The rise of AFC Wimbledon continues...

Στα 14 χρόνια «ζωής» μετά την... προσωρινή «στάση», έχει κάνει τρομερά άλματα προόδου. Το τελευταίο από αυτά, η άνοδος για πρώτη φορά στην ιστορία της, στο πρωτάθλημα της LeagueOne μέσω των πλέι-οφ. Συνολικά έξι φορές έχει πανηγυρίσει για την αναρρίχηση σε ανώτατη κατηγορία. Το england3645.gr γράφει για τη Γουίμπλεντον, της οποίας ο θρύλος συνεχίζεται...  



The rise of AFC Wimbledon continues...

Οι «Dons» θα βρεθούν για πρώτη φορά στη LeagueOne, στο τρίτο στρώμα των επαγγελματικών κατηγοριών του αγγλικού ποδοσφαίρου, έπειτα από τη νίκη με σκορ 2-0 στον τελικό των πλέι-οφ ανόδου, απέναντι στην Πλίμουθ, στο «Γουέμπλεϊ».

Τα λεγόμενα του Αντεμπάγιο Ακινφένουα μετά τον τελικό περί της προσπάθειας που οφείλει να καταβάλει κανείς για να φτάσει στο όνειρο και τη «γεύση» που έχει αυτό το όνειρο όταν πλέον το βλέπεις να παίρνει σάρκα και οστά, αντικατοπτρίζουν όλη την ιστορία.

Με τη Γουίμπλεντον να έχει ιδρυθεί σε ένα... εργοστάσιο, την 30η Μαΐου του 2002 και την 30η Μαΐου του 2016 να έχει εξασφαλίσει την παρουσία της στη LeagueOne, το εγχείρημα μέχρι στιγμής στέφεται με επιτυχία και η γενικότερη άνοδος του συλλόγου σε κύρος βαρύτητα στην Αγγλία, συνεχίζεται...

Από την ημέρα που η... αρχική, ιστορική Γουίμπλεντον «διαλύθηκε» έπειτα από 113 χρόνια και ξεκίνησε μια άλλη ιστορία, περίπου 50χλμ. πιο μακριά, με την ονομασία ΜΚ Ντονς, ο Άιβορ Χέλερ πήρε την πρωτοβουλία, είχε την ιδέα της διατήρησης της ιστορίας της Γουίμπλεντον και 14 χρόνια αργότερα, ίσως να μην μπορούσε ούτε ο ίδιος να φανταστεί πως εν έτει 2016 όλα θα έμοιαζαν... τόσο ρόδινα.

Ρόδινα, τουλάχιστον για την ώρα. Όσο, δηλαδή, διαρκεί το πάρτι και η απόλαυση των καρπών του κόπου όλων των μελών της ομάδας.

Από το πρωτάθλημα της Combined Counties League Premier, στην Isthmian League Div One το 2004, στην Isthmian League Premier έναν χρόνο αργότερα και στο πρώτο μεγάλο βήμα το 2008, στην Conference South.

Η Conference Premier ήρθε το 2009, το ταξίδι εκεί διήρκησε δύο χρόνια μέχρι να φτάσει η μέρα που η Γουίμπλεντον βρέθηκε στις επαγγελματικές κατηγορίες της Αγγλίας το 2011 και πλέον, πέντε χρόνια μετά, ήρθε η συνέχιση της πορείας γι' ακόμα ψηλότερα, με τη συμμετοχή στη LeagueOne την αγωνιστική περίοδο 2016-2017.

Από τα... δοκιμαστικά για τους ποδοσφαιριστές, πίσω στο 2002, με 240 άτομα να προσπαθούν να πείσουν για να παίξουν ποδόσφαιρο, έχοντας στο μυαλό τους μόνο το χόμπι και τίποτα περισσότερο εκείνα τα χρόνια, στην απόλυτα επαγγελματική συμπεριφορά και ανάγκες διαχείρισης ενός πραγματικού ποδοσφαιρικού κλαμπ.

Η επιστροφή στο «Γουέμπλεϊ», έπειτα από το 1988, όταν και η ομάδα είχε αντιμετωπίσει τη Λίβερπουλ στον τελικό του Κυπέλλου Αγγλίας, για να παίξει εν συνεχεία και στο Community Shield, συνδυάστηκε από το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα με τη νίκη και το σκαρφάλωμα στην τρίτη τη τάξει επαγγελματική κατηγορία.

Επόμενος στόχος; Ίσως η επιστροφή στο Plough Lane, εκεί όπου η Γουίμπλεντον μεγαλούργησε από τη δεκαετία του '70 μέχρι και το 1986, όταν και είχε καταφέρει πλέον να βρίσκεται στο «αφρό» του αγγλικού ποδοσφαίρου. Για να γίνει κάτι τέτοιο στη σύγχρονη εποχή και να δούμε τον σύλλογο σε επίπεδο Πρέμιερ Λιγκ, προφανώς και δεν είναι τόσο εύκολο, όσο το έκανε να φαίνεται πριν από τρεις δεκαετίες.

Τα όνειρα και οι στόχοι, όμως, είναι για να τα κυνηγάς και αυτό σκοπεύει να κάνει και το μεγάλο αφεντικό, Άιβορ Χέλερ. Όταν από 8 ετών πάτησε για πρώτη φορά το πόδι του σε παιχνίδι της Γουίμπλεντον, στο Plough Lane, αμέσως «ερωτεύθηκε» την ομάδα και έκτοτε δεν την άφησε ποτέ. Ακόμα κι όταν του πρότειναν υψηλό μισθό, σπίτι και απόλυτα επαγγελματικές συνθήκες δουλειάς σε σύλλογο της Τσάμπιονσιπ, το 2011, αρνήθηκε ευγενικά και παρέμεινε κοντά στον μεγάλο του έρωτα.

Και η πίστη αυτή τον αντάμειψε, σε μια ποδοσφαιρική ιστορία που έχει πολύ συναίσθημα, πολλή ανθρώπινη υπομονή κι επιμονή και πραγματικό μεράκι για να πάνε όλα καλά.

Και όπως η Λέστερ περιμένει πλέον να ... βγει στο κινηματογραφικό πανί, έτσι και οι «Dons», έχουν προκαλέσει το ενδιαφέρον του Αμερικανού συγγραφέα, Τζον Γκριν, ο οποίος έμαθε για την ιστορία της ομάδας πριν από λίγα χρόνια, αλλά εντυπωσιάστηκε κι άρχισε να φτιάχνει ήδη το σενάριο στο μυαλό του.

Ένα σενάριο, που θα λάβει ακόμα μεγαλύτερες αφορμές και περιστατικά προς αφήγηση, όταν την επόμενη σεζόν θα υπάρχει βλέπουμε πλέον επί χόρτου τη μεγάλη κόντρα με την ΜΚ Ντονς...