Ένα επίσημο φιλικό και τίποτα περισσότερο με δυο ομάδες που έχουν γκολ στο παιχνίδι τους!

Για μία ακόμη σεζόν ας ξεκινήσουμε από το βασικό τη συζήτησή μας: Το Community shield ΔΕΝ είναι κανονικός τίτλος αλλά ένα επίσημο φιλικό παιχνίδι με το οποίο απλά ανοίγει η σεζόν εδώ και 100 χρόνια στην Αγγλία! Δεν χρειάζεται να έχεις κατακτήσει κάποιον τίτλο για να πάρεις μέρος, δεν υπάρχει παράταση πηγαίνει απευθείας στα πέναλτι και μέχρι πέρσι με τις έξι αλλαγές, πριν έρθει στη ζωή μας ο κορονοϊός δεν μπορούσε να μπει σοβαρή κουβέντα εάν είναι η όχι κανονικό ματς! Οπότε έτσι ας αντιμετωπίζεται γιατί ποτέ δεν ήταν κανονικός τίτλος! Γράφει ο Χρήστος Σωτηρακόπουλος.  



Ένα επίσημο φιλικό και τίποτα περισσότερο με δυο ομάδες που έχουν γκολ στο παιχνίδι τους!

Μέχρι το 1972 – 73 δεν έπαιζαν καν ο πρωταθλητής με τον κυπελλούχο, άλλα δύο ομάδες που διάλεγε η ομοσπονδία προκειμένου να γίνει το παιχνίδι και μάλιστα πολλές φορές δε γινόταν καν τον Αύγουστο αλλά μέσα στη σεζόν! Τις φορές που μια ομάδα κάνει double απλώς προκαλεί κάποια άλλη όπως έγινε πέρσι με την Μάντσεστερ Σίτι η οποία αντιμετώπισε την Λίβερπουλ. Άλλες φορές προκαλείται η ομάδα που έχει παίξει στον τελικό του κυπέλλου.

Είτε έτσι είτε αλλιώς οι Άγγλοι δεν το μετράνε ως τίτλο - και δεν είναι στην νοοτροπία τους - όπως άλλωστε οι ίδιοι θεωρούν πως δεν είναι τίτλος ακόμα και τα παιχνίδια τύπου ευρωπαϊκού σούπερ καπ! Αντίθετα το μετράνε οι προπονητές που έρχονται από την ηπειρωτική Ευρώπη, κύριο  παράδειγμα ο Μουρίνιο ο οποίος βέβαια αν μπορούσε θα μετρούσε και το πόσες φορές έχει νικήσει τα παιδιά του στα νταρτς!

Οι 34 μέρες μετά το τέλος της προηγούμενης περιόδου στο πρωτάθλημα και 27 έπειτα από τον τελικό του κυπέλλου, είναι το συντομότερο διάστημα που χρειάστηκε ποτέ για επανέναρξη της σεζόν. Φυσικά το πρωτάθλημα ξαναρχίζει στις 12 Σεπτεμβρίου, οπότε τότε πρέπει να υπολογίσουμε την κανονική έναρξη ωστόσο επειδή αυτό το συγκεκριμένο παιχνίδι πάντα σηματοδοτεί ότι μπαίνουμε στο καινούργιο καλεντάρι γίνεται κουβέντα. Εννοείται δεν μπορεί να περιμένουμε πολλά πράγματα, αλλά και για τους μεν και για τους δε είναι ένα καλό παιχνίδι για να δουν  κάποια πράγματα οι προπονητές. Ο Αρτέτα πήρε πόντους κατακτώντας το κύπελλο, ο Κλοπ έχει τη δύσκολη δουλειά να κρατήσει τους παίκτες του διψασμένους για επιτυχία!

Ο Μανέ με έξι γκολ από τότε που ήρθε στο νησί εναντίον της Άρσεναλ, είναι ένας από τους παίκτες που πάντα διακρίνονται όταν βρίσκει απέναντι τους κανονιέρηδες, σε μία μέρα που δημοσιεύματα στην Βαρκελώνη κάνουν λόγο πως θα ήθελε να είναι στα πλάνα του Κούμαν, του ανθρώπου που τον έφερε στην Αγγλία για λογαριασμό της Σαουθάμπτον, για την επόμενη μέρα της Μπαρτσελόνα! Δεν φαίνεται από κάπου να υποστηρίζεται αυτό το ρεπορτάζ μιας εφημερίδας που φημίζεται για τα πολλά λανθασμένα πρωτοσέλιδα της, της El MundoDeportivo. Ωστόσο ποτέ δεν μπορεί να αποκλειστεί η περίπτωση να θέλει ένας ποδοσφαιριστής να αλλάξει περιβάλλον μετά από κάποιες επιτυχίες κυνηγώντας καινούργιους στόχους!

