«Μάχη» για την …παπαρούνα

Διατεθειμένη να κάνει ότι περνά από το χέρι της και να επιμείνει όσο χρειάζεται είναι η ποδοσφαιρική ομοσπονδία, ώστε οι εμφανίσεις της εθνικής Αγγλίας να φέρουν το σήμα της παπαρούνας στους αγώνες κόντρα σε Ισπανία και Σουηδία. Αντιδρά η FIFA, υπάρχει δεδικασμένο απαντά η FA.  



«Μάχη» για την …παπαρούνα

Από την πλευρά της, η Παγκόσμια Ομοσπονδία είναι κάθετα αντίθετη και ξεκαθαρίζει ότι δεν πρόκειται να δεχθεί καμία παραποίηση στις εμφανίσεις, έστω και αν πρόκειται για φιλική αναμέτρηση.

Η εθνική Αγγλίας αντιμετωπίζει τις αντίστοιχες της Ισπανίας και της Σουηδίας και η FA έχει ζητήσει να υπάρχει η παπαρούνα στις φανέλες των «τριών λιονταριών», ώστε να τιμηθούν τα θύματα πολέμων. Η καμπάνια αυτή έχει αρχίσει από τα τέλη Οκτωβρίου και αρκετές ομάδες στην Πρέμιερ, παίκτες, προπονητές αλλά και οι Βρετανοί πολίτες φορούν ειδικές κονκάρδες με το σήμα της παπαρούνας με τα έσοδα να δίνονται για φιλανθρωπικούς σκοπούς.

Μετά την άρνηση της FIFA να επιτρέψει κάτι τέτοιο, αφού απαγορεύονται οι θρησκευτικές, πολιτικές και πολιτισμικές αναφορές, η FA κλιμακώνει τη δράση της. Ο γενικός γραμματέας, Άλεξ Χόρν, έστειλε επιστολή στον Σεπ Μπλάτερ, με την οποία εξηγεί τη σημασία που έχει για τους Βρετανούς μια τέτοια κίνηση, ειδικά μετά από την πρόθεση της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας να απαγορεύσει και τα μαύρα περιβραχιόνια.

Στο πλευρό της αγγλικής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας τάσσονται και οι ποδοσφαιριστές της ομάδας, με τον Φρανκ Λάμπαρντ –ο οποίος θα είναι αρχηγός στο παιχνίδι με την Ισπανία- να αναμένεται να τοποθετηθεί δημόσια για το θέμα, υποστηρίζοντας ότι στο παρελθόν δεν έχει υπάρξει ανάλογο πρόβλημα, όταν έχει …φορεθεί η παπαρούνα. «Οι ένοπλες δυνάμεις θα είναι στον αγωνιστικό χώρο και θα τιμηθούν. Στις κερκίδες θα υπάρχουν 500 βετεράνοι και άτομα που συμμετείχαν στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Δεν γίνεται να μείνουμε μόνο στο ενός λεπτού σιγή», τονίζει η FA.

Όπως αναφέρει ο αγγλικός Τύπος, ο κύριος λόγος της αντίδρασης της FIFA έχει να κάνει με την πλευρά της Γερμανίας, η οποία δεν θα ήθελε να υπάρχουν αναφορές στα θύματα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.