Αν δεν είσαι συγκεντρωμένος η γκέλα παραμονεύει!

Μπορεί πια η Πρεμιερ Λιγκ να έχει επισκιάσει τη μαγεία που έφερνε κάθε χρόνο το Κύπελλο Αγγλίας στη ζωή μας, ωστόσο παραμένει ένα πολύ σπουδαίο τρόπαιο και τα τελευταία πέντε χρόνια ξαναβρήκε τη δυναμική του. Ναι, δεν μπορεί εύκολα πια να κερδίσει το τρόπαιο μία μικρομεσαία ομάδα, όπως φάνηκε από τον τρόπο που η Αρσεναλ λύγισε τη Χαλ πρόπερσι, όμως πάντα θα υπάρχει ένα παραθυράκι ελπίδας για κάθε επίδοξη Πόρτσμουθ ακόμα και στον 21ο αιώνα!



Αν δεν είσαι συγκεντρωμένος η  γκέλα παραμονεύει!

Φυσικά αυτό που γινόταν κάποτε, δεν είναι πια εύκολο να γίνει. Δηλαδή ομάδες δεύτερης κατηγορίας να φτάνουν τελικό ή να κατακτούν το κύπελλο όπως για  παράδειγμα συνεβαινε κατά κόρον στις  δεκαετίες του 60, του 70 και του 80 όπου ο τίτλος κατέληξε στα χέρια της Γουλβς, της Γουέστ Χαμ, της Μάντσεστερ Σίτι, της Γουέστ Μπρομ, της Λιντς, της Σάντερλαντ, της Ιπσουιτς, της Σαουθάμπτον και της Γουίμπλεντον. Με εξαίρεση εκείνον τον τελικό του 2008 Πόρτσμουθ- Κάρντιφ 1-0 το 2008, καταλαβαίνει κανείς  πως ουσιαστικά στον νέο αιώνα μόνο στα λόγια  υπάρχει το Κύπελλο των εκπλήξεων!

Η στατιστική που παρουσίασαν οι Sunday Times το 2007 ήταν  ένα σήμα κινδύνου για την αξία αυτού του θεσμού. Μέχρι και το 1991, στα προημιτελικά  έφτανε τουλάχιστον μία ομάδα από μικρότερη κατηγορία κάθε σεζόν και μία φορά στις τέσσερις είχαμε εκπροσώπηση και στα ημιτελικά. Η δεκαετία του '70 ήταν καταλυτική αφού στον τελικό έφτασαν ομάδες από τη δεύτερη  κατηγορία σε τέσσερις περιπτώσεις! Μάλιστα οι τρεις κατέκτησαν και το τρόπαιο (Σάντερλαντ 1973, Σαουθάμπτον 1976 και Γουέστ Χαμ 1980)  ενώ η Φούλαμ το 1975 έχασε με 2-0 από τη Γουεστ Χαμ.

Η πιο χαρακτηριστική έκπληξη  παραμένει η επικράτηση της Σάντερλαντ (14η στην Β΄κατηγορία) που νίκησε τη πανισχυρη Λιντς που πήγαινε για τρεις τίτλους τον Μάη του 1973. Σήμερα κάτι ανάλογο για  τελικό είναι σενάριο επιστημονικής φαντασίας!

Ωστόσο σε μία χρονιά που η Πρεμιερ Λιγκ είναι πιο απρόβλεπτη από ποτέ και με πολλές καλές ομάδες από τις λεγόμενες μικρομεσαίες να έχουν εξασφαλισμένη παρουσία και του χρόνου στην Πρεμιερ Λιγκ , όπως η Λέστερ, η Σαουθάμπτον, η Κρίσταλ Πάλας, η Γουέστ Χαμ και η Στόουκ ελπίδα όλων είναι να δούμε να παίρνουν τη διοργάνωση στα σοβαρά και να έχουμε έτσι μία απρόσμενη εξέλιξη. Το  F.A.Cup είναι στόχος και για την κακή φέτος στο πρωτάθλημα Τσέλσι , που με τον Χίντινκ στον  πάγκο είχε σώσει τη σεζόν της το 2009 με την επικράτηση επί της Εβερτον στο Γουέμπλει, αλλά και για την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ όπου ο Φαν Χάαλ θα ήθελε να επενδύσει  πάνω σε μία καλή πορεία. Το μόνο σίγουρο είναι πως οι μικρότερες ομάδες θα προσπαθήσουν να το διασκεδάσουν και όποιος μεγάλος δεν είναι απόλυτα συγκεντρωμένος, η γκέλα παραμονεύει! Το περσινό σοκ της Τσέλσι που δέχτηκε τέσσερα γκολ από τη Μπράντφορντ μέσα στο Στάμφονρντ Μπριτζ αν και προηγήθηκε 2-0 είναι αρκετό για να υπενθυμίσει σε όλους πως το Κύπελλο στο νησί παραμένει ξεχωριστό!