Να κρατήσουν χαμηλά τη μπάλα στο νησί!

Η εικόνα της εθνικής Αγγλίας στο Τορίνο, στην αναμέτρηση με την Ιταλία, ήταν το πιο ενθαρρυντικό μέχρι τώρα δείγμα στη μετά Μουντιάλ εποχή. Σύμφωνοι, μιλάμε για ένα φιλικό, ωστόσο η εικόνα της ομάδας να αναπτύσσεται και να φτιάχνει φάσεις απέναντι σε μία πολύ σημαντική αντίπαλο, γεμίζει με αισιοδοξία τους φίλους των «λιονταριών». Γράφει ο Χρήστος Σωτηρακόπουλος.



Να κρατήσουν χαμηλά τη μπάλα στο νησί!

Προσοχή όμως στις υπερβολές. Η εθνική Αγγλίας πρέπει να συνεχίσει με χαμηλά τη μπάλα και αγωνιστικά μια μεταφορικά για να έχει ελπίδες στο EURO 2016. Ναι, οι σερί νίκες φτιάχνουν το κέφι και πραγματικά υπάρχει μεγάλη γκάμα παικτών για να διαλέξει ο Ρόι Χότζον. Ναι, επίσης πρέπει να πούμε πως ο μέσος όρος ηλικίας είναι χαμηλός και οι πιο έμπειροι όπως ο Ρούνει έχουν μπροστά τους χρόνια. Οι νεότεροι μάλιστα όπως ο Κέιν ή ο Κλάιν δείχνουν να προσαρμόζονται αμέσως. Όμως η υπερβολή ήταν αυτή που στο παρελθόν έκανε την εθνική Αγγλίας να φάει τα μούτρα της, ακόμη και σε εποχές που το έμψυχο υλικό της ήταν πολύ ποιοτικότερο από το τωρινό.

Η ομάδα του 1988, για παράδειγμα, πήγε στο EURO στη Γερμανία ως ένα από τα φαβορί και έφυγε με την ουρά στα σκέλια και τρεις ήττες! Και μιλάμε για μία ομάδα με Ρόμπσον, Λίνεκερ, Χοντλ, Μπίρντσλι , Μπαρνς, Ανταμς, Σίλτον και τον αείμνηστο Μπόμπι Ρόμπσον στον πάγκο! Ποτέ το καλό ρόστερ δεν εγγυήθηκε μία καλή πορεία και αυτό πρέπει να το καταλάβουν στο νησί. Το «χαμηλά η μπάλα» έχει να κάνει και  με τον τρόπο ανάπτυξης αφού η τωρινή ομάδα, μπορεί να κυκλοφορήσει τη μπάλα και να κάνει φάσεις δημιουργώντας ποδόσφαιρο. Επίσης το να κρατιέται χαμηλά ο πήχης των προσδοκιών δεν αποτελεί ηττοπαθή στάση αλλά ρεαλιστική προσέγγιση.

Η φουρνιά των ελπίδων που ακολουθεί γεμάτη ταλέντα (Γουόρντ Πρόουζ, Τζένκινσον, Ρέντμοντ) που ξέρουν μπάλα και μπορεί να βοηθήσουν  να ισχυροποιηθεί  το ρόστερ σε τέτοιο βαθμό που να μην φαίνεται πια  η παραμικρή απώλεια. Και για αυτό τον λόγο όλοι λένε στην Αγγλία πόσο σημαντική είναι η παρουσία της εθνικής Ελπίδων στο επερχόμενο πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα το καλοκαίρι. Μία καλή παρουσία εκεί  μπορεί να δώσει στους νέους παίκτες την αυτοπεποίθηση που στο πρόσφατο παρελθόν, Ισπανοί, Ιταλοί και Γερμανοί απέκτησαν με τις επιτυχίες τους,  σε αυτό το επίπεδο , για να το μπολιάσουν ως νοοτροπία και στην εθνική Ανδρών!

Για αυτό αυτή η καλή εικόνα στο Τορίνο, ας κρατηθεί ως θετικό δείγμα αλλά από μόνη της, σε ένα φιλικό παιχνίδι, χωρίς γενικότερη προσέγγιση με ρεαλιστικές φιλοδοξίες και πλάνο πενταετίας δεν πρόκειται να προσφέρει κάτι ιδιαίτερο. Αν όμως όλα μπουν σε ένα δρόμο, τότε  και το αργότερο στο EURO 2020 που η Αγγλία θα φιλοξενήσει στο  Γουέμπλει ημιτελικό και τελικό θα έχει έρθει  η ώρα να διεκδικήσει στα ίσια έναν τίτλο!