Η άρνηση του Κάμερον πυροδότησε αντιδράσεις

Ανοιχτή επιστολή που μετέδωσε το βρετανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Press Association έστειλε στο βρετανό πρωθυπουργό ο πρώτος υπουργός της Σκωτίας Άλεξ Σάλμοντ. Ο Σάλμοντ κατηγορεί τον Κάμερον ότι βλάπτει τα σκωτσέζικα συμφέροντα προβάλλοντας αντίθεση σε μια αλλαγή της συνθήκης στις Βρυξέλλες.



Η άρνηση του Κάμερον πυροδότησε αντιδράσεις

Η άρνηση του Κάμερον να συνεργαστεί με τους άλλους ευρωπαίους ηγέτες στην αλλαγή της ευρωπαϊκής συνθήκης για τη θέσπιση αυστηρότερων δημοσιονομικών κανόνων, πυροδότησε αντιδράσεις εντός της Βρετανίας.

Ο Σάλμοντ, του οποίου το Εθνικό Κόμμα της Σκωτίας (SNP) έλαβε την απόλυτη πλειοψηφία στο σκωτσέζικο κοινοβούλιο, το Μάιο του 2011, προσάπτει στον Ντέιβιντ Κάμερον ότι μπλόκαρε τη συνθήκη την Παρασκευή χωρίς προηγουμένως να έχει συζητήσει το θέμα αυτό με το Εδιμβούργο.

Κατηγόρησε τον Κάμερον ότι διέπραξε λάθος αλλάζοντας τις σχέσεις της Βρετανίας με την Ε.Ε, χωρίς να διαβουλευτεί επ' αυτού με τους συναδέλφους του, τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες, χωρίς να συνομιλήσει με τις τοπικές κυβερνήσεις του Εδιμβούργου, του Κάρντιφ(για την Ουαλία) και του Μπέλφαστ (για το 'Ολστερ)".

Η Σκωτία και η Αγγλία ενώθηκαν το 1707, με την Πράξη της Ένωσης. Από το 1999, κατόπιν δημοψηφίσματος, διαθέτει το δικό της κοινοβούλιο και τη δική της κυβέρνηση που έχουν περιορισμένες εξουσίες.

Ο Αλεξ Σάλμοντ κατηγόρησε τον βρετανό πρωθυπουργό ότι «ηγείται τώρα μιας διαιρεμένης κυβέρνησης, έχοντας μηδενική αξιοπιστία στις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ και όπου τα συμφέροντα της Σκωτίας έχουν πληγεί σημαντικά».

 

Πηγή : newsbeast.gr