Never Forgotten... (vids)

Ποτέ ξανά! Σαν σήμερα, 15/4/1989, 96 οπαδοί πήγαν στο γήπεδο και δεν επέστρεψαν ποτέ στο σπίτι τους... Η τραγωδία του Χίλσμπορο αποτελεί μια τεράστια μαύρη κηλίδα στην ιστορία του αγγλικού ποδοσφαίρου και το england365.gr θυμίζει όσα συνέβησαν σ' εκείνο τον ημιτελικό Κυπέλλου της Λίβερπουλ με τη Νότιγχαμ Φόρεστ.  

Advertisement
Never Forgotten... (vids)

Η Τετάρτη, 12 Σεπτεμβρίου 2012 πέρασε στην ιστορία ως η μέρα που μια κυβέρνηση στο όνομα ενός ολόκληρου έθνους απολογήθηκε στις οικογένειες των 96 θυμάτων, αποκαλύπτοντας την πλήρη αλήθεια για την τραγωδία του 1989. Την «αλήθεια» που παραδέχθηκε ακόμη και η «Sun».

Αν και το θέμα της απόδοσης ευθυνών ακόμα εκκρεμεί, ο πόνος έχει απαλύνει στις ψυχές των οικογενειών των θυμάτων εκείνης της αποφράδας 15ης Απριλίου του 1989.

Τότε που στο Χίλσμπορο, η παντελής έλλειψη ελέγχου από την αστυνομία και ο συνωστισμός των οπαδών για να παρακολουθήσουν το παιχνίδι της Λίβερπουλ με τη Νότιγχαμ Φόρεστ, είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο 96 οπαδών που στριμώχθηκαν, ποδοπατήθηκαν και άφησαν την τελευταία τους πνοή, έχοντας φύγει από το σπίτι τους απλά για να πάνε στο γήπεδο να δουν ένα ποδοσφαιρικό παιχνίδι...

Η Αν Γουίλιαμς, που έχασε τον μόλις 15 ετών, τότε, γιο της στη μεγάλη εκείνη τραγωδία, ηγήθηκε της προσπάθειας για την αποκατάσταση της αλήθειας και άφησε την τελευταία της πνοή στις αρχές του 2013 έχοντας προλάβει να αισθανθεί έστω και στον ελάχιστο βαθμό το αίσθημα της δικαίωσης (όσο δύναται να γίνει αυτό από τη στιγμή που ήταν μια μάνα που έχασε το παιδί της) και πλέον η προσπάθεια συνεχίζεται για την τιμωρία των υπεύθυνων.

Δηλαδή εκείνων των ανθρώπων, των αστυνομικών, των μελών της τότε κυβέρνησης και πάει λέγοντας, που συμμετείχαν σε μια τεράστια συνομωσία η οποία κατηγορούσε τους... μεθυσμένους και ανεξέλεγκτους οπαδούς που εισέβαλαν στις εξέδρες δίχως εισιτήρια για να δουν το παιχνίδι, με αποτέλεσμα την ανείπωτη τραγωδία.

Αν η αστυνομία καθοδηγούσε τη μάζα των οπαδών στα πλαϊνά μέρη της εξέδρας, όπου υπήρχαν κενά, ίσως το μέγεθος της τραγωδίας να μην ήταν τόσο μεγάλο. Αν…

Τα πρώτα θύματα ήταν αυτοί που βρίσκονταν στις μπροστινές σειρές. Μην έχοντας χώρο, εγκλωβίστηκαν στα κάγκελα. Η κατάσταση πιο πίσω δεν ήταν καλύτερη. Ήταν τόσο στριμωγμένοι οι οπαδοί που αρκετοί νεκροί παρέμεναν όρθιοι ανάμεσα στο πλήθος! Οι πιο τυχεροί βρήκαν διέξοδο στον αγωνιστικό χώρο ή ανασύρθηκαν στην πάνω εξέδρα.

Έξι λεπτά μετά την έναρξη του αγώνα ο τερματοφύλακας της Λίβερπουλ Μπρους Γκρόμπελααρ υποδεικνύει το πρόβλημα στο διαιτητή. Ο αγώνας διακόπτεται και οι παίκτες κατευθύνονται στα αποδυτήρια.

Η επιχείρηση για τη διάσωση ξεκινά βασανιστικά αργά. Με το φόβο ότι οι οπαδοί των «κόκκινων» μπορεί να στραφούν κατά των φίλων της Φόρεστ, η αστυνομία καθυστερεί να επιτρέψει τη διαφυγή στον αγωνιστικό χώρο. Όταν αυτό γίνεται, το τερέν γεμίζει με νεκρούς και τραυματίες.

Η σημερινή εικόνα με τα υπερσύγχρονα γήπεδα, την απόλυτη ασφάλεια, την συνύπαρξη των αντιπάλων, είναι η κληρονομιά που άφησε η «διαθήκη» των 96 αδικοχαμένων ψυχών εκείνου του απογεύματος.