Premier League (Season preview 1)

Η έναρξη της φετινής Πρέμιερ Λιγκ απέχει λίγα 24ωρα και όπως πάντα το england365.gr σας παρουσιάζει όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τη φετινή «μάχη» στο Νησί!  



Premier League (Season preview 1)

Το πρώτο preview της σεζόν είναι αφιερωμένο στις μεγάλες ομάδες της κατηγορίας. Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Τσέλσι, Λίβερπουλ, Μάντσεστερ Σίτι, Άρσεναλ, Τότεναμ και Έβερτον ξεκινούν ακόμη μία σεζόν με μεγάλα όνειρα και φιλοδοξίες. Όλες οι αλλαγές, σε ρόστερ, φιλοσοφία για να είστε «διαβασμένοι» πριν τη μεγάλη σέντρα του Σαββάτου.

Ξεκινάμε, λοιπόν...

Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ: Νέα εποχή… μετά τη νέα εποχή! Έχοντας αποτύχει πλήρως σε επιλογές και στόχους με τον Ντέιβιντ Μόγιες στον πάγκο, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ προσέλαβε τον Λουίς Φαν Χάαλ για να ξεκινήσει – ακόμα μια σεζόν – ξανά απ’ την αρχή. Ο Ολλανδός κόουτς διαμήνυσε εξ αρχής ότι θα πρέπει να συνηθίσουν όλοι στα δικά του δεδομένα κι όχι το αντίθετο, προσπάθησε να αλλάξει από την πρώτη μέρα συνήθειες (διπλές προπονήσεις κι όχι μια την ημέρα) ενώ άλλαξε και το σύστημα των «κόκκινων διαβόλων». Το 3-5-2 που δουλεύει όλο το καλοκαίρι αποδίδει – μέχρι στιγμής – καρπούς και οι παίκτες δείχνουν να απολαμβάνουν πολύ περισσότερο το ποδόσφαιρο σε σχέση με πέρυσι.

Οι Σο και Ερέρα είναι αυτοί που έχουν προστεθεί στο ρόστερ το φετινό καλοκαίρι, ενώ, έχουν αποχωρήσει παίκτες όπως οι Εβρά, Φέρντιναντ, Βίντιτς, Μπίτνερ, Μπέμπε και Μακέντα. Στα φιλικά προετοιμασίας τα πήγε περίφημα η Γιουνάιτεντ και έχει σκορπίσει αισιοδοξία στις τάξεις των οπαδών της, με τους παίκτες της ομάδας να τονίζουν πως στόχος τους δεν είναι απλά η επιστροφή στην πρώτη τετράδα του βαθμολογικού πίνακα, αλλά η διεκδίκηση του τίτλου. Στα φιλικά, το σύνολο του Φαν Χάαλ εντυπωσίασε με σπουδαίες νίκες επί των Ρόμα, Ρεάλ Μαδρίτης και Λίβερπουλ, κατακτώντας το International Champions Cup που διεξήχθη και φέτος στις ΗΠΑ.

Λίβερπουλ: Λουίς Σουάρες δεν υπάρχει πλέον. Την «έκανε» για Μπαρτσελόνα, έχοντας για ακόμα μια φορά ντροπιάσει τον σύλλογο που του στάθηκε όσο περισσότερο μπορούσε και πάλεψε γι’ αυτόν σε κάθε παράπτωμά του. Ο Μπρένταν Ρότζερς, όμως, ξέρει να μη στέκεται στα πρόσωπα και τα ονόματα, αλλά στο σύνολο. Γι’ αυτό προσπάθησε το καλοκαίρι να φτιάξει μια ακόμα πιο δυνατή ομάδα και να ξεκαθαρίσει πως όπως και πέρυσι, έτσι και φέτος, οι «κόκκινοι» θα είναι δυναμικοί διεκδικητές του τίτλου. Οι Ντάνιελ Στάριτζ και Ραχίμ Στέρλινγκ αναλαμβάνουν να πετύχουν και οι δύο μαζί τα γκολ του Σουάρες (αν δεν αποκτηθεί μέχρι το τέλος της μεταγραφικής περιόδου επιθετικός), όμως δεν τους φοβίζει τίποτα.

