Μακελειό στο Παρίσι, εκρήξεις έξω από το «Σταντ ντε Φρανς» (videos)

Εκρήξεις έξω από το «Σταντ ντε Φρανς» την ώρα που διεξαγόταν το φιλικό Γαλλίας-Γερμανίας, πυροβολισμοί σε εστιατόριο και κατάσταση ομηρίας σε μπαρ σημειώθηκαν το βράδυ της Παρασκευής (13/11) στο Παρίσι. Πολλοί οι νεκροί και οι τραυματίες από την επίθεση που όπως όλα δείχνουν (σ.σ επισήμως δεν έχει επιβεβαιωθεί) είναι τρομοκρατική. Φημολογία για νέους πυροβολισμούς και στο εμπορικό κέντρο «Les Halles».



Μακελειό στο Παρίσι, εκρήξεις έξω από το «Σταντ ντε Φρανς» (videos)

Σύμφωνα με τις συγκεχυμένες πληροφορίες που καταφθάνουν κάθε λεπτό από την γαλλική πρωτεύουσα, οι κάτοικοι και οι επισκέπτες σε αυτή ζουν για μια ακόμη μία φορά εφιαλτικές στιγμές.

Έπειτα από πυροβολισμούς με καλάσνικοφ σε εστιατόριο, εκρήξεις που προήλθαν από ρίψη χειροβομβίδων, και νέους πυροβολισμούς σε μπαρ γίνεται λόγος για 40 νεκρούς (σ.σ ο αριθμός άλλαξε πάρα πολλές φορές μετά τα συμβάντα), ενώ αδιευκρίνιστος παραμένει ακόμη και ο αριθμός των τραυματιών. Μάλιστα στο μπαρ, που ονομάζεται «Λε Μπατακλάν», λέγεται πως κρατούνται 60 όμηροι.

Η περιοχή έχει αποκλειστεί από τις αστυνομικές δυνάμεις, ενώ με ελικόπτερο φυγαδεύτηκε από το γήπεδο ο Γάλλος Πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ.

Αν ισχύουν όσα δήλωσε ένας νεαρός ονόματι Λουί, που ήταν μέσα στο «Μπατακλάν», οι οπλισμένοι άνδρες φώναξαν «Allahu Akbar» και άρχισαν να πυροβολούν. «Οι άνδρες μπήκαν στο κλαμπ, φώναξαν “ο Αλάχ είναι ο σπουδαιότερος” και άρχισαν να πυροβολούν. Όλοι πέσαμε στο έδαφος. Ζήσαμε μια κόλαση. Πήρα την μητέρα μου και κρυφτήκαμε. Κάποιος κοντά μας είπε ότι είχαν φύγει και τρέξαμε έξω. Το μόνο που σκεφτόμουν ήταν το πως θα ξεφύγω. Είμαστε έξω πλέον. Νομίζω πως υπάρχουν ακόμη άτομα μέσα. Είναι ένας εφιάλτης, ένας εφιάλτης» ανέφερε στο «France Info».

Σύμφωνα με γαλλικό σταθμό πριν τους πυροβολισμούς ακούστηκε και η φράση «Αυτό είναι για την Συρία».

Πάντως από επίσημα χείλη οι επιθέσεις δεν έχουν χαρακτηριστεί ακόμη τρομοκρατικές, με τον αντιδήμαρχο του Παρισιού να είναι αυτός που ζήτησε να μην υπάρξει βιασύνη αλλά παράλληλα τόνισε πως όλα οδηγούν στο συγκεκριμένο συμπέρασμα.

Αξίζει να σημειωθεί πως η κατάσταση ομηρίας σημειώνεται μόλις 550 μέτρα από το «Charlie Hebdo», που είχε γίνει στόχος τρομοκρατών στις 7 Ιανουαρίου. Για λόγους ασφαλείας έχει αποκλειστεί από αστυνομικούς με αλεξίσφαιρα και αυτόματα όπλα η «Πλατεία της Δημοκρατίας», αφού δύο εκ των επιθέσεων σημειώθηκαν στις δύο πλευρές της. Στο συγκεκριμένο σημείο είχε γίνει πορεία περίπου 1 εκ. ατόμων τον περασμένο Ιανουάριο, τα οποία καταδίκασαν τις τρομοκρατικές επιθέσεις μετά το μακελειό στο σατυρικό περιοδικό.

Πληροφορίες αναφέρουν επίσης πως η γερμανική αποστολή είχε αποχωρήσει από το ξενοδοχείο της -ώρες πριν από τα συμβάντα- υπό την απειλή βόβμας! Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κύρηξε την χώρα ο Φρανσουά Ολάντ, ανακοινώνοντας πως κλείνουν τα σύνορά της, ενώ γαλλικός σταθμός ανέφερε νέους πυροβολισμούς και στο εμπορικό κέντρο «Les Halles».

Τέλος, δεν έχει επιβεβαιωθεί πως οι επιθέσεις στους χώρους εστίασης συνδέονται με αυτή στο «Σταντ ντε Φρανς».

Συγκλονισμένοι παρακολουθούν τις εξελίξεις και οι Γιοάν Καμπάιγ-Μορκγάν Σνιντερλίν, μαζί με τους υπόλοιπους ποδοσφαιριστές, στο τούνελ:

Πως ακούστηκε η έκρηξη μέσα στο γήπεδο:

Στο χορτάρι ο κόσμος μετά το τέλος του αγώνα:

 

Όλα τα παραπάνω σημειώνονται βάσει πληροφοριών, ορισμένες εκ των οποίων ακόμη ανεπιβεβαίωτες, έως τις 00:57.