Στη σέντρα φάουλ και κάρτα αλλά στην περιοχή τίποτα!

Μερικές φορές είναι να απορείς με τους διαιτητές. Όχι μόνο αυτούς που σήμερα βρίσκονται στις διοργανώσεις και σφυρίζουν, όπως στο Euro της Γαλλίας, αλλά και εκείνους που για πολύ μεγάλο διάστημα είχαν την ευκαιρία παλιότερα να είναι σε τόσο μεγάλα παιχνίδια! Γράφει ο Χρήστος Σωτηρακόπουλος.



Στη σέντρα φάουλ και κάρτα αλλά στην περιοχή τίποτα!

Για παράδειγμα δείτε αυτό που συνέβη στον αγώνα της Ιρλανδίας με το Βέλγιο. Προλαβαίνω τις όποιες ενστάσεις και λέω πως η ανωτερότητα των Βέλγων ήταν ολοφάνερη. Και τεχνικά και ατομικά ήταν δύο τουλάχιστον κλάσεις καλύτερη από τους πολύ φτωχούς σε έμπνευση Ιρλανδούς.

Και η νίκη τους θεωρώ πως ήρθε δίκαια! Αυτό δεν αλλοιώνει το γεγονός πως στο 0-0 οι Ιρλανδοί έπρεπε να πάρουν ένα ξεκάθαρο πέναλτι από το μαρκάρισμα σε στυλ καράτε όχι ενός άλλα δύο ποδοσφαιριστών πάνω στον Σέιν Λονγκ! Μια φάση που εκτός από πέναλτι ήταν και κάρτα, που ίσως είχε αλλάξει όλη την ροή του αγώνα. Ναι, η Ιρλανδία μπορεί και να το έχανε! Μπορεί όμως και να έβαζε γκολ οπότε ψυχολογικά θα ήταν διαφορετικά τα δεδομένα και ίσως αυτή η αγωνιστική άνεση που έβγαλε το Βέλγιο μετά το πρώτο τέρμα του Λουκάκου να μην εμφανιζόταν εύκολα.

Μπορεί βέβαια, επειδή η κλάση του ποδοσφαιριστών του Βίλμοτς είναι ξεκάθαρα μεγαλύτερη από εκείνη των παικτών του ο Ο'Νιλ, οι Βέλγοι να γύριζαν το ματς και να έπαιρναν το τρίποντο! Ισχύει αυτό που έχω γράψει παραπάνω. Δεν κάνω την κουβέντα για να πω ότι Ιρλανδοί αδικήθηκαν ή το σκορ θα πρέπει να είναι διαφορετικό, αλλά για να επισημάνω το πόσο διαφορετικά σφυρίζουν οι διαιτητές σε τέτοιες διοργανώσεις! Ένα μαρκάρισμα που στη σέντρα δεν θα έκαναν καν δεύτερη σκέψη να το σφυρίξουν και να βγάλουν και κάρτα στον παραβάτη, όταν συμβαίνει μέσα στην περιοχή βλέπεις ότι το σκέφτονται!

Τι διαφορετικό είχε το μαρκάρισμα του Αλντεβάιρελντ από εκείνο του Άλβες πάνω στον Κέιν που επέσυρε κόκκινη κάρτα στο φιλικό Αγγλία-Πορτογαλία πριν αρχίσει το Euro; Καμία πλην του γεγονότος πως βρήκε... λιγότερο ο Βέλγος τον Λονγκ από ότι ο Πορτογάλος τον Άγγλο φορ στο πρόσωπο! Δεν παύει να παραμένει παρόλα αυτά η ίδια παράβαση! Πιθανώς λοιπόν να μην έπαιρνε κόκκινη αλλά κίτρινη κάρτα ωστόσο η παράβαση θα ήταν δεδομένη... αν ήταν στη σέντρα όμως!

