Όταν η Λίβερπουλ έκανε επιτέλους δικό της ένα Κύπελλο Αγγλίας! (vid)

Το πιo διάσημο κτίριο της πόλης του Λίβερπουλ, είναι το Royal Liver Building, με το έμβλημα της πόλης, το μυθικό πουλί Liver Bird που έδωσε το όνομά του στην πόλη. Ο θρύλος έλεγε ότι αν τα δυο πουλιά πετάξουν και φύγουν η πόλη θα πάψει να υπάρχει. Αλλά, όσο η ομάδα της Λίβερπουλ πήγαινε καλά στο πρωτάθλημα, άλλο τόσο φαινόταν καταδικασμένη να μην μπορεί να πάρει το Κύπελλο...  



Όταν η Λίβερπουλ έκανε επιτέλους δικό της ένα Κύπελλο Αγγλίας! (vid)

Έως το 1965 είχε πάρει 6 πρωταθλήματα σε 73 χρόνια ιστορίας, αλλά είχε μόνο ήττες στους 2 τελικούς Κυπέλλου που είχε φτάσει. Ο θρύλος πήρε και ποδοσφαιρική χροιά όσο έμεναν τα πουλιά στην κορυφή του κτιρίου η Λίβερπουλ δεν θα έπαιρνε ποτέ το Κύπελλο

Ο Σάνκλι δεν καταλάβαινε από τέτοιους θρύλους, και καθώς η Λίβερπουλ προχωρούσε  προς το Γουέμπλεϊ, όλοι ήλπιζαν. Στον προημιτελικό πέρασε την Λέστερ, παρά την φοβερή απόδοση του τότε τερματοφύλακά της-που λεγόταν Γκόρντον Μπανκς! Και στον ημιτελικό την Τσέλσι του Μπονέτι (και με τον Τέρι Βεναμπλς  στην ενδεκάδα της).

Τελικός, κι άλλο μεγάλο όνομα η Λιντς του Ντον Ρέβι. Κατάμεστο Γουέμπλεϊ, Πρωτομαγιά του 1965. 

Σκληρό ματς, και τραυματισμός του Ρότζερ Μπάιρν σε μια εποχή που δεν υπήρχαν αλλαγές, και τυπικά μόνο παρέμεινε στον αγωνιστικό χώρο.

Τελικό αποτέλεσμα στα 90 λεπτά. 0-0 Παράταση, η πρώτη μεταπολεμικά και στο τρίτο λεπτό του εξτρά ημιώρου, η Λίβερπουλ θα σκοράρει, όταν ο τραυματίας Μπάιρν, παίζοντας έξω αριστερά θα βγάλει σέντρα και ο Ρότζερ Χαντ θα σκοράρει με κεφαλιά. Αλλά, δεν περνούν δυο λεπτά και η Λιντς ισοφαρίζει με την μυθική μορφή του αρχηγού της, του κοκκινομάλλη Μπίλι Μπρέμνερ. 

Πάλι δεν είναι γραφτό; Επτά λεπτά πριν τελειώσει είναι η μέρα του... Άη-Γιαννιού! Κατά μετάφραση, του Σκωτσέζου μέσα δεξιά Ίαν Σέιντ Τζον! Κεφαλιά και γκολ!

Όταν ακουστεί η λήξη, η Λίβερπουλ είναι Κυπελλούχος! Το σηκώνει, το πιστεύουν. Και ο θρύλος; Την ημέρα εκείνη, που ήταν σίγουρο ότι όλη η πόλη θα ερημώσει, καθώς όλοι οι κάτοικοι θα ήταν κολλημένοι στους ασπρόμαυρους τηλεοπτικούς δέκτες τους, και την ώρα του αγώνα, διάλεξαν οι υπάλληλοι του δήμου, που δεν ήξεραν τον θρύλο (ή που ίσως τον ήξεραν και ακριβώς γι'αυτό!) να κατεβάσουν τα πουλιά από το βάθρο τους για βάψιμο και κάποιες απαραίτητες εργασίες!

Έτσι τα πουλιά "πέταξαν" για λίγο και η Λίβερπουλ πήρε επιτέλους το FA cup!

Θεόδωρος Πέππας