Το ζήτημα δεν είναι ποιος αλλά το πως στη Λίβερπουλ!

Ένα τέλος που έμοιαζε να έρχεται εδώ και καιρό συνέβη σε αυτή τη πολυτάραχη (όπως εξελίχτηκε) σχέση ανάμεσα στον Μπρένταν Ρότζερς και την Λίβερπουλ. Γράφει ο Χρήστος Σωτηρακόπουλος.



Το ζήτημα δεν είναι ποιος αλλά το πως στη Λίβερπουλ!

Το άσχημο στην ιστορία είναι πως οι Αμερικάνοι ιδιοκτήτες το έκαναν άκομψα! Όπως και με τον Νταλγκλίς το 2012 δεν σεβάστηκαν αυτόν που είχαν απέναντι τους έτσι και τώρα έπραξαν λανθασμένα. Όχι για το αν έπρεπε να φύγει ή όχι ο Ροτζερς αλλά γιατί ανακοίνωσαν το τέλος αυτής της σχέσης λίγο μετά το παιχνίδι με την Εβερτον ενώ θα μπορούσαν, με δεδομένο πως υπάρχει διακοπή για τις εθνικές ομάδες, να το κάνουν με πολύ πιο ωραίο τρόπο που θα άρμοζε και  στην ομάδα και σε έναν άνθρωπο που μόλις πριν 15 μήνες ήταν ο προπονητής της σεζόν 2013-2014.

Κανονικά δεν θα έπρεπε να έχει ξεκινήσει τη φετινή περίοδο, αφού ήταν ολοφάνερο από το τέλος της περασμένης σεζόν πως και τα αποδυτήρια δεν έλεγχε πλέον και η εικόνα της ομάδας δεν ήταν η πρέπουσα. Στα υπέρ του σίγουρα κατατάσσεται το ότι έπαιξε για τουλάχιστον δύο σεζόν η ομάδα ένα πολύ ελκυστικό ποδόσφαιρο και πως κανείς άλλος προπονητής από την παραίτηση του  Κένι Νταλγκλίς το 1991 και μετά , δεν είχε πλησιάσει ξανά τόσο πολύ στην κατάκτηση του τίτλου για την Λίβερπουλ! Στα μείον ωστόσο οι εχθροί του, του καταλογίζουν   πως ξόδεψε σχεδόν 290 εκατομμύρια λίρες  για μεταγραφές! Και πως η ομάδα είναι τώρα σε χειρότερη κατάσταση και με λιγότερα στελέχη αξία αναφοράς από τη μέρα που πήρε στα χέρια του το τιμόνι! Μόνο η Μάντσεστερ Σίτι από το 2011 και έπειτα έχει ξοδέψει περισσότερα χρήματα για μεταγραφές! Και τουλάχιστον οι σιτιζενς είχαν την ανταμοιβή της κατάκτησης δύο τίτλων σε αυτό το διάστημα!

Η επόμενη μέρα για την Λίβερπουλ θα είναι καθοριστική. Ο Τζέιμι Κάραγκερ που δεν μασάει τα λόγια του είπε στο Sky sports πως η Λιβερπουλ έχει γίνει Τοτεναμ και πως πια δεν είναι μεγάλο κλαμπ οπότε αν δεν αλλάξει νοοτροπία θα μικρύνει και άλλο τα επόμενα χρόνια! Ακούγεται σκληρό αλλά δεν είναι, αφού ολοένα και περισσότερο στη Λίβερπουλ συνηθίζουν από το 2010 και μετά το να τερματίζει η ομάδα στην έκτη, έβδομη και όγδοη θέση.

Η πρόσληψη ενός σημαντικού προπονητή, όπως θα είναι ο Γιούργκεν Κλοπ ή ο Κάρλο Αντσελότι δεν αρκεί! Θα πρέπει να συνοδεύεται και από πολλά εκατομμύρια λίρες, προκειμένου να δελεαστούν σημαντικά ονόματα να έρθουν στο Άνφιλντ.Η Λίβερπουλ δεν έχει το περιθώριο να σπαταλήσει και τη φετινή σεζόν μένοντας εκτός τετράδας. Η παρατεταμένη πτώση της Τσέλσι και τα πολλά εσωτερικά της προβλήματα, δίνουν τεράστια ευκαιρία που πιθανώς δεν θα της παρουσιαστεί ξανά σύντομα. Εάν μπορέσει να μπει στην τετράδα πίσω από τη Σίτι την Άρσεναλ και την Γιουνάιτεντ και να μετάσχει στο επόμενο Τσάμπιονς Λιγκ τότε κάποια πράγματα θα έχουν μπει σε έναν δρόμο! Όμως το ερώτημα παραμένει: Έφταιγε μόνο ο Ρότζερς για ότι έχει συμβεί σε αυτό το διάστημα και η ομάδα είναι σε διαρκή πτώση από τη στιγμή που πλησίασε τον Μάιο του 2014 στο να κατακτήσει το πρωτάθλημα;  Ή γενικά υπάρχει μία διοικητική δυσλειτουργία και ένα μοντέλο το οποίο είναι πολύ δύσκολο να υπηρετηθεί; Για τον Βορειοϊρλανδό τεχνικού κλεψύδρα είχε γυρίσει και ο χρόνος μετρούσε εις βάρος του από τη στιγμή που ο Τζέραρντ είχε ανακοινώσει, ανήμερα την Πρωτοχρονιά, πως δεν πρόκειται να είναι και τη φετινή σεζόν στο Άνφιλντ. ΟΡοτζερς χειρίστηκε απόλυτα λανθασμένα, κάνοντας  πιθανώς το χατήρι της διοίκησης, την περίπτωση του πιο εμβληματικού παίκτη της Λιβερπουλ απο την εποχή που αγωνιζόταν ο Κένι Νταλγκλίς. Μετά δέχτηκε το καλοκαίρι να αλλάξουν οι βοηθοί του ενώ ο ίδιος παρέμεινε στη θέση του, κάτι το οποίο θα έπρεπε να τον έχει προϊδεάσει πως η διοίκηση ουσιαστικά τον ειχε ως  επόμενο στη λίστα για απομάκρυνση.

Έτσι ένα κεφάλαιο έκλεισε και σύντομα θα ανοίξει ένα ακόμα. Με την Λίβερπουλ όμως να έχει συμπληρώσει 25 χρόνια χωρίς το πολυπόθητο πρωτάθλημα και να μην φαίνεται σε ορίζοντα σύντομα η πιθανότητα να το κατακτήσει, η δουλειά και του οποίου νέου προπονητή θα είναι μόνιμα σαν να χτίζεις πάνω σε κινούμενη άμμο! Γιατί το πρόβλημα τελικά αποδεικνύεται στη Λίβερπουλ πως δεν είναι το ποιος θα είναι ο προπονητής αλλά το πως θα δουλέψει!