Ανταγωνιστικό πρωτάθλημα με ομάδες σε ελεύθερη πτώση!

Ο Μουρίνιο δεν κρύφτηκε πίσω από το δάχτυλο του και τόνισε πως η Παρί Σεν Ζερμέν άξιζε την πρόκριση… Ωστόσο τα ερωτηματικά παραμένουν. Γράφει ο Χρήστος Σωτηρακόπουλος. 



Ανταγωνιστικό πρωτάθλημα με ομάδες σε ελεύθερη πτώση!

Γιατί η Τσέλσι αποκλείστηκε μεν δια του πιο σκληρού τρόπου εξαιτίας των εκτός έδρας γκολ, κυρίως όμως πλήρωσε την αίσθηση της ψεύτικης σιγουριάς που χαρίζει σε μία ομάδα μία αποβολή αντιπάλου. Ιδίως αν αυτός που βλέπει την κόκκινη κάρτα λέγεται Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς. Σε εκείνο το σημείο η Τσέλσι έπεσε στην παγίδα να θεωρήσει πως τα υπόλοιπα εξήντα λεπτά θα ήταν διαδικαστικού χαρακτήρα. Η Παρί αντί να πέσει στα γόνατα περιμένοντας στωικά τον αποκλεισμός της, έβγαλε εγωισμό! Ήταν ένα λάθος για την Τσέλσι και αποδείχτηκε με τον πιο περίτρανο τρόπο.

Ο Μουρίνιο είπε κάτι στο τέλος του ματς, εξηγώντας το νοητικό μπλοκάρισμα που καταλαμβάνει μία ομάδα όταν της κάνει ακόμη και η ισοπαλία με 0-0.

«Πέρσι ξέραμε από την αρχή πως θέλαμε νίκη με δύο γκολ και οτιδήποτε άλλο μας απέκλειε. Φέτος ίσως πιστέψαμε πως τα πάντα θα ήταν πολύ απλά». Αυτός ο εγκλωβισμός της Τσέλσι στο πάμε μπροστά ή περιμένουμε πίσω και συντηρούμε το 0-0 απέναντι σε δέκα παίκτες, την έφερε σε μία νοητική ανισορροπία και παρότι προηγήθηκε με το γκολ του Κέιχιλ ένιωθες πως δεν ήταν εύκολο να μείνει η ομάδα του Μπλανκ μακριά από την εστία του Κουρτουά!

Το τελικό συμπέρασμα που βγαίνει από τον αποκλεισμό της -κατά τεκμήριον- πιο αξιόπιστης αγγλικής ομάδας των τελευταίων χρόνων στην Ευρώπη, είναι πως ναι μεν η Πρέμιερ Λιγκ έγινε πιο ανταγωνιστική τα τελευταία χρόνια αλλά αυτό συνέβη κυρίως γιατί το επίπεδο των τοπ ομάδων έχει πέσει! Από το 2004 μέχρι το 2012, κάθε χρόνο οι ομάδες της Αγγλίας προχωρούσαν και έπαιζαν τελικούς η κατακτούσαν τρόπαια όπως η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, η Τσέλσι, η Λίβερπουλ, η Άρσεναλ στο Τσάμπιονς Λιγκ. Κάποιες σεζόν οι τρεις ομάδες στις τέσσερις των ημιτελικών ήταν αγγλικές και ο τελικός του 2008 διεξήχθη ανάμεσα στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και την Τσέλσι στη Μόσχα,

Ακόμη και ομάδες όπως η Φούλαμ το 2010 ή η Μίντλεσμπρο το 2006 (που τώρα είναι και οι δύο στην Τσάμπιονσιπ) έφτασαν στον τελικό του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ και γενικά υπήρχε μία αίσθηση πως το αγγλικό πρωτάθλημα μπορούσε να κοιτάξει στα ίσια την Πριμέρα Ντιβιζιόν ή την Μπουντεσλίγκα. Εδώ και μία τριετία υπάρχει ελεύθερη πτώση. Και το πιο δυσάρεστο για όλο το οικοδόμημα του αγγλικού ποδοσφαίρου είναι πως παρότι έρχεται ένα νέο τηλεοπτικό συμβόλαιο (που όμοιο του δεν υπήρξε ποτέ στα παγκόσμια χρονικά) δεν φαίνεται εύκολο μία αγγλική ομάδα να κοιτάξει στα μάτια την Μπάγερν, την Μπαρτσελόνα και τη Ρεάλ. Η μόνη που σχετικά βρίσκεται πιο κοντά είναι η Τσέλσι. Αλλά για όλη την Πρέμιερ Λιγκ αυτό το reality check, με τη Σίτι και την Άρσεναλ να τρώνε τα μούτρα τους πάνω στη Μπαρτσελόνα και τη Μονακό και την Τσέλσι να αποκλείεται από την Παρί πρέπει να γίνει ένα καλό μάθημα!