Για την Λίβερπουλ πιστεύω ότι αυτή τη στιγμή  στην ενδεκάδα αυτοί που δεν μπορούν να αντικατασταθούν είναι ο Μανέ ο Φαν Ντάικ ο Άρνολντ και ο Άλισον. Όλοι οι υπόλοιποι εννοείται πως θα ήταν ζημιά αν θα έφευγαν αλλά θα μπορούσε να βρει κάποιον στην αγορά για να τους αντικαταστήσει ο Κλοπ, εάν αυτό βέβαια συνέβαινε όσο ακόμα θα τρέχουν οι μεταγραφές. Ο Βάιναλντουμ  έχει μπει στο τελευταίο χρόνο του συμβολαίου του, η Μπαρτσελόνα είναι δεδομένο πως θα τον ήθελε, με την Λίβερπουλ να πρέπει να αποφασίσει μέσα στον επόμενο μήνα εάν έρθει πρόταση μήπως είναι καλύτερο να τον δώσει από το να τον χάσει όπως έγινε με τον Τσαν χωρίς να εισπράξει οτιδήποτε.

Ο Τιάγκο παραμένει ένας στόχος για τους πρωταθλητές Αγγλίας, χωρίς να ζορίζεται όμως η κατάσταση αν και όλα δείχνουν πως η μικρή διαφορά που υπάρχει μεταξύ όσων θέλει η Μπάγερν και όσων είναι διατεθειμένη να πληρώσει η Λίβερπουλ θα γεφυρωθεί! Επίσημα δεν έχει γίνει καμία συζήτηση, ωστόσο πληροφορίες την περασμένη εβδομάδα στον περιθώριο του τελικού έκαναν λόγο για κουβέντα των εκπροσώπων του παίκτη με την ιεραρχία της Λίβερπουλ. Θεωρώ πως θα γίνει αυτή η μεταγραφή και αυτό πιθανώς να πυροδοτήσει και την εξέλιξη με τον Βαϊνάλντουμ αν έρθει πρόταση επίσημα από την Μπαρτσελόνα.

Χρόνο συμμετοχής πιθανώς να πάρει και ο Κώστας Τσιμίκας. Δεξιά δεν πρόκειται να παίξει ο Aρνολντ, αλλά ο Νίκο Γουίλιαμς.

Για την Άρσεναλ, η παράδοση λέει πως τις τελευταίες τρεις φορές που έπαιξε σε αυτό το παιχνίδι έφυγε νικήτρια με τελευταία το 2017. Συνολικά από τις 10 τελευταίες φορές που έχει παίξει στο Community Shield η Άρσεναλ έχει νικήσει τις εφτά. Και ο Αρτέτα θα δώσει χρόνο συμμετοχής σε νέα  παιδιά.

Τελευταία φορά που έπαιξαν οι δύο τους σε αυτό το παιχνίδι ήταν το καλοκαίρι του 2002 με την Άρσεναλ να κερδίζει με γκολ του Ζιλμπέρτο Σίλβα στο ντεμπούτο του με τη φανέλα των κανονιέρηδων!! 
Γενικά η αντιμετώπιση του αγώνα παραμένει ίδια έχω την εντύπωση, διαχρονικά, εάν κάποιος νικήσει το παίρνει πάρα πολύ σοβαρά, εάν κάποιος χάσει λέει δεν πειράζει και προχωράει. Άλλωστε μην ξεχνάμε πως αρχές Αυγούστου πέρσι η Μάντσεστερ Σίτι νίκησε την Λίβερπουλ στα πέναλτι, το πρωτάθλημα ξεκίνησε λίγες μέρες αργότερα και η Λίβερπουλ μέχρι το Φεβρουάριο είχε 26 νίκες και μία μόνο ισοπαλία στο Ολντ Τράφορντ κατακτώντας τον πιο εύκολο τίτλο στην σύγχρονη εποχή!

Από την άλλη η πρόσφατη νίκη της Άρσεναλ με 2-1 στο pρωτάθλημα με  τραγικά λάθη του Φαν Ντάικ και του Άλισον, έβαλαν  τέρμα σε ένα σερί 10 αγώνων σε οποιαδήποτε διοργάνωση τους οποίους η ομάδα του βόρειου Λονδίνου δεν μπορούσε να νικήσει την Λίβερπουλ και τον Κλοπ.

Διαίσθηση είναι πως θα υπάρχουν γκολ, δεν πρόκειται να υπάρχει ιδιαίτερος ρυθμός και η ομάδα που θα προηγηθεί θα αποκτήσει λόγω του χρονικού σημείου που γίνεται το ματς μεγάλο αβαντάζ. Είναι ακόμα ένα ιδιαίτερο παιχνίδι της εποχής του κορονοϊού, χωρίς κόσμο, αλλά και μία ευκαιρία να μπούμε σιγά-σιγά σε ρυθμούς χειμώνα!