Βασιλιάδες... χωρίς στέμμα

Ο Στήβεν Τζέραρντ έδωσε την τελευταία του παράσταση -μέχρι την επόμενη- στο Άνφιλντ, χωρίς ωστόσο να έχει καταφέρει να πανηγυρίσει ένα πρωτάθλημα στα 17 χρόνια που φόρεσε τη φανέλα της «κόκκινης στρατιάς». Τo england365.gr θυμάται ορισμένες περιπτώσεις, ανάλογες με αυτή του «Stevie G».



Βασιλιάδες... χωρίς στέμμα

Μετά από 17 ολόκληρα χρόνια ο εμβληματικός αρχηγός των «ρεντς» αφήνει το «σπίτι» του για πρώτη φορά από τις 29 Νοεμβρίου του 1998, τη μέρα που ξεκίνησε το δικό του προσωπικό ταξίδι, με τη φανέλα της Λίβερπουλ. Όλα αυτά τα χρόνια ο σπουδαίος Στήβεν οδήγησε την ομάδα του Μερσεϊσάιντ στο να κατακτήσει σχεδόν τα πάντα, εκτός από την Πρέμιερ Λιγκ.

Έτσι ο Τζέραρντ θα μπει σε μια κάστα σπουδαίων παικτών, που δεν κατάφεραν να έχουν στο παλμαρέ τους το μετάλλιο του πρωταθλητή της Πρέμιερ Λιγκ και μια φωτογραφία σε κορνίζα, με το τρόπαιο του σπουδαιότερου πρωταθλήματος στον ποδοσφαιρικό πλανήτη.

Και μπορεί η Αμερικανίδα ολυμπιονίκης της γυμναστικής, Μέρι Λου Ρέτον να έχει πει πως «τα τρόπαια τα τρώει η σκόνη, ενώ οι αναμνήσεις μένουν», αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις δεν υπάρχουν καν τρόπαια για να σκονιστούν.

Ρόμπι Φάουλερ (16 σεζόν)

Ο άνθρωπος που σκόραρε περισσότερα από 30 γκολ σε τρεις διαδοχικές σαιζόν (1994-1997), πριν καλά – καλά γίνει 22 χρονών, δεν έχει καταφέρει να πάρει σπίτι του το μετάλλιο του πρωταθλητή, με καμία από τις ομάδες που έχει αγωνιστεί.

Στην 8ετή θητεία του στους «ρεντς» από το 1993 ως το 2001, πριν αποχωρήσει για τη Λιντς Γιουνάιτεντ, είχε τις ευκαιρίες αλλά το πολυπόθητο πρωτάθλημα δεν ήρθε. Όπως δεν ήρθε και στη δεύτερη θητεία του στο Μερσεϊσάιντ (2006-2007) όταν η ομάδα του τερμάτισε στην τρίτη θέση.

Ματ λε Τισιέ (10 σεζόν)

Ο γεννημένος στο Βαϊλάτο του Γκέρνσεϊ, στην καρδιά της θάλασσας της Μάγχης, Ματ λε Τισιέ, είναι από τις περιπτώσεις των ποδοσφαιριστών που έδειξε πιστή αφοσίωση σε μα ομάδα που δεν έκανε πρωταθλητισμό, όπως η Σαουθάμπτον.

Με τους «Αγίους» βρήκε δίχτυα 100 φορές στην Πρέμιερ Λιγκ, φορώντας τη φανέλα της ομάδας της Νότιας Ακτής του «νησιού» από το 1986 ως το 2002.

Τζέιμι Κάραχερ (17 σεζόν)

Μπορεί ο Κάραχερ να θυμάται για μια ζωή τον τελικό της «Πόλης» το 2005, αλλά ποτέ δε θα θυμάται τον εαυτό του να σηκώνει ένα πρωτάθλημα με την ομάδα που υπηρέτησε για δεκαεπτά ολόκληρα χρόνια.

Ο άλλοτε άσσος και σύμβολο της Λίβερπουλ θα έχει ένα δυσαναπλήρωτο κενό στο βιογραφικό του, όπως και ο Τζέραντ και δε θα μπορεί να διηγηθεί ποτέ ιστορίες για κατακτήσεις της Πρέμιερ Λιγκ.

Λες Φέρντιναντ (13 σεζόν)

Ο όγδοος κορυφαίος σκόρερ από καταβολής Πρέμιερ Λιγκ με 149 γκολ δεν έχει υπάρξει ποτέ στην καριέρα του πρωταθλητής.

 Σίγουρα είχε μια πρώτης τάξεως ευκαιρίας την διετία που αγωνίστηκε με τη φανέλα της Νιουκαστλ υπό τις οδηγίες του Κέβιν Κίγκαν στα μέσα τις δεκαετίας του 1990, όμως οι «καρακάξες» έφτασαν στην πηγή χωρίς να πιουν το γλυκό νερό του πρωταθλήματος.

Ρόμπι Κιν (13 σεζόν)

Την κατάκτηση μόλις ενός Λιγκ Καπ, αυτό του 2008, θα έχει να διηγείται στα εγγόνια του στο μέλλον, ένας από τους κορυφαίους Ιρλανδούς ποδοσφαιριστές όλων των εποχών.

Ο Ρόμπι Κιν πάντως έφτασε πιο κοντά στον τίτλο όχι με τη φανέλα της Τόττεναμ, αλλά με αυτή της Λίβερπουλ, όταν τερμάτισε στη δεύτερη θέση στη μοναδική σεζόν που φόρεσε τη φανέλα των «ρεντς».

Σάμι Χίπια (10 σεζόν)

Η αλήθεια είναι πως ο κατάλογος με τους ποδοσφαιριστές της Λίβερπουλ που στοιχειώνονται από την «κατάρα» της κατάκτησης της Πρέμιερ Λιγκ , είναι αχανής.

Ο Σάμι Χίπια είναι ακόμα ένας από αυτούς που δεν κατάφεραν να στεφθούν πρωταθλητές. Ωστόσο στη 10ετή παρουσία του στο Άνφιλντ κατάφερε να σηκώσει δύο Κύπελλα Αγγλίας, ένα Λιγκ Καπ, ένα Κύπελλο ΟΥΕΦΑ και φυσικά ένα Τσάμπιονς Λιγκ. Όχι και άσχημα για το Φιλανδό.

Νταβίτ Ζινολά (7 σεζόν)

Στα μέσα της δεκαετία του 1990 οι ξένοι παίχτες στην Αγγλία είχαν λάμψη και δόξα. Όπως ακριβώς και ο Ζινολά που δυστυχώς για εκείνον δεν εξαργύρωσε τη λάμψη του με κάποιον τίτλο με τις Νιουκάστλ και Τόττεναμ με τις φανέλες των οποίων αγωνίστηκε για επτά σεζόν στην Πρέμιερ Λιγκ.

Μαρσέλ Ντεσαγί (6 σεζόν)

Το παγκόσμιο κύπελλο του 1998 και τα δύο πρωταθλήματα Ιταλίας με τη Μίλαν, ίσως να ισορροπούν το γεγονός της μη κατάκτησης της Πρέμιερ Λιγκ, για τον Μαρσέλ Ντεσαγί.

Από τις μέρες στο «νησί» θα έχει να θυμάται ένα Κύπελλο Αγγλίας, αυτό που κατέκτησε το 2000 με τη φανέλα της Τσέλσι.

Γιώργος Σπανομανώλης