Πάμε για την καλύτερη Πρέμιερ της 15ετίας

Πρόσφατα ο Ζοσέ Μουρίνιο είπε ότι φέτος τον τίτλο θα διεκδικήσουν πέντε ομάδες. Δεν έκανε σοφότερο κανέναν, όμως έδωσε με λίγες λέξεις την ακριβή εικόνα του πρωταθλήματος που περιμένουμε. Υπάρχουν πολλά δεδομένα που συνηγορούν ότι το φετινό πρωτάθλημα θα είναι ίσως το πιο συναρπαστικό των τελευταίων 15 ετών. Γράφει ο Χρήστος Σωτηρακόπουλος.  



Πάμε για την καλύτερη Πρέμιερ της 15ετίας

Εχουν περάσει αρκετά χρόνια από τότε που ο τίτλος διεκδικήθηκε από τρεις ή περισσότερες ομάδες. Συνήθως η κατάκτηση του πρωταθλήματος ήταν υπόθεση δύο συλλόγων και στις περισσότερες περιπτώσεις αυτό δεν κρατούσε μέχρι το φινάλε. Ηταν ελάχιστες οι εξαιρέσεις άλλωστε, με αποκορύφωμα την πιο πρόσφατη μονομαχία του 2012, η οποία κρίθηκε με το γκολ του Αγουέρο.

Η Τσέλσι φέτος μπορεί να μην έκανε σπουδαίες μεταγραφές αλλά η αλήθεια είναι πως χρειαζόταν ελάχιστες πινελιές. Ο Μουρίνιο έχει φτιάξει ένα δυνατό σύνολο από πέρυσι, το οποίο με όπλο την ομοιογένεια θα επιδιώξει φέτος να κρατήσει τα σκήπτρα. Μεγάλο ρόλο θα παίξει ξανά η παρουσία του Ντιέγκο Κόστα όσον αφορά τους τραυματισμούς του.

Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ δεδομένα θα είναι καλύτερη από πέρυσι. Όχι μόνο γιατί ενισχύθηκε στις μεταγραφές αλλά κυρίως γιατί ο Λουίς Φαν Χάαλ έχει ήδη ένα χρόνο στην πλάτη του όσον αφορά την εμπειρία του στην Πρέμιερ Λιγκ. Λογικά θα αφήσει τους πειραματισμούς με τους οποίους πέρυσι πέταξε αρκετούς βαθμούς και θα βρεθεί φέτος στους πρωταγωνιστικούς ρόλους επιστρέφοντας εκεί που τα μονοπάτια τα γνωρίζει αρκετά καλά.

Η Λίβερπουλ δεν μπορεί να είναι χειρότερη από πέρυσι. Η περσινή κακή χρονιά δύσκολα θα επαναληφθεί. Ο Μπρένταν Ρότζερς κινήθηκε καλύτερα στο μεταγραφικό παζάρι αποκτώντας ποδοσφαιριστές, οι οποίοι μπορούν να κάνουν τη διαφορά φέτος. Η επιστροφή του Στάριτζ μάλιστά μετά την εφιαλτική σεζόν, πέρυσι μπορεί να αποδειχθεί καταλυτική.

Η Αρσεναλ κατεβαίνει φέτος πολύ δυνατά. Η μεταγραφή του Τσεχ εκτός από μια σταθερή αξία κάτω από τα δοκάρια, αλλάζει και την ψυχολογία. Ο Βενγκέρ απέκτησε έναν ποδοσφαιριστή με αυτοπεποίθηση, η οποία αποκτήθηκε όλα αυτά τα χρόνια από την Τσέλσι. Σίγουρα αυτό θα μεταφερθεί και στην υπόλοιπη ομάδα. Ανεξάρτητα με το αν ο Αλσατός τεχνικός ενισχύσει ακόμη περισσότερο το ρόστερ του, έχει τους κατάλληλους παίκτες προκειμένου να παρουσιάσει μια ομάδα, η οποία θα αντέξει στην πίεση των αγώνων.

Τέλος, η Μάντσεστερ Σίτι παρά τα όποια προβλήματά της, παραμένει μια ομάδα, η οποία τα τελευταία χρόνια μέσω των εξαιρετικών μονάδων που διαθέτει, είναι σε θέση να διεκδικήσει μέχρι τέλους την πρωτιά. Η περσινή σεζόν δεν ήταν η αναμενόμενη. Ο προγραμματισμός κατά τη διάρκεια της χρονιάς και κυρίως η διαχείριση οδήγησαν την ομάδα σε μια πτώση στο τελευταίο κομμάτι της σεζόν, αφήνοντάς την «εύκολα» εκτός διεκδίκησης τίτλου.

Η πεντάδα μπορεί να μην φτάσει μέχρι και το φινάλε της σεζόν να διεκδικεί με τις ίδιες πιθανότητες το πρωτάθλημα όμως είμαι σχεδόν σίγουρος ότι η διαφορά στο βαθμολογικό πίνακα, θα είναι πολύ μικρή στη μεγαλύτερη διάρκεια της χρονιάς.