Στο ήδη υπάρχον υλικό, από το οποίο αποχώρησαν ποδοσφαιριστές που δεν υπολογίζονταν από τον κόουτς της ομάδας και έφυγαν είτε με κανονική μεταγραφή, είτε με δανεισμό για να πάρουν ευκαιρίες, προστέθηκαν οι Λαλάνα, Λόβρεν, Μάρκοβιτς, Τσαν, Λάμπερτ, Ορίζι (έμεινε δανεικός στη Λιλ) και Μανκίγιο. Ναι, ενισχύθηκε σημαντικά όπως γίνεται αντιληπτό. Η πρόβα – τζενεράλε με τη Μπορούσια Ντόρτμουντ και το τελικό 4-0 έδειξε μια Λίβερπουλ πανέτοιμη…

Τσέλσι: Πέρυσι, ο Ζοσέ Μουρίνιο τα έχασε όλα, κυνηγώντας τα όλα… Δεν έχει τέτοιο σκοπό για φέτος. Δεν θέλει να χάσει άλλους τίτλους. Μπορεί να λείπει η εμπειρία και η αστείρευτη ποιότητα του Φρανκ Λάμπαρντ που έκλεισε το μεγαλύτερο κεφάλαιο της καριέρας του, αλλά η Τσέλσι κινήθηκε με προσοχή στο μεταγραφικό «παζάρι» και απέκτησε παίκτες που μπορούν να κάνουν τη διαφορά με μιας τους ενέργεια. Η επιστροφή του Ντιντιέ Ντρογκμπά σίγουρα σκόρπισε ενθουσιασμό και σίγουρα αποτελεί μια λύση για τις… δύσκολες στιγμές με τον Ιβοριανό να ξέρει πώς να διαχειριστεί όλες τις καταστάσεις.

Η προετοιμασία της έχει κυλήσει… πολύ νορμάλ, με τα φιλικά της να είναι τέτοια που δίνουν πολλή «τροφή» για σκέψη και δουλειά στον «special one». Νίκες που δεν είναι εντυπωσιακές και ματς που χάνονται, αλλά δείχνουν πού ακριβώς υστερούν οι «μπλε» ήταν αυτά μέσα στο καλοκαίρι για τους Λονδρέζους. Οι Ντιέγκο Κόστα, Σεσκ Φάμπρεγας και Λουίς Φελίπε ανήκουν πλέον στο δυναμικό της ομάδας του Ζοσέ Μουρίνιο και ενδεχομένως ο Πορτογάλος να τη θεωρεί πλήρη, ή να κρύβει… κι άλλον άσο στο μανίκι μέχρι το φινάλε της τρέχουσας μεταγραφικής περιόδου.

Μάντσεστερ Σίτι: Η Πρωταθλήτρια Αγγλίας και κάτοχος του Λιγκ Καπ, δεν έχει πραγματοποιήσει κινήσεις που μπορεί να κερδίσουν τις εντυπώσεις το φετινό καλοκαίρι. Πέραν του Φρανκ Λάμπαρντ που θα αγωνιστεί δανεικός για ένα εξάμηνο λόγω και της μετακίνησής του στο MLS για λογαριασμό της… θυγατρικής και νεοσύστατης ομάδας των «πολιτών», New York City, που θα κάνει «ντεμπούτο» στο πρωτάθλημα της Αμερικής το 2015, ο Πελεγκρίνι φρόντισε να ενισχύσει το δυναμικό του σε θέσεις που υπήρχε ανάγκη, με παίκτες, των οποίων τις ικανότητες εκτιμά πολύ και ο ίδιος. Η τιμωρία από την UEFA, άλλωστε, για την παραβίαση των κανονισμών του Financial Fair Play και οι περιορισμοί για τον αριθμό των ποδοσφαιριστών στο ρόστερ, δεν αφήνει πολλές επιλογές για… υπερβάσεις και ξόδεμα χρημάτων.

