Νταντί Γιουνάιτεντ, ο «τρομοκράτης» της Μπαρτσελόνα

Η πόλη στα ανατολικά της Σκωτίας αποτελεί έδρα δύο ομάδων της δεύτερης κατηγορίας της Νταντί και της Νταντί Γιουνάιτεντ. Οι γνώσεις των περισσότερων ποδοσφαιρόφιλων ίσως να σταματάνε στην πληροφορία, ότι τα γήπεδα των δύο ομάδων χωρίζει μία απόσταση μερικών μόνο μέτρων... Η Γιουνάιτεντ, είναι και η μοναδική ομάδα που έχει το απόλυτο σε νίκες με αντίπαλο την Μπαρτσελόνα!



Νταντί Γιουνάιτεντ, ο «τρομοκράτης» της Μπαρτσελόνα

Καθαρά πληροφοριακά πριν την διακοπή λόγω της γνωστής πανδημίας, στο τρέχον πρωτάθλημα, πρώτη παραμένει η Νταντί Γιουνάιτεντ με 59 βαθμούς, ενώ η Νταντί βρίσκεται στην τρίτη θέση με 41. Αν και η ύπαρξή τους έχει ξεπεράσει τον έναν αιώνα ζωής, η Νταντί (ιδρύθηκε το 1893) και η Νταντί Γιουνάιτεντ (ιδρύθηκε το 1909 ως Νταντί Χιμπέρνιαν και το 1923, άλλαξε στο σημερινό Νταντί Γιουνάιτεντ), μετράνε συνολικά ελάχιστους τίτλους με σημαντικότερους το ένα πρωτάθλημα που κατέκτησε έκαστη. Κάποιοι ίσως να θυμηθούν το μικρό πέρασμα του Κλαούντιο Κανίγια από την Νταντί. Ή ότι στην Γιουνάιτεντ έπαιξε για μία χρονιά, ο νυν αριστερός μπακ της Λίβερπουλ, Άντι Ρόμπερτσον.

Από την άλλη, οι Έλληνες φίλαθλοι ίσως να θυμηθούν ότι στις 26 Αυγούστου του 2010, η ΑΕΚ αναδείχθηκε ισόπαλη με σκορ 1-1 στο "Γ. Καραϊσκάκης" κόντρα στη Νταντί Γιουνάιτεντ και σε συνδυασμό με την νίκη στο πρώτο ματς στη Σκωτία (είχε κερδίσει με γκολ του Τζιμπούρ 1-0 στο "Τάνανταϊς Παρκ"), πήρε την πρόκριση για την φάση των ομίλων του Europa League.

Αρχικά, να διευκρινίσουμε ότι ναι μεν τα τελευταία χρόνια είναι βυθισμένες στη μετριότητα, ωστόσο στο παρελθόν έχουν πανηγυρίσει αξιομνημόνευτες πορείες στην Ευρώπη. Για όσους δεν γνωρίζουν και οι δύο έχουν καταφέρει να φτάσουν μέχρι τα ημιτελικά του Champions League. Μέσα από τούτες τις γραμμές του κειμένου, θα γίνει μία αναφορά στη Νταντί Γιουνάιτεντ, η οποία είναι και η μοναδική ομάδα που έχει το απόλυτο σε νίκες με αντίπαλο την Μπαρτσελόνα. Ναι, πολύ σωστά διαβάσατε.

Τέσσερα παιχνίδια, τέσσερις νίκες. Η Νταντί Γιουνάιτεντ έχει 100% ποσοστό επιτυχίας, εναντίον της Μπαρσελόνα στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Εννοείται πως μιλάμε για τον "γίγαντα" της Ισπανίας, που διαθέτει αυτή την στιγμή έναν από τους καλύτερους ποδοσφαιριστές, που έχει γνωρίσει το άθλημα.

Πρώτη συνάντηση στο δεύτερο γύρο του Κύπελλο Διεθνών Εκθέσεων της σεζόν 1966-67

 

Σημείωση: Το Κύπελλο Διεθνών Εκθέσεων (Inter-Cities Fairs Cup) ήταν μiα ευρωπαϊκή διοργάνωση ποδοσφαίρου, που διεξαγόταν από το 1955 ως το 1971. Υπήρξε ο πρόδρομος του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ και νυν Europa League. Όσον αφορά την αξία του υπάρχει διχογνωμία, καθώς η μεν FIFA την αναγνωρίζει ως επίσημη διοργάνωση και τηνπεριλαμβάνει στο παλμαρέ των συλλόγων που έχουν κατακτήσει το κύπελλο, η δε UEFA δεν το θεωρεί μείζονα διάκριση και δεν το συμπεριλαμβάνει..

