Να αγωνιστείς τέσσερις διαφορετικές δεκαετίες; Δύσκολο, αλλά έχει γίνει!

Σκεφτείτε κάποιον ποδοσφαιριστή να έχει παίξει σε τέσσερις διαφορετικές δεκαετίες. Μοιάζει αδιανόητο και όμως έχει συμβεί. Και όχι με έναν ποδοσφαιριστή στο αγγλικό ποδόσφαιρο αλλά με δύο!   

Advertisement
Να αγωνιστείς τέσσερις διαφορετικές δεκαετίες; Δύσκολο, αλλά έχει γίνει!

Ο πρώτος είναι εύκολο να το φανταστεί κανείς ποιος είναι: Ο Σερ Στάνλεϊ Μάθιους, βεβαίως, που έκανε ντεμπούτο με την Στόουκ Σίτι εναντίον της Μπέρι στις 19 Μαρτίου 1932. Η 440στή και τελευταία εμφάνισή του στην πρώτη κατηγορία ήταν με την Μπλάκπουλ στις 7 Οκτωβρίου 1961. Δεν σταμάτησε όμως. Επανήλθε στην Στόουκ και το τελευταίο του παιχνίδι έγινε στις 6 Φεβρουαρίου 1965. 

Είχε ήδη γίνει 50 ετών, πέντε μέρες νωρίτερα! 

Ο δεύτερος, είναι ο Πίτερ Σίλτον που έκανε ντεμπούτο για την Λέστερ στα 16 του χρόνια, τον Μάϊο του 1966, και ήταν τόσο εμφανείς οι δυνατότητές του που λίγο μετά η Λέστερ παραχώρησε τον βασικό, Γκόρντον Μπανκς, στη Στόουκ και ο έφηβος Σίλτον όχι μόνο καθιερώθηκε αλλά έβαλε και γκολ κατά της Σαουθάμπτον το 1967 με μακρινό βολέ! 

Έπαιξε σε Στόουκ κι αυτός πριν τη Νοτιγχαμ Φόρεστ επί Μπραιαν Κλαφ όπου κατεκτησε δυο Κυπελλα Πρωταθλητριων αναμεσα σε αλλους τιτλους!

Πήγε στη Σαουθάμπτον και αργότερα στη Ντέρμπι Κάουντι με τελευταίο παιχνίδι εναντίον της Λούτον τον Μάϊο του 1991, πριν υποβιβαστεί. 

Αυτό ήταν το τελευταίο του Σίλτον, σε ηλικία 42 ετών πιά, στην μεγάλη κατηγορία, με 961 συμμετοχές συνολικά. 

Συνέχισε στην Πλίμουθ, με μόνο 34 συμμετοχές, συν μία στην Μπόλτον, όμως είχε «κολλήσει» στον αριθμό 996 και υπέγραψε στην Λέιτον Όριεντ, όπου στις 22 Δεκεμβρίου 1996, εναντίον της Μπράϊτον έκανε την χιλιοστή του εμφάνιση, χωρίς να δεχθεί γκολ σε ηλικία 47 ετών! 

Για να μην λέμε ότι ήταν απλά «τιμής ένεκεν» έπαιξε άλλα 5 ματς και έκλεισε με 1.005, ρεκόρ που μάλλον δεν θα ξεπεραστεί ποτέ.

Ο Σερ Στάνλεϊ Μάθιους αποχωρεί στους ώμους του Λεβ Γιασίν και του Φέρεντς Πούσκας! Επικη εικόνα!

Θεόδωρος Πέππας