Στο ICC των ΗΠΑ, οι Πρωταθλητές δεν είχαν καλή παρουσία, ενώ και η σεζόν έχει ξεκινήσει αρνητικά. Αρχικά λόγω της ήττας (3-0) από την Άρσεναλ στο Community Shield, στον πρώτο τίτλο της χρονιάς, αλλά και σε αγωνιστικό επίπεδο, με τον τραυματισμό του Αλβάρο Νεγρέδο που θα μείνει εκτός μέχρι τον Νοέμβριο. Οι Φερνάντο, Καμπαγιέρο, Σανιά και Μανγκαλά είναι αυτοί που φορούν από φέτος τη φανέλα της Μάντσεστερ Σίτι και από τον καθένα ξεχωριστά περιμένει πολλά ο Πελεγκρίνι.

Έβερτον: Τον μεγάλο της στόχο τον πέτυχε πέρυσι, με την κατάληψη της 5ης θέσης και την επιστροφή της στην Ευρώπη. Στόχος των «ζαχαρωτών» τη νέα περίοδο είναι- στη χειρότερη- η παραμονή στους top-5. Βέβαια, στο πίσω μέρος του μυαλού τους συνεχίζει να βρίσκεται η έξοδος στο Τσάμπιονς Λιγκ, κάτι για το οποίο άλλωστε έχουν εκφραστεί και δημόσια. Ο Ρομπέρτο Μαρτίνεθ, στη δεύτερη σεζόν του στον «μπλε» πάγκο, έχει παραδεχτεί πολλές φορές ότι η ποιότητα του υπάρχοντος ρόστερ του δίνει τη δυνατότητα να στοχεύει ακόμη ψηλότερα. Στο πλασάρισμα της ομάδας στους big four!

Η περσινή, άκρως πετυχημένη ομάδα, θα βρίσκεται και φέτος στο «Γκούντισον Παρκ», με εξαίρεση τον ταλαντούχο, Ζεράρ Ντεουλοφέου. Οι υπόλοιποι θα είναι ξανά εκεί! Ενδεικτικό της «δίψας» των ανθρώπων της Έβερτον να παραμείνουν σε ανοδική τροχιά, το γεγονός ότι έβγαλαν από τα ταμεία τους 28εκατ λίρες για να κρατήσουν, με κανονική μεταγραφή αυτή τη φορά, τον Ρομέλου Λουκάκου. Ο Βέλγος έγινε η ακριβότερη μεταγραφή στην ιστορία των «ζαχαρωτών» και μαζί με τον Γκάρεθ Μπάρι- που επίσης έμεινε- υπόσχονται μεγαλύτερες συγκινήσεις τη φετινή σεζόν.

Μπάρκλεϊ, Μπέινς, Κόουλμαν και οι υπόλοιπες «παλιές καραβάνες» έμειναν πιστές στα συμβόλαιά τους, ενώ οι προσθήκες των Μπέσιτς, Γκάλογουεϊ αναμένεται να κάνουν ακόμη πιο ανταγωνιστικό τον σύλλογο του Μέρσεϊσαιντ. Μην ξεχνάμε, επίσης, και τους περσινούς άτυχους, Γκίμπσον και Αρούνα Κονέ, οι οποίοι ξεπέρασαν τους πολύμηνους τραυματισμούς τους και τέθηκαν έπειτα από καιρό στη διάθεση του προπονητή τους.

