Ο Πεπ και η Σίτι έγραψαν ιστορία και τι υπέροχο να βλέπεις κόσμο πάλι στην εξέδρα!

Η Μάντσεστερ Σίτι έγραψε ιστορία κατακτώντας τέταρτο σερί Λιγκ Καπ αλλα αυτό που πάνω από ολους και όλα κέρδισε ήταν το ποδόσφαιρο! Κλισέ αλλα αλήθεια αφού το έβλεπες και το άκουγες ξανά μέσα στο γήπεδο με οπαδούς στην εξέδρα! Γράφει ο Χρήστος Σωτηρακόπουλος.  



Ο Πεπ και η Σίτι έγραψαν ιστορία και τι υπέροχο να βλέπεις κόσμο πάλι στην εξέδρα!

«Οι παίκτες ήταν τόσο ενθουσιασμένοι όσο και οι οπαδοί», ήταν τα λόγια του σχολιαστή του BBC radio 5 Live, Τζον Μάρεϊ στο Wembley.

«Οι παίκτες πρέπει να ανυπομονούσαν να παίξουν μπροστά σε θεατές, όπως όλοι οι άνθρωποι της τέχνης - ηθοποιοί, τραγουδιστές, κωμικοί» ήταν τα λόγια του. Και η αλήθεια είναι πως οι ποδοσφαιριστές παίζοντας μπροστά σε άδειες κερκίδες ένιωθαν εδώ και σχεδόν ένα χρόνο πως κάτι πάρα πολύ σημαντικό έλειπε. 

Η Μάντσεστερ Σίτι έχει μια πραγματικά σπουδαία ομάδα αλλά αυτο δεν το ανακαλύψαμε χτες. Ήταν μια ποδοσφαιρική παράσταση σαφέστατης ανωτερότητας από πλευράς της ομαδας των Cityzens αλλά το έκανε ακόμη πιο όμορφο στον ουδέτερο οπαδό αυτό που γινόταν στην εξέδρα! 

Έπιασα τον εαυτό μου κάποια στιγμή απλώς να κλείνω τα μάτια και να ακούω τον κόσμο και φανταστείτε ότι συνολικά μέσα στο στάδιο δεν ήταν παραπάνω από 7.800 άνθρωποι!

Ο σκόρερ Λαπόρτ γιόρτασε το γκολ του μπροστά στους οπαδούς της Σιτι όταν σκόραρε και είπε:

«Είμαστε τόσο χαρούμενοι που βλέπουμε τους οπαδους μας πίσω.

Μακάρι να υπήρχαν περισσότεροι, αλλά είμαστε τόσο χαρούμενοι που έχουμε την υποστήριξή τους».

Αγωνιστικά δεν έχει κάποιος να πει πολλά για το παιχνίδι, η μία ομάδα έπαιζε και η άλλη απλώς περίμενε. Μόνη ελπίδα που είχε η Τότεναμ όσο κυλούσε το ματς ήταν να μην βρει γκολ η Μάντσεστερ Σίτι, το πράγμα να πάει στην παράταση και μετά στα πέναλτι. Υπό οποιαδήποτε άλλη συνθήκη έμοιαζε αδύνατο να μην είναι τελικός νικητής, αυτός που ήθελε να παίξει, αυτός που ήθελε να δημιουργήσει.

Για την Μάντσεστερ Σίτι είναι ιστορικό αυτό το τέταρτο σερί τρόπαιο σε αυτή τη διοργάνωση που έφτασε συνολικά τις οκτώ κατακτήσεις. Ισοφαρίζει τόσο το συνολικό αριθμό τροπαίων στο Λιγκ Καπ της Λίβερπουλ, όπως και την τετραετή κυριαρχία ύψη κόκκινων από το 1981 εως το 1984 στο θεσμό.

Ωστόσο ο Πεπ Γκουαρδιόλα είναι ο μοναδικός που έχει πάρει τέσσερις σερί φορές αυτό το τρόπαιο, αφού από τις τέσσερις επικρατήσεις της Λίβερπουλ στην δεκαετία του '80, οι τρεις πρώτες ήταν με τον Μπομπ Πέισλι στον πάγκο και η τέταρτη με τον Τζο Φάγκαν. Ο Καταλανός τεχνικός έφτασε τους 30 τίτλους στην καριέρα του στα 12 χρόνια που κάθεται σε πάγκους και αυτό είναι πραγματικά εντυπωσιακό ως απολογισμός. 

Ακόμα περισσότερο όμως νομίζω ότι η σημαντικότητά του στο ίδιο το άθλημα έχει να κάνει με την φιλοσοφία του και με τον τρόπο που θέλει να αγωνίζεται η ομάδα του.

Για την Τότεναμ αυτή η ήττα ήταν μία θεία δίκη. Δεν ήταν ωραίο το να απολυθεί ο Μουρίνιο λίγες μέρες πριν του δοθεί τουλάχιστον η ευκαιρία να είναι στον πάγκο για έναν τελικό που αυτός έφτασε την ομάδα, με την Τότεναμ να συνεχίζει να είναι χωρίς οποιοδήποτε τρόπαιο από το 2008.

Για τον Λίβι είναι ένα σταυροδρόμι. Έχει ένα υπέροχο καινούργιο γήπεδο αλλά μία πολύ μέτρια ομάδα για να το υποστηρίξει! Χρειάζεται έναν πολύ καλό προπονητή και δεν θα είναι εύκολη η επιλογή ενώ από δω και πέρα νομίζω πως πολύ δύσκολα μπορεί να πειστεί ο Χάρι Κέιν να παραμείνει κινδυνεύοντας να περάσει μία ολόκληρη καριέρα χωρίς τον παραμικρό τίτλο.

Το Wembley θα καλωσορίσει 21.000 οπαδούς για τον τελικό του FA Cup στις 15 Μαΐου στο ματς Τσέλσι-Λεστερ στο πλαίσιο του προγράμματος έρευνας εκδηλώσεων της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου για να εξετάσει τον τρόπο με τον οποίο οι θεατές θα επιστρέψουν σε χώρους σε οικονομικά βιώσιμους αριθμούς από τις 21 Ιουνίου.

Η αγγλική ποδοσφαιρική ομοσπονδία ελπίζει ότι το Wembley μπορεί να έχει την πλήρη χωρητικότητα 90.000 για τον τελικό του Euro 2020, αλλά ενδέχεται 45.000 να είναι ένας πιο ρεαλιστικός στόχος.

Η Πρέμιερ Λιγκ σχεδιάζει να έχει έως και 10.000 οπαδους σε γήπεδα από τη Δευτέρα 17 Μαΐου, υπό την προϋπόθεση ότι η κυβέρνηση θα είναι σε θέση να τηρήσει τον προγραμματισμένο χάρτη πορείας της επιστροφής στην κανονικότητα.

Για να διατηρηθεί μια ανταγωνιστική ισορροπία και να διασφαλιστεί ότι και οι 20 σύλλογοι θα παίξουν εντός έδρας με παίκτες που είναι παρόντες, ένας γύρος αγώνων θα μεταφερθεί στις 18-20 Μαΐου. Η ουσία είναι πως αυτό που είδαμε την Κυριακή στον τελικό του League cup ξαναέφερε στη μνήμη το τι είναι το κανονικό ποδόσφαιρο με τον κόσμο στις εξέδρες. 

Το συντομότερο δυνατό που θα επιστρέψει η καθημερινότητά σε αυτόν τον τομέα τότε μπορούμε να πούμε πως ποδοσφαιρικά θα έχουμε πάρει τις ζωές μας πίσω!