Η Νταντί Γιουνάιτεντ λοιπόν, τέθηκε αντιμέτωπη για πρώτη φορά με την τρεις φορές νικήτρια του κυπέλλου Διεθνών Εκθέσεων, Μπαρτσελόνα στο δεύτερο γύρο της σεζόν 1966-67. Ο πρώτος αγώνας στην Ισπανία, σόκαρε τους "μπλαουγκράνα" και είδε τους "Τρομοκράτες" νικητές, που έφυγαν με διπλό "χρυσάφι" με σκορ 1-2. Στη συνέχεια, η Γιουνάιτεντ επικράτησε εκ νέου με 2-0 στη ρεβάνς, που διεξήχθη στη Σκωτία και "κλείδωσε" την πρόκριση για τον τρίτο γύρο.

Εκεί την περίμενε η Γιουβέντους, η οποία με συνοπτικές διαδικασίες τελείωσε από το πρώτο ματς τις όποιες ελπίδες της Νταντί, καθώς την ισοπέδωσε με 3-0 στο Τορίνο. Παρόλα αυτά η Γιουνάιτεντ, πήρε μία νίκη γοήτρου με 1-0 στη δεύτερη αναμέτρηση στο γήπεδό της.

 

Η δεύτερη συνάντηση της Γιουνάιτεντ με την Μπάρτσα, υπήρξε κάτι παραπάνω από μία απλή επικράτηση. 

 

Στο ταξίδι της προς τον τελικό του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ το 1987, η Νταντί βρήκε - είκοσι χρόνια μετά την παρθενική τους συνάντηση - ξανά στον δρόμο της την Μπαρτσελόνα και πάλι σε διπλά παιχνίδια, αυτή την φορά όμως για τα προημιτελικά. Την νίκη με 1-0 στη Σκωτία για τους "Τρομοκράτες", ακολούθησε ακόμα ένα διπλό πάλι με 1-2 (με δύο γκολ στο 86' και το 89') στο "Καμπ Νόου", που άφησε εκτός συνέχειας την ισπανική ομάδα.

Στα ημιτελικά, την περίμενε η πάλαι ποτέ κραταιά δύναμη του γερμανικού ποδοσφαίρου, η Μπορούσια Μένχεγκλάντμπαχ ή απλώς Γκλάντμπαχ. Στο πρώτο ματς στη Γερμανία η Νταντί πήρε σπουδαίο διπλό με 0-2 και "κλείδωσε" την πρόκριση στη ρεβάνς στο "Τάνανταϊς Παρκ", έπειτα από λευκή ισοπαλία, που της έδωσε το εισιτήριο για τον τελικό της διοργάνωσης.

Στον τελικό τέθηκε αντιμέτωπη με την ανερχόμενη τότε δύναμη του σουηδικού ποδοσφαίρου, την Γκέτεμποργκ του "τεράστιου" προπονητή Σβεν Γκόραν Έρικσον. Στο πρώτο ματς που έλαβε χώρα στο στάδιο "Γκάμλα Ούλεβι", η Γκέτερμποργκ, πήρε την νίκη με 1-0 που σήμαινε ότι η Γιουνάιτεντ έπρεπε οπωσδήποτε να νικήσει στη Σκωτία.

Τελικά αυτό δεν συνέβη, καθώς οι δύο ομάδες έμειναν στην ισοπαλία με σκορ 1-1, που έδωσε το τρόπαιο στη Γκέτεμποργκ. Ωστόσο η Γιουνάιτεντ υπήρξε η πρώτη ομάδα της Σκωτίας που (προσέξτε) έφτασε μέχρι τον τελικό του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ. Οι άλλες δύο είναι η Σέλτικ το 2003 (ηττήθηκε από την Πόρτο) και τέλος η Ρέιντζερς το 2008 (έχασε από τη Ζενίτ).

Εν κατακλείδι, παρόλο που η Νταντί Γιουνάιτεντ γνώρισε την ήττα στον τελικό, η πορεία της μέχρι εκεί, υπήρξε μαγική σε ολόκληρη την ιστορία του ποδοσφαίρου της Σκωτίας. Μάλιστα αξίζει να αναφερθεί, πως η Νταντί δεν δέχθηκε ούτε γκολ στην έδρα της από την Μπαρτσελόνα. Αλήθεια αν αναριωτιέστε πόσες ομάδες στον κόσμο, μπορούν να νικήσουν όχι μία, αλλά τέσσερις φορές και μάλιστα μέσα έξω την πέντε φορές κάτοχο του Champions League και χωρίς να δεχθούν ούτε γκολ... Η απάντηση είναι μάλλον καμία!

Κώστας Μόσχοβος