Άρσεναλ: Πιο ενθαρρυντική έναρξη για τη φετινή περίοδο δεν μπορούσαν να φανταστούν οι «κανονιέρηδες». Το επιβλητικό 3-0 επί της Μάντσεστερ Σίτι και η κατάκτηση του Community Shield ήταν η καλύτερη ώθηση που θα μπορούσαν να πάρουν για φέτος οι ποδοσφαιριστές του Αρσέν Βενγκέρ.

Η «καψούρα» τους, ωστόσο, είναι άλλη. Η κατάκτηση της Πρέμιερ Λιγκ, για χάρη της οποίας οι Λονδρέζοι επένδυσαν... περισσότερο από άλλες χρονιές, ενισχύοντας σημαντικά τα άκρα της επίθεσής τους με τον Αλέξις Σάντσες, όπως και το «ορφανό» δεξί άκρο της άμυνας- μετά τη φύγη του Σανιά- με τον Ματιέ Ντεμπισί! Σημαντική λύση κάτω από τα δοκάρια, θέση που πονά η ομάδα τις τελευταίες περιόδους, αναμένεται να δώσει ο Οσπίνα, ενώ δεν ήταν δυνατόν ο λάτρης των ταλαντούχων παικτών, Αρσέν Βενγκέρ, να μην πάρει στην ομάδα τον εξαιρετικό νεαρό ποδοσφαιριστή, Καλουμ Τσάμπερς.

Γράψαμε και παραπάνω ότι στόχος δεν είναι άλλος από την επιστροφή στο θρόνο της πρωταθλήτριας. Την προηγούμενη περίοδο, στο μεγαλύτερο μέρος της σεζόν, οι «κανονιέρηδες» φάνηκαν ικανοί για το... comeback, όμως η ξαφνικά αγωνιστική τους καθίζηση λίγο έλειψε να τους αφήσει τελικά και εκτός Τσάμπιονς Λιγκ. Η χρονιά σώθηκε με την κατάκτηση του Κυπέλλου, όμως αυτό που θα αναζήτησαν και θα ψάξουν και φέτος είναι η διάρκεια... Χωρίς αυτή, ποτέ κανείς δεν βγήκε νικητής!

Τότεναμ: Η περσινή πολιτική με τις πολλές, ακριβές μεταγραφές, δεν συνεχίστηκε και φέτος. Τα «σπιρούνια» αντιλήφθηκαν από πρώτο χέρι ότι το χρήμα δεν... φέρνει τις επιτυχίες και με κυριότερη αλλαγή την άφιξη του Μαουρίτσιο Ποκετίνο, ευελπιστούν πως οι μικρές «πινελιές» στο ρόστερ θα επαναφέρουν την ομάδα στα ψηλά στρώματα της βαθμολογίας και στο Τσάμπιονς Λιγκ.

Οι ιδιοκτήτες των Λονδρέζων κράτησαν το βασικό τους κορμό, πήραν τον τερματοφύλακα Φορμ και τους αμυντικούς Ντέιβις- Ντάιερ, με την ελπίδα ότι φέτος το ταλέντο του υπάρχοντος ρόστερ θα ξεδιπλωθεί στους αγωνιστικούς χώρους και θα φέρει επιτυχίες.

Αν σκεφτούμε και τις προηγούμενες άκρως πετυχημένες χρονιές του στον πάγκο της Σαουθάμπτον, τότε ο Ποκέτινο θα παρουσιάσει μια πιο πειθαρχημένη Τότεναμ, δυνατή στην επίθεση και πολύ κινητική στη μεσαία γραμμή. Η πρόσληψη του είναι μια πρόκληση και για τον ίδιο. Το δέλεαρ της κατάκτησης του πρώτου του τίτλου ως προπονητής και η επιστροφή της Τότεναμ στις κούπες μετά από επτά χρόνια (2007-08 Λιγκ Καπ) είναι μεγάλο και ο ίδιος έχει υποσχεθεί πως η περσινή αστάθεια στην ομάδα δεν θα εμφανιστεί και φέτος.