Όταν συμβαίνει στην περιοχή ξαφνικά νομίζεις ότι οι διαιτητές έχουν άλλα μέτρα και άλλα σταθμά! Έτσι ο Τούρκος Τσακίρ άφησε το παιχνίδι να εξελιχθεί και λίγο μετά, αντί πιθανώς να προηγείται η Ιρλανδία, βρέθηκε πίσω στο σκορ με την υποδειγματική αντεπίθεση που εκτέλεσε στο τέλος ο Λουκάκου! Και σχετικά με αυτό που σας ανέφερα νωρίτερα, πως οι διαιτητές του χτες βλέπουν τα πράγματα διαφορετικά σήμερα, ο περίφημος Χάουαρντ Γουέμπ ο οποίος μιλώντας στην αγγλική τηλεόραση είπε ξεκάθαρα πως αυτή η παράβαση είναι πέναλτι! Ο ίδιος άνθρωπος που το μαρκάρισμα του Ντε Γιονγκ στον τελικό του παγκοσμίου κυπέλλου το 2010 στο Γιοχάνεσμπουργκ, το θεώρησε κανονικότατο αν και παραλίγο να κόψει στα δυο τον Τσάμπι Αλόνσο!

Συμβαίνουν ωστόσο αυτά! Όταν σταματήσουν να σφυρίζουν θυμούνται ξαφνικά όλους τους κανονισμούς και αναλύουν ως...φυσιολογικοί άνθρωποι όλα αυτά που θα έπρεπε να δοθούν! Μόνο που στις περισσότερες περιπτώσεις ισχύει το ρητό του «δάσκαλε που δίδασκες»! Εδώ έχει ειδική στήλη στην εφημερίδα «Daily Mail» ο παλιός Άγγλος διαιτητής Γκρέιαμ Πολ αναλύοντας και εξηγώντας τι θα έπρεπε και τι δεν θα έπρεπε να δώσει ο κάθε διαιτητής στα παιχνίδια του Euro. Θα αναρωτηθείτε, και που είναι το κακό, αλλά πιθανώς σας διαφεύγει της μνήμης πως ο Πολ υπήρξε ο μοναδικός διαιτητής σε μεγάλη διοργάνωση που άφησε παίκτη να αγωνίζεται ενώ ήδη είχε βγάλει δεύτερη κίτρινη κάρτα! Και αφού αργότερα ο Κροάτης Σίμουνιτς έκανε και άλλο φάουλ βλέποντας... τρίτη κίτρινη κάρτα μόνο τότε αντιλήφθηκε το λάθος του και τον απέβαλλε αλλά στο ενδιάμεσο η Κροατία έπαιζε με 11 παίκτες απέναντι στην Αυστραλία σε ένα παιχνίδι για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2006 που παιζόταν η πρόκριση στην επόμενη φάση!

Συνεπώς μερικές φορές η αλήθεια είναι πως τρελαίνεσαι με αυτά που βλέπεις να σκέφτονται και να σφυρίζουν οι διαιτητές! Και έτσι αντιλαμβάνεσαι και τους εξαίρετους από τους απλώς καλούς ή κακούς διαιτητές όταν διαπιστώνεις πως ο Κλάτενμπεργκ (για παράδειγμα) είδε τη δύσκολη φάση με το χέρι μέσα στην περιοχή στο Κροατία – Τσεχία, ή ο Μπριχ το ότι δεν ήταν οφσάιντ ο Βάρντι στο παιχνίδι της Αγγλίας με την Ουαλία! Πιθανώς να πήραν γρήγορη βοήθεια από τους βοηθούς τους αλλά και αυτό υπέρ τους είναι αν συνυπολογίσουμε πως λειτουργούν ως ομάδα!

Μόνο που κάποια στιγμή ας ευθυγραμμιστούν οι διαιτητές με το πως εφαρμόζονται οι κανονισμοί! Μία παράβαση, πρέπει να είναι και να λογίζεται ως παράβαση είτε μέσα στην περιοχή είτε έξω από αυτήν αλλιώς είναι σαν να υπάρχουν δύο διαφορετικών ειδών κανονισμοί στο ίδιο παιχνίδι! Και αφήνουν περιθώρια για παρερμηνείες...