 παιχνίδια. Επίσης αγωνίστηκε στη Γαλλία, με τη φανέλα της Παρί και της Μπορντό. Φόρεσε τη φανέλα της «αλμπισελέστε» 20 φορές, όντας στην 23άδα που ταξίδεψε στο Μουντιάλ της Κορέας και της Ιαπωνίας.

4. Αντόνιο Κόντε

Ο νέος τεχνικός της Τσέλσι ήταν ένας από τους παίκτες-κλειδιά στην εκπληκτική Γιουβέντους της δεκαετίας του ’90. Ο Τραπατόνι τον έφερε από τη Λέτσε το καλοκαίρι του 1991 και με τους «μπιανκονέρι» κατέκτησε τα πάντα σε συλλογικό επίπεδο. Φόρεσε τη φανέλα της «μεγάλης κυρίας» περισσότερες από 300 φορές, ενώ αγωνίστηκε με το εθνόσημο σε 20 παιχνίδια. Ήταν μέλος της αποστολής της «σκουάντρα ατζούρα» τόσο στο Μουντιάλ του 1994 όσο και στο Euro του 2000.

3. Μαρκ Χιούζ

Ο Ουαλός φονιάς διέπρεψε και αυτός στα πρώτα χρόνια της εποχής Φέργκιουσον στον πάγκο της Γιουνάιτεντ. Παίκτης των ακαδημιών της ομάδας, χρειάστηκε να ταξιδέψει σε άλλες πολιτείες (Μπαρτσελόνα, Μπάγερν Μονάχου) για να βρει τον εαυτό του, πριν επιστρέψει στο Μάντσεστερ και σαρώσει τις αντίπαλες άμυνες. Ο νυν προπονητής της Στόουκ φόρεσε τη φανέλα των «κόκκινων διαβόλων» συνολικά 373 φορές, σκοράροντας 163 τέρματα. Κατέκτησε 2 φορές την Πρεμιερ Λιγκ, ενώ έπαιξε 72 παιχνίδια με την εθνική Ουαλίας.

2. Πεπ Γκουαρδιόλα

Έγινε μέλος της «Μασία» στα 13 του και έκανε το ντεμπούτο του με τη Μπαρτσελόνα σε ηλικία 19 ετών, υπό τις οδηγίες του Γιόχαν Κρόιφ. Ο νέος προπονητής της Σίτι αγωνίστηκε στους «Μπλαουγκράνα» ως το 2001, φορώντας αρκετές σεζόν το περιβραχιόνιο του αρχηγού. Ο Γκουαρδιόλα υπήρξε ένας εξαιρετικός χαφ που ήταν μπροστά από την εποχή του. Έπαιξε συνολικά 366 φορές με τους Καταλανούς, κατακτώντας 6 πρωταθλήματα Ισπανίας και ένα Κύπελλο Πρωταθλητριών. Ακόμη, έπαιξε σε 47 ματς με το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα.

1. Ρόναλντ Κούμαν

Στην κατάκτηση του Κυπέλλου Πρωταθλητριών από τη Μπαρτσελόνα το 1992, ο Κούμαν πέτυχε το νικητήριο γκολ με απευθείας εκτέλεση φάουλ. Αγωνιζόταν είτε ως κεντρικός αμυντικός είτε ως μέσος και ήταν ποδοσφαιριστής μεγάλης κλάσης. Μεταξύ άλλων έχει αγωνιστεί και με τον Άγιαξ και με την Αϊντχόφεν, πριν κλείσει την καριέρα του στη Φέγενορντ. Έπαιξε σχεδόν 700 επίσημα παιχνίδια στην καριέρα του. Ο προπονητής της Έβερτον αγωνίστηκε 78 φορές με τους «οράνιε» και ήταν μέλος της ομάδας της Ολλανδίας που κατέκτησε το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα το 1988.