Πάνω σε αυτό τον τίτλο πρέπει να στήσει τη νέα Άρσεναλ ο Αρτέτα!

Η Άρσεναλ κατέκτησε το FA cup όπως σας έγραφα χτες σε ένα ισορροπημένο τελικό όπου το 2-1 έμοιαζε το πιο πιθανό αποτέλεσμα και επιβεβαιώθηκε η παράδοση που θέλει νικητές τους κανονιέρηδες στις κόντρες με την Τσέλσι σε αυτό τον θεσμό στους τελικούς. Το ερώτημα τώρα είναι αν θα χτίσει πάνω σε αυτό τον τρόπο ο Μικέλ Αρτέτα. Γράφει ο Χρήστος Σωτηρακόπουλος.



Πάνω σε αυτό τον τίτλο πρέπει να στήσει τη νέα Άρσεναλ ο Αρτέτα!

Ο Ισπανός τεχνικός έγραψε ιστορία για την Άρσεναλ αφού κατέκτησε το κύπελλο Αγγλίας και ως αρχηγός και ως προπονητής, πιάνοντας τον Τζορτζ Γκρέιαμ που ήταν ο πρώτος που το πέτυχε το 1971 ως παίκτης και το 1993 ως τεχνικός. Μάλιστα ο Αρτέτα, Έχει πετύχει κάτι ακόμα πιο σημαντικό αφού ήταν αρχηγός της Άρσεναλ το  2014 όταν πήρε το τρόπαιο κόντρα στη Χαλ. Ταυτόχρονα και για την Ελλάδα ήταν σημαντικό αυτό που συνέβη χθες, με τον Σωκράτη Παπασταθόπουλο να γίνεται ο πρώτος συμπατριώτης μας που έχει στην κατοχή του μετάλλιο νικητή στην πιο παλιά διοργάνωση του κόσμου.

Μη θεωρεί κάνεις πως είναι εύκολο αυτό που κατάφερε ο Αρτέτα στους οκτώ πρώτους μήνες της παρουσίας του στην Άρσεναλ. Ούτε ο Πεπ, ούτε ο Κλοπ ούτε κάποτε ο Φέργκιουσον ακόμα και ο Βενγκέρ στην ίδια την Άρσεναλ δεν κατόρθωσαν να πάρουν ένα τρόπαιο στη πρώτη σεζόν στους συλλόγους τους στην Αγγλία και αυτό ας ληφθεί σοβαρά υπόψη. Από αυτό το σημείο βέβαια μέχρι να επιστρέψει η Άρσεναλ σε θέση ισότιμου διεκδικητή έχει απόσταση.

Η όγδοη θέση στο πρωτάθλημα δεν ήρθε αποσπασματικά και θέλει πάρα πολλή δουλειά για να αλλάξει αυτή η soft νοοτροπία που χαρακτήρισε το σύλλογο την  τελευταία τριετία. Ωστόσο από τα πρώτα δείγματα είναι πάρα πολύ θετικά, με την Άρσεναλ να έχει σημειώσει σημαντικές νίκες σε αυτό το διάστημα, απέναντι στην Μάντσεστερ Σίτι, τη Λίβερπουλ, την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, τώρα την Τσέλσι. Ταυτόχρονα αυτός ο τίτλος δίνει στην ομάδα την ευκαιρία να παίξει και του χρόνου στην Ευρώπη, ένα σερί που θα σταματούσε μετά από σχεδόν 25 χρόνια σε περίπτωση που δεν νικούσε σε αυτό τον τελικό.

Η απευθείας είσοδος  στους ομίλους του Europa League δίνει στον Αρτέτα χρόνο να σχεδιάσει τη καινούργια σεζόν και αυτό που πρωταρχικά έχει σημασία είναι να πειστεί ο Ομπαμεγιάνγκ να παραμείνει γιατί (κακά τα ψέμματα) είναι ο μόνος world class ποδοσφαιριστής που έχει στο ρόστερ της αυτή τη στιγμή η Άρσεναλ. Επίσης πρέπει να αποφασίσει η διοίκηση, να στηρίξει τον Ισπανό προπονητή με μεταγραφές δυνατά και σαφέστατα, όχι με λιγότερα από 120 εκατομμύρια λίρες.

Η ομάδα χρειάζεται τουλάχιστον τρεις καλούς ποδοσφαιριστές θα μπορούσαν να προσθέσουν ποιότητα, ψάχνοντας πιθανώς ευκαιρίες όπως αυτή του Τζον Στόουνς τον οποίο η Σίτι ίσως δώσει με 25 εκατομμύρια λίρες και ακόμα έναν χαφ που θα πρόσθετε ποιότητα.

Η απομάκρυνση κάποιων παικτών και τα όποια χρήματα θα μπουν  στο ταμείο από αυτούς, θα είναι κομβικό σημείο της νέας εποχής. Επίσης πρέπει να θεωρείται σίγουρο πως η δεύτερη σεζόν του Πεπέ θα είναι καλύτερη όπως συνήθως συμβαίνει με παίκτες που κόστισαν πολλά χρήματα. Ο Αρτέτα είναι σίγουρο πως θα βρει και κάποιες ευκαιρίες από την ισπανική αγορά, προσθέτοντας ποιότητα στο ρόστερ.

Το πρώτο επίσημο παιχνίδι της νέας Άρσεναλ του, Αρτέτα, κατόχου του κυπέλλου Αγγλίας πια, θα είναι στις 29 Αυγούστου εναντίον της Λίβερπουλ για το Commumity shield το οποίο βεβαίως και δεν είναι επίσημος τίτλος (όπως θέλουν κάποιοι να νομίζουν), αλλά δεν παύει να είναι η πρεμιέρα της χρονιάς και εκεί θα ήθελε να αρχίσει με μία επιτυχία.

Και μετά από τις 12 Σεπτεμβρίου στο καινούργιο πρωτάθλημα ο πρώτος στόχος θα είναι η προσπάθεια να επιστρέψει στην τετράδα, που θα σημαίνει και επιστροφή στο  Champions League. Είναι ένας μακρύς δρόμος στον οποίο όμως η αρχή είναι πολύ θετική και πάνω σε αυτό το συναίσθημα πρέπει να χτίσει ο Αρτέτα ώστε να μην ξαναγυρίσει η μιζέρια στα αποδυτήρια της Άρσεναλ.